Τελευταία Νέα
Διεθνή

Iταλία: Αναδιάρθρωση του χρέους της Ευρωζώνης με στήριξη από ΕΚΤ, προτείνει ο Savona

Iταλία: Αναδιάρθρωση του χρέους της Ευρωζώνης με στήριξη από ΕΚΤ, προτείνει ο Savona
Ο ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προτείνει τη μείωση των χρεών μέσω «ενός πολύ μακροπρόθεσμου σχεδίου αποπληρωμής»
Τη μείωση του δημοσίου χρέους όλων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης κάτω του 60% του ΑΕΠ, μέσω μιας μακροχρόνιας αναδιάρθρωσης με εγγυήτρια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προτείνει ο ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona.
Όπως μεταδίδει το «Reuters», η εν λόγω πρόταση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του Savona και στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Savona -ο οποίος αποτελούσε την αρχική επιλογή της κυβέρνησης συνασπισμού για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Ιταλίας, λόγω της κριτικής του άποψης για το ευρώ- προτείνει τη μείωση των χρεών των κρατών μελών κάτω από το όριο της Κομισιόν για 60% του ΑΕΠ, μέσω «ενός πολύ μακροπρόθεσμου σχεδίου αποπληρωμής και σε επίσημα επιτόκια».
Για να βοηθήσει τη διαδικασία της μείωσης, η ΕΚΤ πρέπει να προσφέρει μια «εγγύηση» ως αντάλλαγμα σε «μια υποθήκη στα μελλοντικά φορολογικά έσοδα ή σε δημόσια στοιχεία ενεργητικού σε περίπτωση μη αποπληρωμής μίας ή περισσότερων δόσεων», γράφει ο 81χρονος οικονομολόγος.
Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι έχει λάβει το έγγραφο του Savona, το οποίο καλωσόρισε ως μια συνεισφορά σε μια «πολύ σημαντική συζήτηση» για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Ο Savona αναφέρει επίσης στο έγγραφό του ότι απαιτούνται ισχυρότερες εγγυήσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας του νομισματικού μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο να προστατεύονται οι τραπεζικές καταθέσεις και όχι τα κρατικά ομόλογα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης