Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνυμα Τσακαλώτου σε επενδυτές: Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις - Έως το τέλος του 2018 το πλάνο εκδόσεων ελληνικών ομολόγων - Τι είπε για τις συντάξεις

tags :
Μήνυμα Τσακαλώτου σε επενδυτές: Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις - Έως το τέλος του 2018 το πλάνο εκδόσεων ελληνικών ομολόγων - Τι είπε για τις συντάξεις
Έχουμε 900 εκατ. ευρώ δημοσιονομικό περιθώριο, ανέφερε ο Τσακαλώτος
Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις με την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου και γνωστοποίησε στους θεσμικούς επενδυτές ότι έως το τέλος του 2018 ο ΟΔΔΗΧ θα έχει καταρτίσει το πλάνο εκδόσεων ελληνικών ομολόγων.
Όπως ανέφερε ο Τσακαλώτος, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν βιάζεται να δανειστεί από τις αγορές.
Διαθέτει ήδη ένα ισχυρό μαξιλάρι, ενώ η κυβέρνηση τηρεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής πιστά.
Γι' αυτό και το πλάνο του ΟΔΔΗΧ θα αφορά το 2019, ώστε να είναι σαφής η στρατηγική που θα ακολουθηθεί.
Μάλιστα, απάντησε σε όσους υποστήριζαν την ύπαρξη προληπτικής πιστωτικής γραμμής, εκτιμώντας ότι εάν είχε ενεργοποιηθεί η ECCL δεν θα είχαμε τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και παράλληλα, τα επιτόκια θα ήταν διαφορετικά.
Αντιθέτως το ταμειακό μαξιλάρι δίνει το περιθώριο να καθορίσουμε την στρατηγική μας.



Αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι αυτό που οι πιστωτές ζητούν να μάθουν είναι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρα αλλά και το κόστος των εξαγγελιών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δημοσιονομικός χώρος που έχει η Ελλάδα είναι στα 900 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, σχολίασε και το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, τονίζοντας ότι το μέτρο δεν θα έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.
Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν είναι σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμα ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.
Μάλιστα, ο Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντας «ισορροπημένη» την ομιλία του, καθώς περιείχε πλάνο μεταρρυθμίσεων και πακέτο ελαφρύνσεων, εντός των δημοσιονομικών στόχων.
Αναφορικά με την πρόοδο στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον κλάδο, ελέγχοντας την εφαρμογή των μέτρων που νομοθετήθηκαν.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει πάψει να αναζητά λύσεις στα προβλήματα.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε σειρά επαφών με επενδυτές και αναλυτές, με κύριο στόχο τη βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στα «μάτια» των αγορών, περιγράφοντας τις προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες διανοίγονται μετά την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, στις 20 Αυγούστου.

**Στο Road Show παραβρίσκονται στελέχη από 33 ελληνικές επιχειρήσεις, τα οποία θα έχουν 670 κατ' ιδίαν συναντήσεις με 130 αναλυτές και 95 επενδυτικά funds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης