Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» στο χείλος του πολέμου Ουκρανία και Ρωσία

Strategic Culture Foundation: Οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» στο χείλος του πολέμου Ουκρανία και Ρωσία
Strategic Culture Foundation: Οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» στο χείλος του πολέμου Ουκρανία και Ρωσία 
Η Ουκρανία αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή της θάλασσας του Azov.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου και συμφωνήθηκε να προχωρήσει  σε ποικίλα βήματα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων μάχης της χώρας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ομάδας ναυτικού εξοπλισμένης με πυραύλους για την αντιμετώπιση δυνητικών αμφίβιων επιθέσεων και βομβαρδισμών τονίζει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Τα τεθωρακισμένα σκάφη πυροβόλων όπλων κατηγορίας Gurza-M της Ουκρανίας έχουν προωθηθεί για την ενίσχυση της ναυτικής συνιστώσας των δυνάμεων που αναπτύσσονται στην περιοχή.



Η Ρωσία και η Ουκρανία απολαμβάνουν την ελεύθερη χρήση της Θάλασσας του Azov  στο πλαίσιο της «Συμφωνίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας για τη συνεργασία στη χρήση της θάλασσας του Azov και του στενού Kerch» του 2003. Το έγγραφο ισχύει, αλλά δεν διευκρινίζει κάθε συγκεκριμένο περίγραμμα.
Τα μέρη συμφωνούν ότι η Θάλασσα του Azov  και τα στενά του Kerch είναι εσωτερικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Οι συνομιλίες έχουν «τραβήξει» μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση.
Η Ουκρανία δεν θέλει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Ρωσίας, τα οποία βασίζονται στο γεγονός ότι η Κριμαία έχει προσχωρήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επιπλέον, οι ουκρανικές αρχές επιμένουν στο δικαίωμά τους να κρατούν οποιοδήποτε πλοίο ταξιδεύει προς ή από την Κριμαία χωρίς την άδεια του Κιέβου.
Η Ουκρανία ζητεί την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά των ρωσικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, λόγω του λεγόμενου «αποκλεισμού» της Θάλασσας του Azov.
Έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις μονομερώς.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν από τον Μάρτιο του 2018, όταν τα πλοία κρατήθηκαν και ερευνήθηκαν.
Στις 24 Μαρτίου, το λιμενικό της Ουκρανίας σταμάτησαν σκάφος αλιείας του νηολογημένο στην Κριμαία στη θάλασσα του Azov. Τα μέλη του πληρώματος κατήγγειλαν ότι ανακρίθηκαν και υπέστησαν βία από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες σύμφωνα με τους εσωτερικούς νόμους, δεν αναγνώριζαν το πλήρωμα ως ρώσους πολίτες.
Οι κρατούμενοι ναυτικοί αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Κριμαία χωρίς διαβατήρια.
Η Ουκρανία παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες και αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας εκστρατείας προκλητικών ενεργειών που διεξάγονται από τότε.
Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Mekhanik Pogodin κρατήθηκε στο ουκρανικό λιμάνι του Kherson.
Η Ρωσία συνέκρινε την κίνηση αυτή των Ουκρανών με τις δραστηριότητες των Σομαλών πειρατών.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πάρει μια σκόπιμα προκλητική στάση, προτρέποντας την Ουκρανία προς την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Η Ουάσινγκτον προχωρά στην αναζήτηση στρατιωτικής λύσης στην Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει τόσο μη ρεαλιστικές αλλά επικίνδυνες ιδέες όπως η χρήση των πολεμικών πλοίων της διαρκούς δύναμης του ΝΑΤΟ για την προστασία των θαλάσσιων λωρίδων της, την εξόρυξη στη Θάλασσα του Azov ή τη χρήση ταχύτατων πλοίων επίθεσης για να περικυκλώσουν ένα μεγάλο ρωσικό πολεμικό πλοίο.
Ο Stephen Blank του American Foreign Policy Council, ένας κορυφαίος αμερικανός εμπειρογνώμονας για τη Ρωσία, πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση «πρέπει να στείλει αντιπυραυλικά βλήματα διαθέσιμα από ή μέσω της US-AGM-84 Harpoon Block ΙΙ, AGM-158C LRASM», καθώς και «μια βιώσιμη πλατφόρμα εκτόξευσης και ένα σύστημα στόχευσης, ιδιαίτερα ενός ραντάρ».
Ο συγγραφέας πιστεύει ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα, χωρίς καθυστέρηση.
 Το άρθρο του δημοσιεύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου από το Atlantic Council, το αναγνωρισμένο think-tank που συμβουλεύει το υπουργείο Εξωτερικών και απολαμβάνει μεγάλη επιρροή σε όσους διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Σε άλλο άρθρο, ο κ. Blanc ζητά να δώσει στην Ουκρανία πλατφόρμες - παλαιότερα πλοία που έχουν παροπλισθεί ή πρόκειται να «συνταξιοδοτηθούν».
Τον περασμένο μήνα, ο Mykola Bielieskov, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Πολιτικής, ζήτησε την ταχεία αποστολή στην Ουκρανία του πυραύλου anti-ship Harpoon Block II ER +, επιτρέποντάς του να επιτεθεί στα ρωσικά πλοία.
Η ιδέα της παροχής στην Ουκρανία νησιωτικών πλοίων ακτοφυλακής κατηγορίας εξετάζεται από την αμερικανική κυβέρνηση. Στις 1 Σεπτεμβρίου, ο Kurt Volker,
Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «είναι έτοιμη να επεκτείνει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να δημιουργήσει τις δυνάμεις της ναυτικής και της αεροπορικής άμυνας της χώρας».
Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2019.
Ένας απειλητικός ρωσικός παράγοντας είναι απαραίτητος για να εξηγήσει τις αποτυχίες.
Η οικονομία και τα οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε ύφεση και η διαφθορά είναι συγκλονιστική.
Το παραμύθι σχετικά με την «επιθετική εξωτερική πολιτική» της Μόσχας έρχεται στο σωστό δρόμο όταν οι ηγέτες της Ουκρανίας χρειάζονται έναν αποδιοπομπαίο τράγο.
Κανείς δεν χρειάζεται ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή της θάλασσας του Azov.
Ορισμένες χώρες ενδιαφέρονται για την προστασία του δικαιώματος ελεύθερης διέλευσης, επιτρέποντας στα πλοία να φθάσουν στα λιμάνια προορισμού χωρίς κίνδυνο ή καθυστέρηση. Η περιοχή δεν χρειάζεται να είναι σημείο ανάφλεξης.
 Η Ρωσία και η Ουκρανία θα μπορούσαν να καθίσουν προκειμένου να συζητήσουν αμφιλεγόμενα ζητήματα, καθώς και τη  συμφωνία του 2003, η οποία προβλέπει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να κάνουν για να διευθετήσουν τις διαφορές τους, εάν έχουν, αλλά αυτό δεν ζητά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
 Η μόνη επιλογή που εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση είναι η παροχή στην Ουκρανία όπλων για την καταπολέμηση της Ρωσίας και, στη συνέχεια, η κλιμάκωση των εντάσεων.
Μια σπίθα μπορεί να ανάψει μια μεγάλη φωτιά ανά πάσα στιγμή, εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί με θετικό τρόπο χωρίς να χτυπάει το σπαθί. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παίζουν τόσο καταστρεπτικό ρόλο.
Ο χρόνος είναι σωστός για τους Ρώσους και Ουκρανούς εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους να θέσουν τις διαφορές τους και να αρχίσουν να μιλάνε για να βρουν μια ειρηνική λύση σε αυτό το επείγον πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης