Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατεβάζουν τους τόνους Μόσχα - Ισραήλ - Πως καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος

tags :
Κατεβάζουν τους τόνους Μόσχα - Ισραήλ - Πως καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος
O ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu πρόκειται να συνομιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο Putin
Μετά την πρόσκαιρη κλιμάκωση της έντασης στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τη Ρωσία να βάλλει ευθέως κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγότησε ότι αυτό ευθύνεται για την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους Ilyushin Il-20 με 15μελές πλήρωμα τόσο ο ρώσος πρόεδρος όσο και το Τελ Αβίβ κατεβάζουν τους τόνους.
Ο ρώσος πρόεδρος V. Putin εξήγησε σήμερα (18/9) τη συντριβή του ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου στα ανοικτά της Συρίας επικαλούμενος «μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων» και φάνηκε να υιοθετεί έναν συμφιλιωτικό τόνο έναντι του Ισραήλ, το οποίο θεώρησε υπεύθυνο ο ρωσικός στρατός.
«Αυτό μοιάζει με μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αρνούμενος να συγκρίνει το περιστατικό με τη συντριβή ενός ρωσικού καταδιωκτικού αεροπλάνου, το οποίο είχε καταρριφθεί τον Νοέμβριο 2015 από τον τουρκικό στρατό με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια σοβαρή διπλωματική κρίση.
Τα σχόλια του Putin φάνηκε να αμβλύνουν τις ρωσικές επικρίσεις εναντίον του Ισραήλ, αν και ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να εξετάσει τι ακριβώς συνέβη.
Ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό B. Netanyahu ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις παραβιάζοντας την κυριαρχία της Συρίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο Puttin τόνισε ότι το ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από συριακά αντιαεροπορικά συστήματα κοντά στην συριακή ακτή, επειδή δεν τηρήθηκαν οι ρωσο-ισραηλινές συμφωνίες για την αποτροπή επικίνδυνων περιστατικών.
Παράλληλα ζήτησε από την ισραηλινή πλευρά την αποφυγή αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικό παράλληλα ανακοίνωσε ότι ανέφερε στο Ισραήλ ότι η Μόσχα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει το στρατιωτικό της προσωπικό στη Συρία.
Αξιωματούχοι του υπουργείου συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή πρεσβευτή του Ισραήλ στον Μόσχα σήμερα, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Από την πλευρά του το Ισραήλ εξέφρασε σήμερα τη «λύπη» του για τον θάνατο των 15 μελών του πληρώματος ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε κατά λάθος από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα η οποία στόχευε ισραηλινά αεροσκάφη, όμως επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο στο καθεστώς του Assad και στους συμμάχους του.
Ο Β. Netanyahu πρωθυπουργός του Ισραήλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου στα ανοικτά της Συρίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Netanyahu εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο των 15 μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροπλάνου, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη συντριβή στη Συρία.
«Ο Netanyahu εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των Ρώσων στρατιωτών και δήλωσε ότι η Συρία είναι υπεύθυνη για τη συντριβή του αεροσκάφους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Παράλληλα τόνισε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την διερεύνηση του περιστατικού.
Συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προβάλει αντίσταση στην στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη Συρία και να καταπολεμήσει τις προσπάθειες της Τεχεράνης να μεταφέρει οπλισμό στη σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ με στόχο να χρησιμοποιηθεί ενάντια στο Ισραήλ.
Στο μεταξύ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν επίσης με ανακοίνωσή τους πως η αεροπορία τους, η οποία διεξήγε επιδρομή στη Συρία όταν καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροπλάνο, εκμεταλλεύθηκε αυτό το τελευταίο ως κάλυψη για να διαφύγει από τα συριακά πυρά, όπως είπαν ρώσοι αξιωματούχοι.
Στην ανακοίνωση αυτή, που αποτελεί την πρώτη δημόσια ισραηλινή αντίδραση στα χθεσινοβραδινά γεγονότα, ο στρατός υποστηρίζει πως τα αεροσκάφη του είχαν επιτεθεί σε μια εγκατάσταση του συριακού στρατού απ' όπου συστήματα, που χρησιμεύουν στην κατασκευή όπλων ακριβείας, παραδίδονταν για λογαριασμό του Ιράν στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το Ιράν και η Χεζμπολάχ, δύο από τους μεγάλους εχθρούς του Ισραήλ, είναι επίσης, μαζί με τη Ρωσία, οι κύριοι υποστηρικτές του καθεστώτος του Assad.
«Το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο των μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε τη νύκτα από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
«Το Ισραήλ θεωρεί το καθεστώς του Assad ο στρατός του οποίου κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο, πλήρως υπεύθυνο γι' αυτά τα επεισόδια», πρόσθεσε.

Tο χρονικό της κρίσης

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος Ilyushin Il-20 καταρρίφθηκε «από το αντιπυραυλικό σύστημα S-200 του συριακού στρατού τη Δευτέρα γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα 15 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό».
Τι ακριβώς συνέβη;
Τη Δευτέρα17 Σεπτεμβρίου 2018 το βράδυ, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη  F-16 τωνΙσραηλινών επιτέθηκαν στην πόλη Λατάκια της Συρίας.
Τα ισραηλινά αεροπλάνα πλησίασαν σε χαμηλό υψόμετρο και "δημιούργησαν επικίνδυνη κατάσταση για άλλα αεροσκάφη και πλοία στην περιοχή", όπως αναφέρουν οι ρώσοι.
Η φρεγάτα «Auvergne» του Γαλλικού Ναυτικού, καθώς και ένα ρωσικό αεροσκάφος Ilyushin Il-20 ήταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης.
Οι Ισραηλινοί πιλότοι χρησιμοποίησαν το ρωσικό αεροπλάνο ως κάλυψη και το έθεσαν ως στόχος των δυνάμεων αεροπορικής άμυνας της Συρίας.
Ως εκ τούτου, το Ilyushin Il-20, το οποίο φέρει ραντάρ πολύ μεγαλύτερο από το F-16, καταρρίφθηκε από ένα βλήμα του συστήματος S-200 τω συριακών δυνάμεων σκοτώνοντας 15 ρώσους στρατιώτες και μέλη του αεροπλάνου. 
Το ρωσικό υπουργείο δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν ότι το ρωσικό αεροπλάνο ήταν παρόν στην περιοχή, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να εκτελέσουν «την πρόκληση».
Το Ισραήλ επίσης δεν προειδοποίησε τη Ρωσία για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση έγκαιρα.
Η προειδοποίηση ήρθε μόλις ένα λεπτό πριν ξεκινήσει η επίθεση, η οποία "δεν άφησε χρόνο για να μετακινηθεί το ρωσικό αεροπλάνο σε μια ασφαλή περιοχή.
Συντρίμια από το ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο βρέθηκαν περίπου 27 χλμ. από την ακτή της Λατάκιας.
Το Ισραήλ δεν σχολίασε την αεροπορική επιδρομή στη Συρία, η οποία είναι σύμφωνη με τη συνηθισμένη πολιτική της σε τέτοια θέματα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι έχοιυν υπάρξει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία τα τελευταία χρόνια.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις του είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της ιρανικής παρουσίας στη Συρία.









Ρωσία: Υπεύθυνο το Ισραήλ

Ωστόσο, η Ρωσία θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ, καθώς όπως υποστηρίζει, την ώρα του συμβάντος, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στόχων στη Λαττάκεια, κοντά στην αεροπορική βάση που επρόκειτο να προσγειωθεί το ρωσικό αεροσκάφος.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ισραηλινές Αρχές ενημέρωσαν τον ρωσικό στρατό για την αεροπορική επίθεση τους μόλις ένα λεπτό νωρίτερα, γεγονός που «δεν επέτρεψε στο ρωσικό Il-20 να πετάξει σε ασφαλή περιοχή».
Η Ρωσία κατηγορεί τους πιλότους των ισραηλινών F-16 ότι σκοπίμως έθεσαν σε κίνδυνο το ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος καθώς κρύφτηκαν πίσω από το σήμα ραντάρ του ρωσικού αεροσκάφους, βάζοντάς το με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο «των πυρών της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας».
«Θεωρούμε εχθρικές αυτές τις προκλήσεις από την πλευρά του Ισραήλ.
Διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με τον προσήκοντα τρόπο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Igor Konashenkov, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το χρονικό της κατάρριψης

 «Τα ισραηλινά αεροσκάφη δημιούργησαν σκοπίμως μια επικίνδυνη κατάσταση για τα πλοία και τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή.
Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η γαλλική φρεγάτα Auvergne και πολύ κοντά στο Il-20» είπε ο Konashenkov, ο οποίος παράθεσε το χρονικό της κατάρριψης του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους.
Όπως υποστήριξε, το Ilouchine-20 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την ώρα που βρισκόταν 35 χιλιόμετρα από τις συριακές ακτές και ενώ τέσσερα ισραηλινά F-16 εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στρατιωτικών υποδομών στην επαρχία Λαττάκεια.
Αν και ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως «ρωσικά ραντάρ εντόπισαν εκτοξεύσεις πυραύλων από τη γαλλική φρεγάτα Auvergne, η οποία βρισκόταν στην περιοχή» η Γαλλία αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στην κατάρριψη του αεροσκάφους.



Shoigu (υπουργός Άμυνας Ρωσίας) στον Ισραηλινό ομόλογο του: Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι

Για το περιστατικό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Sergei Shoigu με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Avigdor Lieberman
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ο Shoigu κατέστησε σαφές ότι η ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Il-20 είναι αποκλειστικά του Ισραήλ με τη ρωσική πλευρά να υποστηρίζει ότι οι ανεύθυνες ενέργειες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν αυτές που οδήγησαν στην τραγωδία.
«Οι ενέργειες του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε περαιτέρω αντίμετρα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει επανειλημμένα από την ισραηλινή πλευρά να απέχει από επιθέσεις στο συριακό έδαφος, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτών» φέρεται να υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.
Από την πλευρά του Ισραήλ επιβεβαιώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία των δύο υπουργών, αλλά δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης