Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μετά το ΔΝΤ… και η ΕΚΤ παραδέχεται τους λάθος πολλαπλασιαστές για τη λιτότητα στην Ελλάδα!

tags :
Μετά το ΔΝΤ… και η ΕΚΤ παραδέχεται τους λάθος πολλαπλασιαστές για τη λιτότητα στην Ελλάδα!
Δεν φτάνει μόνο η χρήση λάθος πολλαπλασιαστών, αλλά και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Κομισιόν αποδείχθηκαν λάθος
Ήταν Ιανουάριος του 2013, όταν ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Gerry Rice, προσπαθούσε να απαντήσει στις κατηγορίες για τα λάθη του ΔΝΤ στο σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος.
Η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί παγκοσμίως από τη δημοσιοποίηση της 43σέλιδης μελέτης του τέως επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Olivier Blanchard , με τίτλο: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές», είχε προκαλέσει ένα κύμα σφοδρότατης κριτικής κατά το ΔΝΤ.
Άλλωστε, το Ταμείο παραδέχθηκε ότι κάνοντας λάθος με έναν συντελεστή («πολλαπλασιαστή») επέβαλε πολύ μεγαλύτερη λιτότητα (περικοπές σε μισθούς στο Δημόσιο, συντάξεων κ.λπ.) σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πτώση της εσωτερικής ζήτησης.
Στο σημερινό 2018, πέντε χρόνια μετά την πρώτη ανάλυση του ΔΝΤ, έρχεται μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τους πολλαπλασιαστές για να παραδεχτεί επίσης τα λάθη.
Μάλιστα, η έκθεση τιτλοφορείται "Learning about fiscal multipliers during the European sovereign debt crisis: evidence from a quasi-natural experiment" (Μάθημα σχετικά με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους: στοιχεία από ένα σχεδόν φυσικό πείραμα), μας ενημερώνει η ΕΚΤ ότι οι χώρες που μπήκαν στα εν λόγω προγράμματα, τα οποία λειτούργησαν υπό και τις δικές της συστάσεις ήταν ένα... φυσικό πείραμα!
 


Και η μελέτη αναφέρει:
"Ο προσδιορισμός των φορολογικών πολλαπλασιαστών περιορίζεται συνήθως από την απουσία ενός αντιφατικού σεναρίου.
Το σενάριο EDP που περιλαμβάνει την πρόβλεψη των μακροοικονομικών επιπτώσεων παρέχει τόσο ένα σενάριο αναφοράς όσο και ένα σενάριο δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο εμπεριέχει το πρόγραμμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης".
Και δεν φτάνει μόνο η χρήση λάθος πολλαπλασιαστών, αλλά και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Κομισιόν αποδείχθηκαν λάθος.
Όπως σημειώνει η μελέτη της ΕΚΤ:
Η δημοσιονομική προσαρμογή κατά την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους ενέτεινε τη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών πολιτικών στην οικονομική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε, για ένα δείγμα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική εξυγίανση είχε συσχετιστεί με ρυθμούς ανάπτυξης κάτω από τις προβλέψεις, ιδιαίτερα στις αρχές της κρίσης.
Βάσει των προβλέψεων που προέκυψαν για τις ευρωπαϊκές χώρες από διάφορους διεθνείς οργανισμούς στις αρχές του 2010, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι «αληθείς» φορολογικοί πολλαπλασιαστές ήταν αισθητά πάνω από 1 στις αρχές της κρίσης.
Στε αυτό το πλαίσιο, Blanchard και Leigh (2013) διαπίστωσαν ότι η υποτίμηση των φορολογικών πολλαπλασιαστών μειώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης και θεωρείται ότι αυτό αντικατοπτρίζει «στο μάθημα που υπήρξε σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της κρίση.
[…]Για ένα δείγμα 24 χωρών της ΕΕ που αποτέλεσαν αντικείμενο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος μεταξύ 2009 και 2015, διαπιστώθηκε ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου - από περίπου 1/4 στα πρώτα χρόνια της κρίσης σε περίπου 2/3 κατά τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης