Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προτάσεις της Κομισιόν για αλλαγές στον ΠΟΕ - Στόχος να «προσεγγίσει» τον Trump

Προτάσεις της Κομισιόν για αλλαγές στον ΠΟΕ - Στόχος να «προσεγγίσει» τον Trump
Συνεδρίαση ΕΕ και εμπορικών εταίρων στις 20/9 στη Γενεύη
Η προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που περιγράφεται σε έγγραφο θα παρουσιαστεί στους εταίρους της ΕΕ στη Γενεύη στις 20 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια συνεδρίασης η οποία έχει συγκληθεί από τον Καναδά για το θέμα αυτό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα 18/9 μια πρώτη δέσμη ιδεών για τον εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ και τη θέσπιση διεθνών εμπορικών κανόνων κατάλληλων για τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.
Κατά την παρουσίαση του εγγράφου βασικών εννοιών της Επιτροπής, η κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος Εμπορίου, δήλωσε: «Τις τελευταίες δεκαετίες, το πολυμερές εμπορικό σύστημα παρείχε ένα σταθερό, προβλέψιμο και αποτελεσματικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, βοηθώντας πολλές οικονομίες να αναπτυχθούν με ταχύ ρυθμό.
Επίσης, σήμερα, ο ΠΟΕ είναι απαραίτητος για τη διασφάλιση ανοικτού, δίκαιου και βασιζόμενου σε κανόνες εμπορίου. Ωστόσο, παρά την επιτυχία του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί επαρκώς στην ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία. Ο κόσμος έχει αλλάξει· ο ΠΟΕ, όμως, όχι.
Είναι πλέον καιρός να δράσουμε, για να μπορέσει το σύστημα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας και να λειτουργήσει ξανά προς όφελος όλων.
Και η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό.»
Η ΕΕ παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του πολυμερούς εμπορικού συστήματος.
Για τον λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου 2018 έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντολή να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ για την προσαρμογή του σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του.
Το έγγραφο βασικών εννοιών της ΕΕ που δημοσιεύεται σήμερα, και για το οποίο έγιναν ήδη διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ, ορίζει την κατεύθυνση αυτής της προσπάθειας εκσυγχρονισμού. Με την επιφύλαξη της τελικής θέσης της ΕΕ σχετικά με τα θέματα αυτά, οι ιδέες αυτές αφορούν τρεις βασικούς τομείς:

- επικαιροποίηση του εγχειριδίου κανόνων σχετικά με το διεθνές εμπόριο, ώστε να αντικατοπτρίζεται η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία
- ενίσχυση του εποπτικού ρόλου του ΠΟΕ
- αντιμετώπιση του επικείμενου αδιεξόδου όσον αφορά το σύστημα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ.

Η ΕΕ ξεκίνησε ήδη τη συνεργασία με άλλους εταίρους του ΠΟΕ: με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, στο πλαίσιο των τριμερών συζητήσεων· με την Κίνα, στο πλαίσιο της ειδικής ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας· με άλλους εταίρους, πιο πρόσφατα στη διάσκεψη των υπουργών Εμπορίου της G20.
Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να συζητά αυτές τις πρώτες ιδέες με διάφορους εταίρους του ΠΟΕ κατά τις προσεχείς εβδομάδες, με σκοπό την προετοιμασία συγκεκριμένων προτάσεων που θα υποβληθούν στον ΠΟΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα ενημερώνονται πλήρως για τις εν λόγω συζητήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης