Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική κινητικότητα με Eurobank +6% λόγω MS, Fairfax και Πολωνίας στο ΧΑ +0,58% στις 686 μον. - Τελείωσε ο πωλητής στην Alpha, με 5,85% η Blackrock

Τραπεζική κινητικότητα με Eurobank +6% λόγω MS, Fairfax και Πολωνίας στο ΧΑ +0,58% στις 686 μον. - Τελείωσε ο πωλητής στην Alpha, με 5,85% η Blackrock
Ισχυρή ανοδική αντίδραση από την Eurobank +6,19% και την Πειραιώς +4,45%  - Οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό, χρειάζονται νέα κεφάλαια
(upd10)Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Eurobank +6,19% η οποία πρωτοστάτησε σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά λόγω των επιλεκτικών αγορών από το Fairfax (βασικός μέτοχος με 17,9% στην Eurobank) αλλά και της Morgan Stanley που αγόρασε για αμερικανικό fund καθώς γενικότερα και της ευνοικής μεταχείρισης από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους με τις τιμές στόχους.
Επίσης με βάση ορισμένες πληροφορίες τελείωσε ο πωλητής στην Alpha bank -0,53%, που ήταν βρετανικό fund με έντονη παρουσία κατά καιρούς στην Ελλάδα, ενώ η Blackrock συνεχίζει να αυξάνει τις επενδυτές της θέσεις κατέχοντας πλέον 5,85% της Alpha bank ή 90,3 εκατ μετοχές.
Με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισε επίσης και η Πειραιώς +4,45% στο υψηλό της ημέρας στην δημοπρασία ενώ η Εθνική κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο +0,62% μετά πιέσεις που δέχθηκε ενδοσυνεδριακά που έφτασαν το -3,77% 
Με βάση πληροφορίες αν και υπάρχει χρονοδιάγραμμα στο πότε θα πωλήσουν ή θα αγοράσουν τα διεθνή index funds λόγω Πολωνίας, ωστόσο κάποιες κινήσεις ήδη άρχισαν να πραγματοποιούνται.
Να σημειωθεί ότι αναμένονται προσεχώς εισροές περί τα 160 με 180 εκατ. στην Ελλάδα καθώς η Πολωνία αναβαθμίζεται σε αναπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη στις 21 Σεπτεμβρίου στον δείκτη FTSE Russell, οπότε θα αυξηθεί το ειδικό βάρος των άλλων αναδυόμενων αγορών όπως και της Ελλάδος.
Αρχικά η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ερχόταν μετά από δύο συνεχομένες ανοδικές συνεδριάσεις κινήθηκε άτονα ανοδικά συντηρώντας το θετικό κλίμα όμως λίγο πριν τις 12:00 εμφανίστηκαν οι πωλητές ειδικότερα στις τράπεζες και καθώς η απουσία των αγοραστών ήταν εμφανής παρέσυραν τον Γενικό Δείκτη
Η εμφάνιση των αγοραστών και συγκεκριμένα στην μετοχή της Eurobank στάθηκε καταλυτική και λίγο πριν τις 12:30 παρέσυρε και τους υπόλοιπους τίτλους διατηρώντας το θετικό κλίμα έως την λήξη της συνεδρίασης
Σε γενικές γραμμές σε ομηρία διαρκείας θα παραμείνει ο τραπεζικός κλάδος και συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα απόρροια των αδύναμων κεφαλαίων αλλά κυρίως της αδυναμίας άντλησης νέων κεφαλαίων τα οποία αποθαρρύνουν τους διεθνείς επενδυτές να τοποθετηθούν στα ελληνικά assets.
Οι τράπεζες στο παρελθόν για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου δημιουργούσαν success story, πότε την επιθετική πιστωτική επέκταση το 2005 ή την επιθετική ανάπτυξη στα Βαλκάνια το 2007.
Στην Ελλάδα του σήμερα, το μόνο story που μπορούν να πουλήσουν οι τράπεζες είναι μια γενναία συγχώνευση που δεν θα λειτουργεί με τις παραδοχές του παρελθόντος αλλά θα ερμηνεύει σωστά τις ανάγκες του μέλλοντος καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πειστούν οι ξένοι επενδυτές να βάλουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα και στις τράπεζες.
Με θετικό πρόσημο έκλεισε και η πλειοψηφία των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Sarantis και Motor Oil ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι Coca Cola, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ
Ισχυρή άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Intralot +10,10% η οποία αποδίδεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς στα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που αναμένονται από την αγορά της Τουρκίας (31% αύξηση εσόδων σε σταθερές τιμές συναλλάγματος στο α' εξάμηνο του 2018) καθώς και στις πρόσφατες ρυθμιστικές αλλαγές καθώς ο νέος νόμος αυξάνει τις αποδόσεις στο αθλητικό στοίχημα από 50% σε 70% και αναμένεται να δημιουργήσει εκρηκτική αύξηση εσόδων τόσο στο επίγειο όσο και στο διαδικτυακό παιχνίδι.
Οι επενδυτές είναι μοιρασμένοι και αναμένουν τα νέα από το roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών (19-20/9) στο Λονδίνο, από την τριπλή λήξη παραγώγων στο τέλος της εβδομάδος και από την αναβάθμιση από την Moody’s.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων με την 10ετία στο 4,07% ενώ στην Ιταλία στο 10ετές εμφανίζει βελτίωση στο 2,80% διαμορφώνοντας το μεταξύ του spread κοντά στις 125 μονάδες βάσης.
Και ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ηρεμήσει και καθησυχάσει τις αγορές έστω και ψυχολογικά, καθώς επικεντρώθηκαν στις ομιλίες τους για  μείωση φόρων και για επενδύσεις εντούτοις τα πραγματικά προβλήματα παραμένουν σε συνδυασμό με τον κίνδυνους στις αναδυόμενες αγορές ειδικότερα στην Τουρκία και την αποσταθεροποίηση στην Ιταλία με την σύνταξη του προϋπολογισμού της για το 2019.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά στο +0,58% στις 686 μονάδες έχοντας υψηλό στις 687,43 μονάδες και χαμηλό στις 679,26 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος 20,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 14,6 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,86 εκατ. ευρώ και όγκου συναλλαγών 947 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 800 χιλ. τεμάχια αξίας 1,04 εκατ. ευρώ , ο Μυτιληναίος 47 χιλ. τεμάχια αξίας 393 χιλ. ευρώ και η ΚΡΙ ΚΡΙ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 422 χιλ. ευρώ

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνει το 13ο ετήσιο Roadshow στο Λονδίνο αύριο Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου όπου θα παραστεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και την επόμενη θα μιλήσει σε κοινό επενδυτών πραγματοποιώντας παράλληλα συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων
Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ο επενδυτικός οίκος Rothschild που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης έχει οργανώσει ταξίδι στην Ασία
Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν συνέχεια του προγράμματος των συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι (Βοστόνη, Νέα Υόρκη) με διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds, με σκοπό να ενημερωθούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να στηρίξουν την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγου που θα επιχειρήσει το ελληνικό Δημόσιο.
Για την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις τράπεζες της Ευρωζώνης, έκανε λόγο ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τον Draghi χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια από τις τράπεζες, τις εποπτικές και τις ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να μειωθεί το εναπομείναν απόθεμα των NPLs, ειδικά στις χώρες που ο δείκτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Πλήρες αδιέξοδο καταγράφηκε ύστερα από την πολύωρη σύσκεψη που είχαν χθες Δευτέρα 17/9 ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, οι αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio, ο ΥΠΟΙΚ Giovanni Tria και ο υπ. Οικονομίας Paolo Savona σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019.
Σε κάθε περίπτωση ο Tria επιμένει ότι το έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2019 είναι το νούμερο εκείνο που θα καθησυχάσει αγορές και επενδυτές και θα επιτρέψει στην ιταλική οικονομία να πορευθεί με ασφάλεια, έστω και αν αυτό σημαίνει πως οι δεσμεύσεις των Salvini, Di Maio για ενιαίο φόρο, για εισόδημα των πολιτών και για ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν υλοποιηθούν.
Η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 10% έως τα τέλη του 2018 και μετά 25% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.
Κατόπιν αυτής της κίνησης από την πλευρά του Trump, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς η Κίνα αναμένεται να αναθεωρήσει τα σχέδια της σχετικά με την αποστολή αντιπροσωπείας για διαπραγματεύσεις επί εμπορικών θεμάτων με τις ΗΠΑ.
Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως η αντίδραση της Κίνας θα είναι εξίσου σκληρή, καθώς το Πεκίνο έχει διαμηνύσει ότι κάθε φορά που οι ΗΠΑ θα προχωρούν στην επιβολή δασμών, θα απαντούν με αντίποινα ίδιου ύψους.
Ως μη γενόμενη ήταν η πρωτοφανής αύξηση των επιτοκίων στο 24% που πραγματοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στις 13 Σεπτεμβρίου με το τουρκικό νόμισμα να βρεθεί στο 6,08/δολάριο καθώς σήμερα έφτασε ξανά πάνω από τα επίπεδα των 6,40 λιρών/δολάριο.

Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν στην πλειοψηφία τους οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε ανοδικά στο +1,44%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +1,82% στις 2.699,95 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται  στο +0,47% στις 27058 μονάδες

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,24%, ο CAC 40 στο -0,08%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,31% ενώ ο FTSE 100 καταγράφει οριακά κέρδη +0,01%
Στην Wall Street ο Dow κινείται ανοδικά στο +0,29% ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,46% και το ETF GREC στο +0,97% ( 8,30 δολ.)

Άμεση εξάρτηση των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων από την πορεία των ιταλικών

Το spread είναι αυτό που καθορίζει την τιμολόγηση δηλαδή οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μεταξύ τους συγκρινόμενες διαμορφώνουν διαφορές ή spread και αυτός είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας τιμολόγησης του κρατικού κινδύνου.
Η Ελλάδα υπολείπεται της Ιταλίας 120 με 125 μονάδες βάσης καθώς το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4,07% και το Ιταλικό 10ετές 2,80%.
 Εφόσον το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ των κρατικών ομολόγων είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας στην τιμολόγηση του κινδύνου χώρας αυτό σημαίνει ότι η βελτίωση…στην Ελλάδα δεν εξαρτάται…από την Ελλάδα.
Εάν δεχθούμε ότι το fair value μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στα 10 χρόνια είναι διαφορά – spread μεταξύ 1,20% και 1,25% τότε η Ελλάδα πρέπει να ποντάρει στην βελτίωση των άλλων.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 4,07% με Ιταλικό 2,80% δεν μπορεί να βελτιωθεί εάν…η Ιταλία δεν ανακάμψει περαιτέρω.
Συμπέρασμα τα ελληνικά ομόλογα δεν θα βελτιωθούν εάν δεν βελτιωθεί και η Ιταλία, η ελληνική αγορά ομολόγων είναι παγιδευμένη στα γρανάζια της Ιταλίας.

Ισχυρά κέρδη για την Eurobank, ήπιες πιέσεις στην Alpha Bank…αλλά συνολικά η εικόνα των τραπεζών είναι θολή  

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτριο τζίρο και όγκο συναλλαγών με την Eurobank να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη και να ακολουθεί η Πειραιώς ενώ με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισε η Alpha bank  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,7900 ευρώ με άνοδο +0,62% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3120 ευρώ με πτώση -0,53% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,1600 ευρώ με άνοδο +4,45% με όγκο 1,59 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 943 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6600 ευρώ με άνοδο +6,19% με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,30 ευρώ με πτώση -1,29% και με κεφαλαιοποίηση 1,03 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1748 ευρώ με άνοδο +1,63% με όγκο 160 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 80 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,95 ευρώ με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ.

Θετική εικόνα στις μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Sarantis, Motor oil
Στον αντίποδα πτωτικά με τηην μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι Coca Cola,ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,78 ευρώ με πτώση -0,96% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,38 ευρώ με πτώση -0,95% και αποτίμηση 5,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,4790 ευρώ με άνοδο +2,42% και αποτίμηση 343 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5800 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 367 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,9250 ευρώ με πτώση -0,94% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,85 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,15 με άνοδο +1,36% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,30 ευρώ με άνοδο +2,10% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,05 ευρώ με άνοδο +1,45% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,40 ευρώ με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισεκ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 12,70 ευρώ με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,37 ευρώ με άνοδο +0,37% και με την κεφαλαιοποίηση στα 277 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0863 ευρώ με πτώση -1,71% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,07%, η Ιταλία στο 2,80% με διαφορά spread κοντά στο 125 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,07%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας έχει κλείσει πάλι στις 120-125 μονάδες βάσης.
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 2,80% και το ελληνικό 10ετές στο 4,07%.
Είναι οριοθετημένη πλέον η κίνηση της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,35% με 4,40% ενώ η Κύπρος θα πετύχει απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,16 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,94%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,95 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3% με απόδοση αγοράς 3,02% και απόδοση πώλησης 2,97%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,72  μονάδες βάσης και απόδοση 3,07%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,63 μονάδες βάσης και απόδοση 3,62% επαναπροσεγγίζει σταδιακά το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,73 μονάδες βάσης και απόδοση 4,04% με απόδοση αγοράς 4,07% και απόδοση πώλησης 4,01%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,70 μονάδες βάσης και απόδοση 4,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,20 μονάδες βάσης και απόδοση 5,09%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,15 μονάδες βάσης και απόδοση 5,16%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 360 μονάδες βάσης από 361 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,80% αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, ωστόσο οι αβεβαιότητες διατηρούνται.
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/9/2018 στο 0,47% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,96% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,85% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,51% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,80% από 2,91%, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης