Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BP: Αυτό είναι το νέο τοπίο στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά μέχρι το 2040

tags :
BP: Αυτό είναι το νέο τοπίο στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά μέχρι το 2040
Οι Ανανεώσιμες ο μεγάλος κερδισμένος - Η Ευρώπη ηγείται στην καθαρή ενέργεια - ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία καθορίζουν τους όρους
Ανανεώσιμες Πηγές, Φυσικό Αέριο και Πετρέλαιο θα έχουν ισορροπημένη κατανομή στο μείγμα της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς το 2040 σύμφωνα με την  ετήσια παρουσίαση της BP.
Την παρουσίαση έκανε ο επικεφαλής οικονομολόγος ( Head of Global Macro) κύριος William Zimmern στην βρετανική πρεσβεία, παρουσία της πρέσβεως  κυρίας Κέιτ Σμιθ.      
Το ΑΕΠ μέχρι το 2040 θα διπλασιαστεί  με καταλύτες τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες και  περισσότεροι από 2,5 δις άνθρωποι θα αναβαθμιστούν από τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Το 2040 εκτιμάται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει φτάσει τους 9,2 δις ανθρώπους έχοντας αυξηθεί κατά 1,7 δις.
Οι χώρες που θα παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση στην ζήτηση ενέργειας θα είναι η Κίνα και η Ινδία και θα καλύψουν το ήμισυ της συνολικής αύξησης.
Η δυναμική αύξησης της Ινδίας είναι 2,5 φορές υψηλότερη από αυτήν της Κίνας.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγων αφού θα φτάσουν τα 190 εκατ το 2035 και θα ανέλθουν στα 320 εκατ το 2040.

Ανανεώσιμες ο νέος leader

Οι Ανανεώσιμες Πηγές θα είναι ο πιο δυναμικός κλάδος με συμμετοχή κατά 40% στην αύξηση της πρωτογενούς ενέργειας. Ισχυρή προοπτική παρουσιάζει η ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά,  όπου το κόστος παραγωγής πέφτει ταχύτερα με τον κλάδο να αναμένεται δυναμικά ανταγωνιστικός από την επόμενη δεκαετία. Ινδία και Κίνα έχουν πάρει πρωτοβουλίες αναπτύσσοντας τέτοια projects.
Οι εκπομπές διοξειδίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 10% μέχρι το 2010, έναντι 55% τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και τα αντικίνητρα με την άνοδο των τιμών των CO2 λειτουργούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Η κορύφωση μπορεί να γίνει  μετά το 2020 και μέχρι το 2030 και στην συνέχεια να έχουμε μείωση των εκπομπών, αν οι προσαρμογές στην καθαρή ενέργεια εξελιχθούν γρήγορα.
Ερωτηθείς ο κ. Zimmern για τις τιμές των ρύπων ανέφερε ότι μπορούν να φθάσουν  τα 40 ευρώ, ακόμα και τα 100(!), πρόσθεσε χαριτολογώντας. Πάντως η εμπειρία από την βρετανική αγορά δείχνει ότι ο μηχανισμός αυτός που επιβαρύνει τις ρυπαίνουσες μονάδες και βιομηχανίες λειτουργεί αποτελεσματικά στην στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

Η αναβάθμιση του φυσικού αερίου

Η χρήση του φυσικού αερίου ανεβαίνει ισχυρά υποστηριζόμενη από ισχυρή ζήτηση και την συνεχόμενη ανάπτυξη του LNG παγκοσμίως.
Η ανάπτυξη της βιομηχανοποίησης, η ζήτηση της ηλεκτρική ενέργειας σε Ασία και Αφρική και στροφή από τον άνθρακα στην Κίνα καθώς και προσφορά χαμηλού κόστους σε Μέση Ανατολή και Νότια Αμερική είναι από τους βασικούς παράγοντες για την ανοδική πορεία του καυσίμου.
HΠΑ, Ιράν και Ιράκ θα έχουν περισσότερο από το 50% της αύξησης της παραγωγής, αλλά μέχρι το 2040 οι ΗΠΑ θα έχουν το 25% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου. Αυτό δικαιολογεί και την στρατηγική που εφαρμόζουν τώρα σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια η παραγωγή LNG θα αναπτυχθεί κατά 40% και 100% σε χρονικό ορίζοντα 20ετίας.
Aν οι πολιτικές για στροφή στο αέριο από τον άνθρακα που θα υιοθετηθούν είναι ασθενέστερες, τότε η ανάπτυξη για το αέριο θα είναι πιο αργή και θα περιοριστεί στο 1,1% σε ετήσια βάση από 1,6%.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί τον μετασχηματισμό σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου με πρόβλεψη το 2040 να είναι χαμηλότερες κατά 35% από το 2016 και στο ήμισυ του μέσου όρου των χωρών εκτός Ευρώπης.
Η αποτελεσματικότητα της ενεργειακής κατανάλωσης θα εξασφαλίσει ότι το 2040 η Ευρώπη θα καταναλώνει όσο περίπου και το 1975 παρά τον τριπλασιασμό του ΑΕΠ.Τα μη ορυκτά καύσιμα θα καταλαμβάνουν το 2040 το 40% της κατανάλωσης στην Ευρώπη έναντι 25% το 2016 και ευρισκόμενα υψηλότερα από τις υπόλοιπες ηπείρους όπου ο μέσος όρος θα είναι 25%.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου ανήλθε στην Ευρώπη στα 531,7 δις κυβικά μέτρα το 2017, στις ΗΠΑ 739,5 δις και στο σύνολο 3670,4 δις.
Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο και Ανανεώσιμες θα έχουν περίπου τα ίδια μερίδια στην Ευρώπη το 2040, ενώ θα έχει σχεδόν μηδενιστεί η κατανάλωση άνθρακα.
Ο άνθρακας θα συνεχίσει να έχει ρόλο στην Κίνα και τις ασιατικές οικονομίες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο το μείγμα αναμένεται ισορροπημένο μελλοντικά και προς το 2040 με το φυσικό αέριο με μέση αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση να ισορροπεί με το πετρέλαιο με μέση αύξηση 0,5%, καθώς ο άνθρακας μένει στάσιμος και πέφτει στο 21% στην παγκόσμια αγορά, το μικρότερο μερίδιο από την βιομηχανική επανάσταση.
 
Το πετρέλαιο παραμένει βασικό καύσιμο
 
Η ζήτηση για υγρά καύσιμα από τις αναδυόμενες οικονομίες θα φτάσει τα 109 Μb/d (εκατ βαρέλια/ ημέρα) το 2040 με την αμερικανική οικονομία να γίνεται ο ισχυρότερος παραγωγός. Κύριος παίκτης θα είναι οι ΗΠΑ με αύξηση παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου ενώ ο ΟΠΕΚ θα έχει αυξήσει κατά 6 εκατ βαρέλια την ημέρα την παραγωγή του το 2040.Η κατανάλωση του πετρελαίου πέφτει στα μέσα μεταφοράς λόγω της οικονοκότερης χρήσης. Η πιο αργή ανάπτυξη στην ζήτηση υγρών καυσίμων σε συνδυασμό με την χρήση του NGL και των βιοκαυσίμων θα πιέσουν την παγκόσμια αγορά των διυλιστηρίων.
Η στασιμότητα της ζήτησης σε συνδυασμό με την στροφή για προϊόντα εκτός διύλισης οδηγεί στην πρόβλεψη, ότι τα διυλιστήρια θα έχουν κορυφώσει στην δεκαετία του 2030. Νέες μονάδες για τις οποίες γίνονται επενδύσεις στην επόμενη 5ετία είναι προετοιμασμένες για τα νέα απαιτητικά δεδομένα, ενώ μελλοντικά μπορεί να κλείσουν μονάδες που θα βγουν εκτός ανταγωνισμού στις ώριμες οικονομίες.

 Πυρηνικά και υδροηλεκτρικά

Η πυρηνική ενέργεια και τα υδροηλεκτρικά θα κινηθούν με αργότερους ρυθμούς. Τα πυρηνικά βασικά θα αυξηθούν από την Κίνα (90%) με ρυθμό 59TWh ετησίως.
Τα υδροηλεκτρικά κινούνται με ρυθμό 61 TWh (+1,3%) σε ετήσια βάση με βασική συμβολή της Κίνας , ακολουθούμενη από την Κεντρική και Νότια Αμερική και την Αφρική. Η τελευταία θα αυξήσει τα μειδιά της στην παγκόσμια αγορά (20%) μετά το 2035.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι εφοπλιστές κύριοι Προκοπίου και Τσάκος, ο πρόεδρος της BP Eλληνική κύριος Θανάσης Ρήγας, ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ κύριος Κώστας Σκρέκας, η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, η πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου κυρία Άννα Καλιάνη, ο κύριος Αλέξανδρος Λαγάκος, ο πρώην υπουργός κύριος Αλέξανδρος Φώλιας κ.α.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης