Τελευταία Νέα
Χρηστικό

Ομαδική Ασφάλιση: Εργαλείο ανάπτυξης για τη Μικρομεσαία Επιχείρηση

tags :
Ομαδική Ασφάλιση: Εργαλείο ανάπτυξης για τη Μικρομεσαία Επιχείρηση
Οι Μικρομεσαίοι Εργοδότες που θα ακούσουν τις ανάγκες των εργαζόμενων και θα περιορίσουν -με μια σωστά σχεδιασμένη ομαδική ασφάλιση- την αγωνία τους για το αύριο, θα καταφέρουν να κερδίσουν την καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων τους, βελτιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησής τους.
του Αντώνη Δένδη*

Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην προσπάθεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων να βρουν ξανά το δρόμο της ανάπτυξης, μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Η πρόκληση για τους εργοδότες είναι διπλή: σε πρώτο επίπεδο, αφορά την κινητοποίηση των εργαζόμενων, ώστε να είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί, ενώ σε δεύτερο επίπεδο αφορά την προσέλκυση και τη διατήρηση ικανών επαγγελματιών, οι οποίοι θα προσδώσουν αξία στην επιχείρηση.
Η προσπάθεια αυτή σαφώς επηρεάζεται από τις συνθήκες που επικρατούν στο ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Από τη μια, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας, οι περισσότερες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δυσκολεύονται να παρέχουν μισθολογικές αυξήσεις -ως κίνητρο προς τους εργαζόμενούς τους- και αναζητούν προσιτές εναλλακτικές λύσεις. Οι εργαζόμενοι, από την άλλη, βλέποντας το πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται συνεχώς, αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια για το μέλλον.
Οι ανησυχίες και των δύο πλευρών αποτυπώνονται στην έρευνα Employee Benefit Trends Study, που πραγματοποίησε η MetLife σε 151 εταιρίες του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 41% των εργοδοτών αναζητούν τρόπους να κάνουν πιο παραγωγικό το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 9 στους 10 εργαζόμενους ανησυχούν σοβαρά για την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, 7 στους 10 εκφράζουν αγωνία για το τι θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος και 6 στους 10 για το πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αν υπάρξει περιστατικό σοβαρής νόσου στους ίδιους ή στις οικογένειές τους.
Επιπλέον, 4 στους 10 εργαζόμενους δεν ξέρουν πώς να σχεδιάσουν τη συνταξιοδότησή τους.
Εμφανίζεται, επομένως, ένα σημαντικό κενό, το οποίο ο εργοδότης μπορεί να καλύψει, μέσα από έναν έξυπνο συνδυασμό απολαβών και πρόσθετων παροχών.
Η Ομαδική Ασφάλιση παρέχει την ευκαιρία στη Μικρομεσαία Επιχείρηση να βελτιώσει ή να επανασχεδιάσει τις πρόσθετες παροχές προς τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβάνοντας σε υφιστάμενα προγράμματα παροχές που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζητούν. Υπάρχει, μάλιστα, η δυνατότητα ομαδικών προγραμμάτων, στα οποία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιλέγουν να προσθέσουν επιπλέον παροχές ή προστατευόμενα μέλη, αναλαμβάνοντας το αντίστοιχο κόστος.
Η έρευνα EBTS έδειξε ότι η πλειοψηφία των εργαζόμενων θα ήταν διατεθειμένη να συνεισφέρει στο κόστος επιπρόσθετων παροχών.
Ενδεικτικά, το 57% θα συμμετείχε στη δαπάνη για ασφάλεια απώλειας εισοδήματος, το 51% για συμπληρωματική ασφάλεια αναπηρίας και το 41% για ασφάλεια ζωής.
Αξιοποιώντας έξυπνα τη λύση της Ομαδικής Ασφάλισης, οι Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες μπορούν να δείξουν έμπρακτα ότι νοιάζονται για τους εργαζόμενούς τους.
Κι όσο περισσότερο εκτιμούν οι εργαζόμενοι το ενδιαφέρον και την υποστήριξη από τον προϊστάμενό τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η αφοσίωση και η δέσμευσή τους προς τον εργοδότη.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, εάν ένας εργοδότης αυξήσει την προσλαμβάνουσα αξία του εργαζόμενου για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη που τους προσφέρεται στο περιβάλλον εργασίας κατά 1 μονάδα, σε κλίμακα συμφωνίας 7 βαθμών, η αίσθηση της αφοσίωσης του εργαζόομενου αυξάνεται κατά 8%.
Η MetLife, ένας παγκόσμιος οργανισμός με ηγετική θέση στην αγορά Ομαδικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα, μπορεί να υποστηρίξει αξιόπιστα αυτή την προσπάθεια.
Διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να σχεδιάζει τις κατάλληλες λύσεις για τη Μικρομεσαία Επιχείρηση, να τις προσαρμόζει στο ομαδικό πρόγραμμα στο οποίο ήδη συμμετέχει ένας εργαζόμενος ή να σχεδιάζει εξ αρχής προγράμματα με βάση την οικονομική δυνατότητα και τις συγκεκριμένες κάθε φορά ανάγκες, τόσο του εργαζόμενου όσο και της επιχείρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η МеtLife έχει καθιερωθεί ως η Νο1 επιλογή των Ελλήνων εργοδοτών στην ομαδική ασφάλιση.
Στο σημερινό, γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, οι Μικρομεσαίοι Εργοδότες που θα ακούσουν τις ανάγκες των εργαζόμενων και θα περιορίσουν -με μια σωστά σχεδιασμένη ομαδική ασφάλιση- την αγωνία τους για το αύριο, θα καταφέρουν να κερδίσουν την καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων τους, βελτιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησής τους.

* Ο Αντώνης Δένδης είναι Corporate Sales Manager της MetLife.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης