Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο αναβρασμός στην ΑΥΓΗ, η «τρύπα» τουλάχιστον 3,9 εκατ ευρώ και τα καυτά ερωτήματα

tags :
Ο αναβρασμός στην ΑΥΓΗ, η «τρύπα» τουλάχιστον 3,9 εκατ ευρώ και τα καυτά ερωτήματα
Οι υποσχέσεις προς τους εργαζόμενους που δεν τηρήθηκαν, η χρόνια αρνητική καθαρή θέση και οι απαιτήσεις που δεν εισπράττονται
Αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί στη εφημερίδα ΑΥΓΗ καθώς δεν τηρήθηκαν τα υπεσχημένα για καταβολή οφειλομένων προς το προσωπικό της εφημερίδας.
Οι μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν και έφτασαν στο 20% δεν ήταν αρκετές παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από τη διοίκηση της εταιρίας να αναστρέψουν την κατάσταση ούτε και οι αποχωρήσεις προσωπικού.
Επιπλέον όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ήδη η διοίκηση της εταιρίας έχει γίνει αποδέκτης εξωδίκων για μη καταβολή οφειλόμενων σε αποχωρήσαντες εργαζόμενους  ενώ φαίνεται να έχουν κινηθεί και δικαστικές ενέργειες.
Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η εταιρία στις οικονομικές καταστάσεις του 2017 είχε αρνητική καθαρή θέση 2,9 εκ ευρώ ενώ ο τζίρος ήταν 1,8 εκ ευρώ (2,3 εκ το 2016) με ζημίες 1,06 εκ ευρώ (υπερδιπλάσιες από το 2016).
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ορκωτό η εταιρία εμφανίζει απαιτήσεις 1,3 εκ ευρώ για τις οποίες έπρεπε να έχει κάνει πρόβλεψη 1 εκ ευρώ.
Αυτό θα αύξανε την αρνητική καθαρή θέση στα επίπεδα των 3,9 εκ ευρώ. Βέβαια οι απαιτήσεις αυτές έρχονται αρκετά χρόνια πριν και το ερώτημα είναι προς ποιον είναι, αν έχουν κινηθεί νομικές ενέργειες και γιατί ουδέποτε έγινε διαγραφή τους;
Παρ όλα αυτά και παρά τις προβλέψεις της νομοθεσίας η εκδοτική επιχείρηση δεν προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Βέβαια στις οικονομικές καταστάσεις η διοίκηση της εταιρίας ισχυρίζεται ότι έχει πλάνο αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Επισημαίνεται ότι η εταιρία έχει λάβει δάνειο από την Εθνική το οποίο λήγει σε πέντε έτη με ετήσια δόση 147 χιλιάδων ευρώ και δεν προκύπτει να έχουν δοθεί εξασφαλίσεις.
Την ίδια στιγμή στο τέλος του 2017 εμφάνιζε οφειλές προς το προσωπικό 870 χιλιάδες ευρώ και είναι απορίας άξιον πως μπορούν να πληρωθούν υποχρεώσεις και δάνεια όταν δεν μπαίνει το χέρι στην τσέπη από τους μετόχους.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι εμφανίζονται και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους εταίρους (τι εννοούν ακριβώς και πως ο ορκωτός το προσπερνά;) ποσό 1,248 εκ ευρώ το 2017 και 1,548 εκ ευρώ το 2016.
Άραγε υπάρχει δανειακή σύμβαση;
Από πότε έρχονται αυτές οι υποχρεώσεις δεδομένου ότι σε παρελθούσες χρήσεις είχαν εμφανιστεί ποσά έναντι αύξησης κεφαλαίου που μετά απλά άλλαξαν θέση στον ισολογισμό;
Επιτρέπεται αυτή η πρακτική από τη νομοθεσία και αν δεν επιτρέπεται έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα από τη ΔOY;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης