Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μα στ' αλήθεια υπάρχουν άνθρωποι που συγκρίνουν την Ελλάδα με την Κύπρο;

tags :
Μα στ' αλήθεια υπάρχουν άνθρωποι που συγκρίνουν την Ελλάδα με την Κύπρο;
Τα κυπριακά ομόλογα βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα (S&P), σε αντίθεση με τα ελληνικά, τα οποία θεωρούνται ακόμη «σκουπίδια»
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια;
Με πόσο χαμηλά; Στο 3%;
Δηλαδή η έξοδος της Κύπρου στις αγορές μπορεί να συγκριθεί με τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκδώσει το πρώτο μεταμνημονιακό της ομόλογο;
Κατ’ αρχήν… τα κυπριακά ομόλογα έχουν περάσει πλέον στην επενδυτική βαθμίδα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s (S&P), σε αντίθεση με τα ελληνικά, τα οποία θεωρούνται ακόμη «σκουπίδια».
Δηλαδή ακόμη και υπό την «ομπρέλα» της Ευρωζώνης, τα ελληνικά ομόλογα δεν θεωρούνται επενδύσιμα, αναδεικνύοντας μια μεγάλη διαφορά των δύο χωρών, η οποία όμως είναι σημαντική για αυτούς που πραγματικά αγοράζουν ομόλογα!
Ένας δεύτερος λόγος ο οποίος δείχνει ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του σήματος για επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι ότι η χώρα δεν... εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές.
Τα ημίμετρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και η απουσία ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, είναι από τις βασικότερες αιτίες της μη (ακόμη) επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές και του re-rating των ελληνικών assets προς τα επίπεδα εκείνων της ευρωπεριφέρειας.
Στο παραπάνω πλαίσιο, αυτοί που πραγματικά αγοράζουν κρατικά ομόλογα (και οι οποίοι δεν είμαστε εμείς οι απλοί πολίτες), έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για την Ελλάδα είναι απαιτητικοί (3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022, και ένα μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% στη συνέχεια), και πως οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα αυξάνονταν πάνω από το 15% με 20% εάν οι υποθέσεις για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη ήταν πιο ρεαλιστικές.
Στην παραπάνω εικόνα πρέπει προσθέσει κανείς και τον πολιτικό κίνδυνο.
Ελάχιστοι άλλωστε είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν θα αποκλίνουν από τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις και δεν επιδοθούν σε επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, θέτοντας και πάλι σε κίνδυνο την πορεία της Ελλάδας.
Χωρίς να λάβουμε υπόψιν τους εξωτερικούς κινδύνους, αλήθεια πιστεύει κανείς ότι μπορεί η Ελλάδα να συγκριθεί με την Κύπρο;
Άλλωστε, η Κύπρος κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής σε λιγότερο από τρία χρόνια, αξιοποιώντας μόνο 7,3 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα.
Επίσης, η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα, η ανεργία έχει μειωθεί στο ήμισυ από την περίοδο της κρίσης, ενώ η ανάπτυξη για το 2019 προβλέπεται να αγγίξει το 4,1%.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης