Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δε μπορούν να εκμηδενίσουν τις εξαγωγές μας - Υπάρχει υψηλή ζήτηση πετρελαίου στην αγορά

Ιράν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δε μπορούν να εκμηδενίσουν τις εξαγωγές μας - Υπάρχει υψηλή ζήτηση πετρελαίου στην αγορά
Η πλευρά της Τεχεράνης τόνισε ότι οι υπόλοιποι παραγωγοί πετρελαίου δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ιρανικό πετρέλαιο
Τη θέση ότι οι επερχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα του Ιράν δε θα μπορούσαν να μειώσουν τις πωλήσεις πετρελαίου της χώρας στο μηδέν διατύπωσε σήμερα (18/9) ο σύμβουλος του Υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, Moayyed Hosseini Sadr, επικαλούμενος κυρίως τα υψηλά επίπεδα ζήτησης στην αγορά.
Ειδικότερα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας, ο Moayyed Hosseini Sadr τόνισε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ζήτηση και τη χαμηλή προσφορά στην αγορά, οι αμερικανικές κυρώσεις δε μπορούν να μειώσουν την πώληση πετρελαίου του Ιράν», ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι «οι άλλοι παραγωγοί πετρελαίου δε μπορούν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο του Ιράν».
Τον περασμένο Μάιο, η αμερικανική κυβέρνηση απέσυρε τη χώρα από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση, ασκώντας παράλληλα πιέσεις προς του συμμάχους της να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας, Donald Trump, ενθάρρυνε τους υπόλοιπους παραγωγούς πετρελαίου, όπως τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο προκειμένου να καλύψουν την ενδεχόμενη έλλειψη που θα δημιουργηθεί στην παγκόσμια αγορά.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δήλωσε νωρίτερα εντός του μήνα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο απαλλαγής για ορισμένες χώρες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, όπως είναι η Ινδία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτοί οι αγοραστές θα πρέπει εν τέλει να διακόψουν πλήρως τις εισαγωγές.
Σημειώνεται ότι το Ιράν αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό εντός του ΟΠΕΚ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έλλειμμα άνω των 500 χιλ. βαρελιών ημερησίως στην παγκόσμια αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης