Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέλος εποχής για τα αφορολόγητα καύσιμα από τα ΚΑΕ

Τέλος εποχής για τα αφορολόγητα καύσιμα από τα ΚΑΕ
Πρόκειται για απόφαση σταθμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
Έληξε το καθεστώς πώλησης αφορολόγητων υγρών καυσίμων από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών που να σημειωθεί ήταν σε ισχύ για περισσότερα από 20 χρόνια, δημιουργώντας παράπλευρες απώλειες στην αγορά των πρατηρίων υγρών καυσίμων και στα έσοδα του κράτους όπως λέει στέλεχος  της αγοράς πετρελαιοειδών.
Πρόκειται για απόφαση σταθμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου του 2018.
Η διοίκηση των ΚΑΕ με διευθύνοντα σύμβουλο τονΓεώργιο Βελέντζα και πρόεδρο τον κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αναμορφώνουν τα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατάργηση πώλησης αφορολογήτων καυσίμων.
Να σημειωθεί ότι τα τρία πρατήρια υγρών καυσίμων (στους Κήπους Έβρου, της Κακαβιάς και των Ευζώνων) που λειτουργούσαν με προνομιακό καθεστώς συνεισέφεραν σημαντικά στα ενοποιημένα μεγέθη των ΚΑΕ.
Συγκεκριμένα για το 2017 έδωσαν στο σύνολο των πωλήσεων 17,9 εκατ. ευρώ αναφορικά με το κόστος πωληθέντων ήταν σε 9 εκατ. ευρώ και στα κέρδη πρo φόρων έδωσαν 7,6 εκατ. ευρώ.
Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2018 από την παραπάνω δραστηριότητα θα είναι μειωμένα κατά 50% καθώς στο δεύτερο εξάμηνο υλοποιήθηκε η απόφαση της απαγόρευσης πώλησης αφορολογήτων καυσίμων.
Η διοίκηση πλέον αναπροσαρμόζει τα επενδυτικά της πλάνα τα οποία έχουν ως βάση την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Fraport με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του κύματος τουριστών που έρχεται στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά η οικονομική έκθεση του 2017 της εταιρείας ΚΑΕ αναδεικνύει ότι, σε μια χρονιά που ο τουρισμός παρέμεινε βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, η ΚΑΕ εμφάνισε αύξηση πελατών κατά 14,5%,και οι πωλήσεις στα αεροδρόμια ανήλθαν σε 198,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10,81% συνεισφέροντας σημαντικά στον κύκλο εργασιών που ανήλθε σε 303,6 εκατ. ευρώ και 85,6 εκατ. ευρώ στα EBITDA του ομίλου.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παραχώρησης της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το ελληνικό δημόσιο στη Fraport Ελλάδος, η ΚΑΕ υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης 40 ετών για τη λειτουργία και ανάπτυξη των καταστημάτων στα αεροδρόμια αυτά μεταξύ της ΚΑΕ και της Fraport Ελλάδος και καταβλήθηκε στην τελευταία προκαταβολή έναντι μελλοντικών μισθωμάτων ύψους 50 εκατ. ευρώ.  
Πάντως η ελβετική Dufry, και μητρική της ΚΑΕ, έδωσε δάνειο 90 εκατ. ευρώ προς την ελληνική εταιρεία για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου δανεισμού (40 εκατ. ευρώ) και για τη Fraport ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών μισθωμάτων
Ωστόσο οι συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές και η πολιτική κρίση στην Τουρκία  συνέβαλλαν  στην πτώση των πωλήσεων για την ΚΑΕ στα λιμάνια κατά 8%.
Σημειώνεται ότι η ΚΑΕ και οι θυγατρικές της, ανήκουν άμεσα κατά 100% στην Dufry International AG, από την οποία έχει λάβει επιβεβαίωση για τη χρηματοοικονομική της στήριξη μέσω παράτασης αποπληρωμής των δόσεων του ενδοομιλικού δανείου εάν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Εντός της εξεταζόμενης χρήσης πάντως αποπληρώθηκαν δόσεις 58 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κουτσολιούτσος είχε αποκτήσει θέση μη εκτελεστικού μέλους στο εν λόγω Δ.Σ. καθώς κατέχει το  3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ελβετικής εταιρείας στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταβίβασης των ΚΑΕ στην Dufry, πριν από μια πενταετία.
Τέλος να σημειωθεί  ότι ανάμεσα στις υποθέσεις που ταλαιπωρούν  την εταιρεία  είναι  οι δικαστικές εκκρεμότητες  που έχει με τις κρατικές υπηρεσίες  που  συνολικά ανέρχεται σε 34 και  αφορούν το καθεστώς αφορολογήτων  ειδών .

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης