Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ειδική Σύνοδος Κορυφής για το Brexit στις 17-18 Νοεμβρίου 2018 - Παραμένει το χάσμα για το μεταναστευτικό

Ειδική Σύνοδος Κορυφής για το Brexit στις 17-18 Νοεμβρίου 2018 - Παραμένει το χάσμα για το μεταναστευτικό
«Θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019», υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May
(upd) Brexit και μεταναστευτική κρίση απασχόλησαν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνούν στη διεξαγωγή μιας ειδικής Συνόδου Κορυφής για το Brexit στις 17-18 Νοεμβρίου, ενώ ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού.
Σημειώνεται ότι ο Sebastian Kurz προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «βρέθηκε συμφωνία: θα υπάρξει ειδική Σύνοδος Κορυφής τον Νοέμβριο και οι επικεφαλής των χωρών θα το στηρίξουν», με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ενδεχόμενο το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά.
Οι «27» επιβεβαίωσαν πάντως την ανάγκη να βρεθεί μία νομικά δεσμευτική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, τόνισε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων έλαβαν «ευρεία υποστήριξη», αλλά με «ερωτηματικά», από τους ηγέτες της ΕΕ, χωρίς, ωστόσο, να γίνει καμία αναφορά στην πολιτική ασύλου.
Ο ίδιος εκτίμησε πως αν και στο ζήτημα της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής υπάρχουν ακόμα αντιρρήσεις, θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας - δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους.
«Ηταν μία χρήσιμη και θετική άτυπη Σύνοδος», ανέφερε ο Juncker, διευκρινίζοντας ότι σημειώθηκε «πρόοδος» σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τον κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, οι αντιρρήσεις που έχουν προβάλει κάποια κράτη-μέλη αφορούν αφενός ανησυχίες περί εκχώρησης κυριαρχίας, αφετέρου το μέγεθος της υπηρεσίας, καθώς κάποιοι θεωρούν υπερβολική την πρόταση για 10.000 προσωπικό μέχρι το 2020.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στις προτάσεις της Επιτροπής, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η προστασία των συνόρων και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών, όπως και η ενδεχόμενη συνεργασία με αφρικανικές χώρες, και όχι η μετεγκατάσταση και η κατανομή των μεταναστών.
«Αισθάνομαι ότι οι διαφωνίες σε αυτό θα συνεχιστούν και πέρα από αυτήν την προεδρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, Kurz και Tusk χαιρέτισαν την υποστήριξη από τους αρχηγούς της ΕΕ στις προσπάθειές τους για περαιτέρω συνεργασία με τις αρχές της Αιγύπτου, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε πως οι «27» επιβεβαίωσαν την ανάγκη να βρεθεί μία νομικά δεσμευτική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας και να υπάρξει μία κοινή πολιτική δήλωση που θα περιγράφει τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου με «σαφήνεια».
Για το χρονοδιάγραμμα, τέλος, υπογράμμισε ότι η «στιγμή της αλήθειας» θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, ενώ, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η συμφωνία θα «οριστικοποιηθεί και επισημοποιηθεί» σε έκτακτη σύνοδο στις 17 και 18 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Juncker διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ ο Kurz υπογράμμισε ότι μια συμφωνία είναι «πιο ρεαλιστικό σενάριο».


May: Σίγουροι ότι θα έχουμε συμφωνία για το Brexit - Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο του «no deal»

Η Βρετανία είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για τους όρους του «διαζυγίου», εκτός και εάν υπάρξει μια πρόταση που να θεωρεί αποδεκτή, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ.
«Εάν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία που να είναι αποδεκτή για το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο “no deal”», δήλωσε η May σε συνέντευξη Τύπου, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία.
Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να καθίσουμε και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η May επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα παρουσιάσει στην ΕΕ μια νέα πρόταση για να προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία για να εξασφαλίσουμε ανοιχτά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
«Θα δείτε ποια θα είναι η νέα μας πρόταση... όταν θα προχωρήσουμε με αυτό», δήλωσε η May.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, ενώ τόνισε η Λευκή Βίβλος που παρουσίασε η Βρετανία είναι η μόνη σοβαρή πρόταση.

Merkel: Η συμφωνία για το Brexit πρέπει να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο - Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά

Η συμφωνία για το Brexit πρέπει να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, τονίζοντας ότι ακόμη υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.
Μιλώντας μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, η Merkel τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο σήμερα πως χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit μέχρι τον Οκτώβριο «και ότι στη συνέχεια επιδιώκουμε να ολοκληρώσουμε τα πάντα τον Νοέμβριο».
Όπως πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, ακόμη υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει αναφορικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις που θα έχουν Βρετανία και ΕΕ μετά το Brexit.
«Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η μελλοντική εμπορική σχέση.
Εδώ συμφωνήσαμε όλοι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί σχετικά με το θέμα της ενιαίας αγοράς (της ΕΕ).
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Michel Barnier θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων επί αυτής της βάσης», δήλωσε η Merkel.
«Στη βάση του σχεδίου Τσέκερς, υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία, κυρίως ως προς την εσωτερική ασφάλεια, τη διεθνή συνεργασία και πολλά άλλα θέματα», συνέχισε η γερμανίδα καγκελάριος.
«Θέλω να επικροτήσω ρητά το έργο του Barnier και της ομάδας του [...], όλα τα κράτη - μέλη συμμετέχουν στη διαδικασία με εξαιρετικό τρόπο, με αποτέλεσμα ένα υψηλό επίπεδο ενότητας», δήλωσε η Merkel.

Tusk: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο της μη-συμφωνίας για το Brexit

Στο τραπέζι φαίνεται πως παραμένει το ενδεχόμενο μη-συμφωνίας για το Brexit.
Σε δηλώσεις του μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, αν και εμφανίστηκε λίγο περισσότερο αισιόδοξος δεν απέκλεισε το σενάριο μη-συμφωνίας.
«Είμαι λίγο περισσότερο αισιόδοξος για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο της μη-συμφωνίας» είπε.
Τέλος τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα συμβιβαστεί όσον αφορά την ενιαία αγορά ενώ δήλωσε σκεπτικός και σχετικά με την πρόταση Chequers, που παρουσίασε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May.

Macron: Μη αποδεκτό το σχέδιο May για το Brexit - Περιμένουμε νέες προτάσεις τον Οκτώβριο

Το σχέδιο της βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, για το Brexit είναι μη αποδεκτό στην τωρινή του μορφή, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ενώ τόνισε ότι αναμένει νέες προτάσεις από τη Βρετανία τον Οκτώβριο.
«Η ώρα της αλήθειας έχει έρθει» για το Brexit και «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσουμε», επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων.
«Ήταν ένα καλό και γενναίο βήμα από την πρωθυπουργό», δήλωσε ο Macron στους δημοσιογράφους.
«Ωστόσο όλοι σήμερα συμφωνήσαμε σ’ αυτό, οι προτάσεις στην παρούσα μορφή τους δεν είναι αποδεκτές, ειδικά από οικονομική άποψη», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Muscat (Μάλτα): Υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit οι ηγέτες της ΕΕ

"Σχεδόν ομόφωνη" θα ήταν η υποστήριξη των ηγετών των χωρών της ΕΕ στη διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat.
"Υπάρχει μια ομόφωνη άποψη, ή σχεδόν ομόφωνη, στο τραπέζι, σύμφωνα με την οποία θα θέλαμε να γίνει το σχεδόν αδύνατο, η Βρετανία να κάνει νέο δημοψήφισμα", δήλωσε στο BBC.
"Οι περισσότεροι από μας θα χαιρόντουσαν αν υπήρχε η πιθανότητα ο βρετανικός λαός να βάλει τα πράγματα σε σειρά, να δει τι αφορούσαν οι διαπραγματεύσεις, να δει τις επιλογές και μετά να αποφασίσει μαζί για όλα", πρόσθεσε.
Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, δύο χρόνια και εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο κέρδισε το στρατόπεδο αυτών που τάσσονταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ με 52% των ψήφων.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May απέκλεισε χθες εκ νέου τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, όπως ζητεί ένα μέρος της κοινωνίας των πολιτών της χώρας της και ορισμένες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου.
Ωστόσο η φιλοευρωπαϊκή βρετανική οργάνωση Best for Britain σημείωνε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι "υπάρχει ακόμη χρόνος το Ηνωμένο Βασίλειο να επαληθεύσει, συμβουλευόμενο τον λαό, αν το Brexit είναι πράγματι αυτό που θέλει".

Juncker στη Σύνοδο Κορυφής: Δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο μεταναστευτικό - Τι ζήτησε ο Τσίπρας

Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκε και το μεταναστευτικό, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker να τονίζει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα του προσφυγικού.
«Στο μεταναστευτικό ζήτημα δεν κάναμε κάποια σημαντική πρόοδο χθες το βράδυ.
Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη του έτους επί της πρότασης της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή/Ακτοφυλακή προκειμένου να προστατεύσουμε τα σύνορα μας» είπε ο Juncker κατά την προσέλευση του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα επικεντρωθεί τόσο στο μεταναστευτικό ζήτημα όσο και στο Brexit.
Μάλιστα ο Juncker αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May κάνοντας λόγο για μια ενδιαφέρουσα συνομιλία, υπογραμμίζοντας πως ήταν ευγενική και όχι επιθετική.
Όπως είπε, η παρουσίαση της ήταν απολαυστική, τονίζοντας ότι η May απλώς κάνει τη δουλειά της.

Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι χώρα α' γραμμής για το μεταναστευτικό - Όσα φρούρια και να χτίσει θα είναι ευάλωτα

Στα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην ΕΕ με αφορμή το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Όπως διευκρίνισε στο πρώτο στρατόπεδο βρίσκονται οι χώρες που θέλουν να χτιστούν φρούρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος και στο δεύτερο εκείνες που επιμένουν ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ουσία.
Η Ελλάδα, όπως είπε, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.
«Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής όσον αφορά το μεταναστευτικό.
Όσα φρούρια και να χτίσει θα είναι ευάλωτα» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όσοι πιστεύουν στα φρούρια έχουν μια κοντόφθαλμη οπτική» αλλά και ότι έθεσε τη δίκαιη αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη Σύνοδο συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της αναβάθμισης της Frontex, ώστε να ενισχυθεί ο μηχανισμός επιστροφών όσων δεν έχουν τη διεθνή προστασία

Δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μετά τις καταστροφές στο Μάτι και την Πορτογαλία.
«Θα διανέμεται βοήθεια εκεί που υπάρχει ανάγκη» τόνισε επισημαίνοντας ότι η πρόταση του έγινε πλήρως δεκτή.

Το Brexit

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Η συζήτηση για το Brexit αναγκαστικά πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή.
Να βρούμε τη λύση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τους πολίτες μας, ειδικά για την Ιρλανδία» τόνισε.
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση πως η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία σε περίπτωση που οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα αυξηθούν λόγω τυχόν στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά το γεύμα των ηγετών της ΕΕ, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα στη 01:00 τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση, αναφέροντας πως η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο μια πτυχή της αναγκαίας προσέγγισης.
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες ενώ τόνισε ότι είναι ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή καθώς και να αναθεωρηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου εντός του 2018, σε κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά ταυτόχρονα η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών.
Επίσης, σημείωσε ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι σήμερα Πέμπτη 20/9 θα αρχίσει στις 09.30 τοπική ώρα, η Ολομέλεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής η οποία θα συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, ενώ από τις 13.00 μέχρι τις 15.00 είναι προγραμματισμένο το γεύμα εργασίας στο οποίο θα συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Τι δήλωσαν οι ηγέτες

Προσερχόμενος σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel σχολίασε: «Ακούσαμε την (Βρετανίδα πρωθυπουργό) Theresa May και πιστεύω ότι μας εξήγησε τις προσπάθειες που κατέβαλε η βρετανική κυβέρνηση και σήμερα ακούσαμε τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit) M. Barnier να αναφέρεται σε διαφορετικά ζητήματα.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα.
Πιστεύω βαθιά ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».
«Είναι ένας συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές, δεν είναι μονομερής», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επεσήμανε: «Γνωρίζετε ότι όπως και πριν οι προσεγγίσεις είναι πολύ διαφορικές (...) Όμως πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι θα καταφέρουν να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα μόνο να κάνουν κινήσεις η μία προς την άλλη».
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός επεσήμανε: «Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τη (Βρετανίδα) πρωθυπουργό May και την ομάδα της.
Ο χρόνος τελειώνει.
Υπάρχουν προτάσεις για μια άλλη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και μετά τον Νοέμβριο.
Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία προφανώς επιθυμεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, θέλουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό (...) Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία».

Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr

Απαισιόδοξοι οι ηγέτες της ΕΕ για έγκαιρη συμφωνία με τη Βρετανία - Tusk: Ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα

Από συγκρατημένα αισιόδοξοι έως απόλυτα απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία αναφορικά με το Brexit εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης άτυπης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα 19/9 και αύριο 20/9στο Salzburg.
Η πλέον χαρακτηριστική δήλωση ήταν αυτή του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, ο οποίος τόνισε ότι «Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία βρίσκονται πολύ μακριά από μία συμφωνία για το Brexit».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk χαρακτήρισε ορισμένες από τις προτάσεις της Βρετανίας ως θετικές, αλλά προσέθεσε ότι ο χρόνος πιέζει και τις δύο πλευρές και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εάν η Βρετανία αλλά και η ΕΕ επιθυμεί να «πιάσει» το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, η οποία υποστήριξε ότι «πλησιάζουμε, αλλά με πολύ αργό ρυθμό σε μία συμφωνία για το Brexit».
Πιο αισιόδοξος ο καγκελάριος της Αυστρίας και οικοδεσπότης της Συνόδου, Sebastian Kurz, ο οποίος δήλωσε πως «θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές, Βρετανία και ΕΕ, προκειμένου να φθάσουμε σε μία καλή συμφωνία».
Όσο για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, επέμεινε ότι η χώρα της θα φύγει από την ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνησή της να προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Tusk ανακοίνωσε χθες (18/9) ότι θα υπάρξει ειδική (και επίσημη) Σύνοδος Κορυφής για το Brexit τον Νοέμβριο 2018.

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Οι ηγέτες της ΕΕ, πέραν του Brexit, συζητούν για θέματα που αφορούν τη μετανάστευση αλλά και την εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ.,
Η συνάντησή τους στην Αυστρία είναι μια «άτυπη» σύνοδος κορυφής, από την οποία δεν προβλέπεται να προκύψουν αποφάσεις, αλλά που έχει στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για τους επόμενους μήνες.
Θα αρχίσουν τις συζητήσεις τους για τη μετανάστευση, ενώ αύριο Πέμπτη 20/9 θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους αύριο Πέμπτη πάνω στο θέμα της ασφάλειας, πριν ολοκληρώσουν με μια νέα συζήτηση για το διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή τη φορά χωρίς την παρουσία της κυρίας May.
Τα αγκάθια συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ
Μολονότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμβιβασμούς στις περισσότερες από τις διαμάχες που συνδέονται με το διαζύγιο, ιδιαίτερα όσον αφορά τον οικονομικό διακανονισμό του, συνεχίζουν να σκοντάφτουν κυρίως στο ζήτημα του ιρλανδικού συνόρου.
Τα δύο μέρη συμφωνούν να αποφευχθεί η επιστροφή σ' ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όμως το Λονδίνο αμφισβητεί τους όρους της «δικλείδας ασφαλείας» («backstop») που ζητεί η ΕΕ ώστε να είναι εγγυημένο αυτό το αποτέλεσμα.
Πρόκειται για μια λύση «απαράδεκτη» για τη βρετανική κυβέρνηση διότι θα κατέληγε, κατ' αυτήν, σε ένα ντε φάκτο σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε αυτή την πρόταση», υποσχέθηκε πάντως ο M. Barnier εκφράζοντας την επιθυμία να «αποδραματοποιηθεί» το θέμα.
Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών υποτίθεται ότι θα κατέληγαν σε μια συμφωνία στη διάρκεια συνόδου κορυφής στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για το πώς θα οργανώσουν το διαζύγιό τους και θα θέσουν τις βάσεις της μελλοντικής σχέσης τους.
Όμως το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο πως δεν μπορεί να τηρηθεί αν πρόκειται να ξεπεραστούν τα εμπόδια που επιμένουν.

Μετανάστευση και ασφάλεια

Ο Donald Tusk κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν το «blame game» στο θέμα του μεταναστευτικού αλλά και να πάψουν να το χρησιμοποιούν προκειμένου για ίδιον πολιτικό όφελος.
«Οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη επανήλθαν στην επιφάνεια λόγω των ροών μεταναστών προς την ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Tusk και προσέθεσε «αν ορισμένοι θέλουν να επιλύσουν την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να την χρησιμοποιήσουν, θα παραμείνει ανεπίλυτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης