Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Συρία- χαιρέτισε τη ρωσο- τουρκική συμφωνία για την Ιντλίμπ

tags :
Η Συρία- χαιρέτισε τη ρωσο- τουρκική συμφωνία για την  Ιντλίμπ
Η Συρία- χαιρέτισε τη ρωσο- τουρκική συμφωνία για την  Ιντλίμπ
Η Δαμασκός χαιρέτισε σήμερα (18/9) τη ρωσο-τουρκική συμφωνία για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία και παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει "τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" προκειμένου να "απελευθερώσει" όλη τη χώρα.
Η Συρία "εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία σχετικά με την επαρχία Ιντλίμπ", δήλωσε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το συριακό πρακτορείο Sana.
Η Συρία "τάσσεται πάντα υπέρ κάθε πρωτοβουλίας που επιτρέπει να αποφευχθεί να χυθεί αίμα Σύρων και συμβάλλει στην αποκατάσταση της ασφάλειας", πρόσθεσε.
Παράλληλα ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι "η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ της Συρίας και της Ρωσίας".
Η συριακή κυβέρνηση "επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμό της εναντίον της τρομοκρατίας μέχρι να απελευθερωθεί και το τελευταίο εκατοστό του συριακού έδαφος, είτε μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων είτε μέσω τοπικών συμφωνικών συμφιλίωσης", σημείωσε ο ίδιος.
Ο αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ρωσο-τουρκική συμφωνία για την Ιντλίμπ περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και βασίζεται "στην κυριαρχία και την ενότητα" του συριακού εδάφους.
Νωρίτερα και ένας εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών εξέφρασε την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία για την Ιντλίμπ.
"Η συμφωνία για την Ιντλίμπ διασφαλίζει τις ζωές των αμάχων και αποτρέπει να γίνουν άμεσος στόχος του καθεστώτος.
Θάβει τα όνειρα του Άσαντ να επιβάλει τον πλήρη έλεγχό του στη Συρία", δήλωσε ο Sezari, αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Ο Sezari επεσήμανε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες Δευτέρα στο Σότσι ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan και ο Ρώσος ομόλογός του V. Putin επιτρέπει στη συριακή αντιπολίτευση να ελέγχει ντε φάκτο "μια γεωγραφική περιοχή", η οποία θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για μια πολιτική μετάβαση που θα τερματίσει "την απολυταρχική" εξουσία του Assad.
"Αυτή η περιοχή θα παραμείνει στα χέρια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και θα αναγκάσει το καθεστώς και τους υποστηρικτές του να ξεκινήσουν μια σοβαρή πολιτική διαδικασία η οποία θα οδηγήσει σε μια πραγματική μετάβαση που θα τερματίσει την εξουσία του Assad", τόνισε ο ίδιος.
Η Ρωσία, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια του Άσαντ, προετοιμαζόταν για μια ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους Σύρους αντάρτες και στην οποία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Μετά τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ο Ρώσος υπουργός Άμυνας S. Soigu δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επίθεση στην Ιντλίμπ.
Ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης Συριακής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων επεσήμανε ότι η συμφωνία ακύρωσε μια επίθεση για την οποία κινητοποιούνταν οι κυβερνητικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τη χαρακτήρισε "νίκη της θέλησης για ζωή επί της επιθυμίας του θανάτου".
Ο Σύρος πρεσβευτής στον Λίβανο σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό al Jadeed TV επανέλαβε την επιφυλακτικότητα της Δαμασκού απέναντι στην Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες.
"Τη θεωρώ (τη συμφωνία) ως τεστ για την ικανότητα της Τουρκίας να δεσμευθεί στην εφαρμογή της απόφασης αυτής.
Βρίσκονται υπό πίεση τώρα και πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν", σχολίασε ο Άλι Άμπντουλ Καρίμ.
"Δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία", τόνισε.
Την αποστρατικοποιημένη ζώνη θα εποπτεύουν τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα.
Όμως ούτε ο Putin ούτε ο Erdogan εξήγησαν πώς σκοπεύουν να ξεχωρίσουν "τους ακραίους" αντάρτες από τις υπόλοιπες ομάδες των Σύρων αντιπολιτευόμενων.
Επίσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιο μέρος της πόλης της Ιντλίμπ περιλαμβάνεται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι έως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα βαρέα όπλα, τα άρματα μάχης, τα συστήματα εκτόξευσης ρουκετών και οι όλμοι από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, κάτι που επεσήμανε ότι ήταν πρόταση του Τούρκου ομόλογού του.
Στο μεταξύ συριακή εφημερίδα που πρόσκειται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε σήμερα ότι οι συριακοί κρατικοί θεσμοί θα επιστρέψουν στην επαρχία Ιντλίμπ έως το τέλος του έτους βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη χθες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την περιοχή αυτή και η οποία προβλέπει την παράδοση όλων των βαρέων όπλων των ανταρτών και την απομάκρυνσή τους από τις περιοχές όπου ζουν άμαχοι.
Για το άρθρο της η εφημερίδα al Watan επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενες διπλωματικές πηγές στη Μόσχα. Σύμφωνα με την ίδια, οποιαδήποτε οργάνωση απορρίψει τη συμφωνία θα θεωρηθεί εχθρική "ακόμη και από τον τουρκικό στρατό και θα περιληφθεί στους τρομοκράτες που πρέπει να αντιμετωπιστούν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης