Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κινδυνεύει ο χαλβάς Χαΐτογλου, οι τράπεζες μπλοκάρουν λύσεις λόγω της κρίσης στην ΧΑΡΤΕΛ

Κινδυνεύει ο χαλβάς Χαΐτογλου, οι τράπεζες μπλοκάρουν λύσεις λόγω της κρίσης στην ΧΑΡΤΕΛ
Πως η σύνδεση εξυγίανσης της ΧΑΡΤΕΛ με την Αφοί Χαίτογλου προκαλεί πολύμηνες συζητήσεις για αναχρηματοδότηση χωρίς αποτέλεσμα.
Σε αναζήτηση επενδυτή, που θα βάλει νέα χρηματοδότηση τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ στην χαρτοβιομηχανία, ΧΑΡΤΕΛ, βρίσκεται η οικογένεια Χαΐτογλου, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση δανείων της Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ, που αποτελεί και τη «ναυαρχίδα» των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πλευρά της οικογένειας, με τη βοήθεια εταιρείας συμβούλων, έχει προσεγγίσει σειρά από funds, διερευνώντας το ενδιαφέρον τους για πιθανή χρηματοδότηση της ΧΑΡΤΕΛ, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω του ενεργοβόρου αντικειμένου και των υψηλού εγχώριου κόστους ενέργειας.
Η χωρίς αποτέλεσμα, ως σήμερα, αναζήτηση επενδυτή για τη ΧΑΡΤΕΛ έχει παγώσει και τις συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση ή τη ρύθμιση των δανείων της Αφοί Χαΐτογλου, παρ ότι για την εταιρεία υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Ο λόγος είναι ότι για δάνεια της ΧΑΡΤΕΛ έχουν δοθεί στο παρελθόν από πλευράς οικογένειας εγγυήσεις που καθιστούν την Αφοί Χαΐτογλου μέρος του ευρύτερου προβλήματος.
Οι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου δεν δείχνουν από την πλευρά τους καμία διάθεση να ξετυλίξουν το ….χαλβά (το παραδοσιακό προιόν της Αφοί  Χαΐτογλου) από την προβληματική πορεία της ΧΑΡΤΕΛ.
Προς το παρόν, η Αφοί Χαΐτογλου και οι πιστώτριες τράπεζές της έχουν υπογράψει συμφωνία αναστολής για τα δάνεια, που έχουν χορηγηθεί και, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, έχει ζητηθεί και έχει παραδοθεί εκπόνηση μελέτης από εξωτερικό σύμβουλο με προτάσεις λειτουργικού «νοικοκυρέματος».
Ο όμιλος Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ αποτελεί έναν από τους πλέον εξωστρεφείς της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων, χάρη στα παραδοσιακά προϊόντα (χαλβάς, ταχίνι, σησαμέλαιο) στα οποία δραστηριοποιείται.
Το 2016 (σ.σ τελευταίες δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις) ο ενοποιημένος τζίρος υποχώρησε κατά 14,3% στα 66,7 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 8,5 εκατ. ευρώ ( πτώση κατά 20%).  
Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 135 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος εμφάνισε προ φόρων ζημιές 2,78 εκατ. ευρώ λόγω και έκτακτων παραγόντων όπως η αποτίμηση ακινήτων σε εύλογη αξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης