Χρηματιστήριο

Οι τραπεζικές πιέσεις έως -3,5% αντιστάθμισαν τα κέρδη ΕΛΠΕ, ΜΟΗ στο ΧΑ +0,42% στις 689 μον. στήριξη από road show, Πολωνία - Προσεχώς τελειώνει η άνοδος

Οι τραπεζικές πιέσεις έως -3,5% αντιστάθμισαν τα κέρδη ΕΛΠΕ, ΜΟΗ στο ΧΑ +0,42% στις 689 μον. στήριξη από road show, Πολωνία - Προσεχώς τελειώνει η άνοδος
Οι ενεργειακές εταιρίες και ο ΟΠΑΠ σήμερα ξεχώρισαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις τράπεζες να δείχνουν - ξανά - αδυναμία
(upd16) Σημάδια κόπωσης έδειξε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο ειδικά προς το κλείσιμο, με επίκεντρο την Πειραιώς -3,52% αλλά και άλλους τίτλους που υποχώρησαν οριακά αντισταθμίζοντας τα κέρδη των ενεργειακών εταιριών Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.
Η αγορά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε με θετικό πρόσημο αλλά τα σημάδια κόπωσης προβληματίζουν.
Ο Τραπεζικός Δείκτης που έχει καταγράψει σωρευτικά κέρδη +7,32% έδειξε σημάδια κόπωσης με την Πειραιώς να δέχεται ισχυρές ρευστοποιήσεις στις δημοπρασίες και οι υπόλοιπες να κλείνουν στα χαμηλά ημέρας.
Με τις περισσότερες μετοχές του FTSE 25, οι οποίες πρωταγωνίστησαν από την αρχή της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέβαλε προσπάθεια να αναρριχηθεί στο κρίσιμο επίπεδο των 700 μονάδων όπου βρήκε ισχυρές αντιστάσεις ενώ λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εμφανίστηκαν ρευστοποιήσεις που λίγο έλειψε να απολέσει σχεδόν όλα τα κέρδη του.
Οι τράπεζες ξεκίνησαν ήπια ανοδικά αλλά περί τις 14:30 κατέβαλαν προσπάθεια να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα ωστόσο στο επίπεδο των 620 μονάδων του τραπεζικού δείκτη σημειώθηκαν ισχυρές αντιστάσεις με αποτέλεσμα να χάσουν στην δημοπρασία και τα αρχικά τους κέρδη, καθώς αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά αδύναμος κρίκος
Η αντιστροφή της ισχυρής πτωτικής τάσης στις τράπεζες φαίνεται ότι είναι προσωρινή, ωστόσο συγκεκριμένοι λόγοι επέδρασαν στην πρόσφατη ανοδική αναλαμπή.
1)η αναβάθμιση της Πολωνίας σε ώριμη αγορά από αναδυόμενη,
2)το road show που πραγματοποιείται στο Λονδίνο από το ελληνικό χρηματιστήριο,
3)η επικείμενη αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody's αλλά και
4)η παρέμβαση της διοίκησης της Eurobank που επιχείρησε να αλλάξει την αρνητική εικόνα της αγοράς για τις τράπεζες.

Η σχετική κινητικότητα που παρατηρείται στην χρηματιστηριακή αγορά και σε επιλεγμένους τίτλους είναι απόρροια των εισροών που πιθανότατα να έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται παρά το χρονοδιάγραμμα στις 21 και 24 Σεπτεμβρίου περί των 160 με 180 εκατ. ευρώ.
Οι εισροές αναμένονται εξαιτίας του γεγονότος ότι η Πολωνία θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά στον FTSE Russell και θα αυξηθεί το ειδικό βάρος της Ελλάδος, στην ομάδα των αναδυόμενων αγορών.
Παράλληλα αναμένεται και η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody's στις 21 Σεπτεμβρίου κατά 1 βαθμίδα στην κλίμακα Β2.
Σύμφωνα με πληροφορίες όπως αναφέρουν τραπεζίτες και θεσμικοί που βρίσκονται ήδη στο Λονδίνο στα πλαίσια του 13ου Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών και αρχίζει σήμερα 19 Σεπτεμβρίου, ενδιαφέρον υπάρχει για την Ελλάδα αλλά ακόμη δεν είναι διατεθειμένοι οι ξένοι να πάρουν ρίσκο όσο μαίνεται η κρίση στις αναδυόμενες αγορές, υπάρχει το ιταλικό ζήτημα και η Ελλάδα ακόμη δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Στέλεχος της ιαπωνικής Nomura πάντως αναφέρει στο bankingnews ότι ενώ η Ελλάδα έχει προδιαγραφές να προσελκύσει κεφάλαια, ακόμη εμφανίζει αδυναμίες στα κρίσιμα σημεία.
Η αδυναμία έκδοσης 10ετους ομολόγου που είναι τίτλος αναφοράς από το ελληνικό δημόσιο με την παρούσα φάση στο απαγορευτικό 4,30%  δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις αγορές ενώ η κυβέρνηση στρέφεται σε έκδοση μικρότερης διάρκειας.
Την ίδια ώρα η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο 1,5 δισεκ. με επιτόκιο 2,40%.
Οι τράπεζες απαιτούν πειστικές απαντήσεις στα βασικά τους κεφαλαιακά προβλήματα και λογικά θα απαιτηθούν ορισμένα τρίμηνα ώστε να διαμορφωθούν κάποιες πιο σαφείς εκτιμήσεις.
Οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων με την 10ετία στο 4,10%, ενώ οριακή βελτίωση καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,85% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 125 μονάδες βάσης
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά στο +0,42% στις 689 μονάδες έχοντας υψηλό στις 698,27 μονάδες και χαμηλό στις 687,85 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα 
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 38,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος 18,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 10,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,4 εκατ. ευρώ και όγκου 1,12 εκατ. τεμαχίων έχουν πραγματοποιηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1,02 εκατ. τεμάχια αξίας 1,35 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 99,9 χιλ. τεμάχια αξίας 1,04 εκατ.. ευρώ 

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network) Ο Κ.Τσακαλώτος υπερασπίστηκε την θέση της κυβέρνησης για το επίμαχο θέμα των συντάξεων με επιχειρήματα ότι τα πλεονάσματα θα ξεπεράσουν το 3,5% το 2019 αλλά και τα επόμενα τρία έτη θέλοντας να πείσει τους κυρίους Σόλτς και Μοσκοβισί για τα δίκαια αιτήματα της χώρας. 
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το θέμα των συντάξεων ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσει ούτε στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου αλλά σε αυτό της 3ης Δεκεμβρίου του 2018 για τεχνικούς ( τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν επαρκούν για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα) και πολιτικούς λόγους ( η γερμανική πλευρά δεν έχει ανοίξει επισήμως τα χαρτιά της) με επόμενο στόχο της κυβέρνησης να είναι η αναβολή του μέτρου της περικοπής και επανεξέταση του το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Συνεχίζεται το μπαράζ παρεμβάσεων από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τη σκυτάλη παρέλαβε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της πΓΔΜ να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019 με τα βέλη να στρέφονται στον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria.
Για άλλη μια φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio κάλεσε τον ΥΠΟΙΚ να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς του, τη βασική προεκλογική δέσμευση του κόμματος του, του Κινήματος των 5 Αστέρων, σχετικά με την υλοποίηση του εισοδήματος των πολιτών.
Στο άρθρο της  γερμανικής εφημερίδας Die Welt η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May λίγες ώρες πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Αυστρία όπου και θα συζητηθεί το Brexit, επισημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον προσεχή Μάρτιο.
Βρισκόμαστε κοντά στο να επιτύχουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση η οποία αποτελεί τη βάση ουσιαστικά για την οικοδόμηση μιας μελλοντικής στενής εταιρικής σχέσης με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή M. Barnier  να προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι ο Οκτώβριος θα είναι η ώρα της αλήθειας.
Σε μια ιστορική συμφωνία για μια κορεατική χερσόνησο «ειρηνική χωρίς πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές» κατέληξαν ο ηγέτης της Β. Κορέας, Kim Jong Un και ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Moon Jae in κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στην Πιονγκ Γιάνγκ.
Τον ενθουσιασμό του για την «πολύ συναρπαστική» - όπως την χαρακτήρισε - συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μετά το επιτυχημένο deal με το Υγεία όπου η MIG μειώνει με αυτό τον τρόπο τον δανεισμό της προς την Πειραιώς φαίνεται ότι η χρηματοικοκονομική εικόνα του ομίλου βελτιώνεται καθώς με βάση ενδείξεις εφόσον ενοποιηθεί και το Υγεία τα ΕΒΙTDA δηλαδή τα προ φόρων, αποσβέσεων και προβλέψεων κέρδη θα ανέλθουν στα 160 με 165 εκατ.
Στα σχέδια εκκρεμούν στο να κατατεθεί κάποιας μορφής δεσμευτική προσφορά από το Fortress, για το Attica Group ,η πώληση του Hilton της Κύπρου  καθώς και η πώληση ακινήτων στην Σερβία.
Οι εταιρείες ΜΕΤΚΑ, η ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία των εταιριών Vinci Consessions-Vinci Highways-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, αναμένεται να κονταροχτυπηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα ξκινήσει, τη Ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε ανοδικά στο +1,08%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +1,104% στις 2.730,85 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +1,29% στις 27434 μονάδες

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,51%, ο CAC 40 στο +0,64%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά στο +0,17%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,42% ενώ ο FTSE 100 κινείται με άνοδο +0,47%
Στην Wall Street o Dow κινείται με κέρδη +0,66% ο S&P 500 καταγράφει οριακά κέρδη +0,08% και το ETF GREC στο +0,78%(8,35 δολ.)

Η άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες θα πραγματοποιηθεί με ένα μεγάλο success story

Έχει πολλές φορές αναλυθεί από το bankingnews ότι για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια καθώς είναι αδύνατο από νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και από την έκδοση ομολογιακών tier 2 χρειάζονται ένα μεγάλο success story.
Έτσι όπως είναι δομημένος ο τραπεζικός κλάδος με ασθενικά κεφάλαια, με προβληματικά δάνεια καθώς ούτε κέρδη παράγουν, ούτε μερίσματα μπορούν να διανείμουν, ούτε δάνεια να χορηγήσουν  θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμη 3 ή 4 χρόνια μέχρι να οδηγηθούν στην εξυγίανση.
Για να υπάρξει ανατροπή σε αυτή την θολή κατάσταση που είναι ξεκάθαρα μη επενδύσιμη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα γεγονός που θα προκαλέσει σοκ, όπως μια συγχώνευση.
Εάν πειστούν οι δανειστές και η ΕΚΤ και ο SSM ως αρμόδιοι θεσμικοί φορείς θα μπορούσε να υλοποιηθεί το σχέδιο συγχώνευσης.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα με ένα σχήμα με επίκεντρο το ΤΧΣ ως βασικό μέτοχο με την συγχώνευση Εθνικής και Πειραιώς :
Το ΤΧΣ καθώς ελέγχει το 26% της Πειραιώς και το 40% της Εθνικής τράπεζας  με το νέο σχήμα θα ελέγχει το 33% με 35% .
Θα υπάρχει μια κρατική τράπεζα που θα ελέγχεται από την ΕΚΤ και τον SSM, δύο άλλες συστημικές και οι μικρότερες που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται.
Το ΤΧΣ με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες όταν πουλήσει μέσω placement να πάρει περισσότερα από αυτά που αξίζει σήμερα η περιουσία του Ταμείου ως βασικού μετόχου στις ελληνικές τράπεζες.
Οι άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία, π.χ. οι μικρές τράπεζες που αναπτύσσονται χρειάζονται καταστήματα τα οποία και θα αγοράζουν μαζί με το προσωπικό.

Αδύναμος κρίκος αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά οι τράπεζες - Ισχυρές πιέσεις στην Πειραιώς

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες στα χαμηλά της ημέρας στην δημοπρασία με εξαίρεση την Eurobank που κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο
Τις μεγαλύτερες πιέσεις κατέγραψε η Πειραιώς στο -3,52%
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,7830 ευρώ με πτώση -0,39% με όγκο 1,82 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3060 ευρώ με πτώση -0,46% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,0840 ευρώ με πτώση -3,52% με όγκο 839 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 910 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6625 ευρώ με άνοδο +0,38% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,26 ευρώ με πτώση -1,74% και με κεφαλαιοποίηση 1,01 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1760 ευρώ με άνοδο +0,69% με όγκο 216 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,15 ευρώ με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση 281 εκατ. ευρώ.

Θετική εικόνα στις μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Sarantis, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Τιτάν
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ο ΟΛΠ και η Jumbo  
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,71 ευρώ με πτώση -0,17% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεσε στα 10,35 ευρώ με πτώση -0,29% και αποτίμηση 5,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,5170 ευρώ με άνοδο +2,57% και αποτίμηση 352 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6020 ευρώ με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση 372 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,10 ευρώ με άνοδο +1,96% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,90 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,55 με άνοδο +1,99% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,58 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,50 ευρώ με άνοδο +2,74% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,85 ευρώ με άνοδο +3,80% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,47 ευρώ με άνοδο +0,83% και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,48 ευρώ με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,42 ευρώ με άνοδο +0,93% και με την κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0861 ευρώ με πτώση -0,23% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,10%, η Ιταλία στο 2,85% με διαφορά spread 125 μ.β.

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,10% απόρροια των πιέσεων στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης πλην Ιταλίας.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 125 μονάδων βάσης.
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 2,85% και το ελληνικό 10ετές στο 4,10%.
Είναι οριοθετημένη πλέον η κίνηση της αγοράς έως τις 110 μονάδες βάσης spread.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,35% με 4,40% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,16 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,92%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,93 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3% με απόδοση αγοράς 3,02% και απόδοση πώλησης 2,97%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,70  μονάδες βάσης και απόδοση 3,07%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,78 μονάδες βάσης και απόδοση 3,59% επαναπροσεγγίζει σταδιακά το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,53 μονάδες βάσης και απόδοση 4,07% με απόδοση αγοράς 4,10% και απόδοση πώλησης 4,06%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,29 μονάδες βάσης και απόδοση 4,75%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 86,95 μονάδες βάσης και απόδοση 5,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 86,90 μονάδες βάσης και απόδοση 5,18%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 358 μονάδες βάσης από 360 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,85% αλλά επιδείνωση στις άλλες αγορές

Οριακή βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, ωστόσο οι αβεβαιότητες διατηρούνται.
Αντιθέτως στις υπόλοιπες αγορές σημειώνονται πωλήσεις.
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/9/2018 στο 0,49% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,53% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,85% από 2,87%, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% όταν η Ιταλία έχει επιτόκιο 2,87%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης