Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκθεση-κόλαφος του ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου από την Τουρκία στο Αφρίν

Έκθεση-κόλαφος του ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου από την Τουρκία στο Αφρίν
Έκθεση κόλαφος του ΟΗΕ για την Τουρκία
Έκθεση-κόλαφο συνέταξε για την Τουρκία ο ΟΗΕ, καθώς κατηγορεί την Άγκυρα για εγκλήματα πολέμου στο Αφρίν.
«Οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις ίσως δεν κατάφεραν να λάβουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια των επιθέσεων τους στο Αφρίν, προκαλώντας τον θάνατο πολιτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση που παραθέτει το Militaire.gr.
Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε 400 συνεντεύξεις, τεκμηριώνει ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Κλάδος Ελαίας», παραβιάστηκαν κατάφωρα ανθρώπινα δικαιώματα αιχμαλώτων, ένοπλων και αμάχων, κυρίως από τους φανατικούς ισλαμιστές αντάρτες που η Τουρκία χρησιμοποίησε ως χερσαία δύναμη για την πολιορκία του Αφρίν.
Επισημαίνει ότι αυτές οι ομάδες ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφρίν, αφού οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), «σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την πολεμική σύγκρουση για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό, είχαν εγκαταλείψει τη περιοχή».
Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι το βαρύτερο τίμημα πλήρωσαν «πρωτίστως οι 320.000 πολίτες που διαμένουν στο Αφρίν».
Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση, απευθυνόμενη προς την εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι οι «πολιτικές δομές» δεν ήταν ποτέ στοχοθετημένες και κατηγόρησε το YPG για «εκστρατεία παραπληροφόρησης».
«Η επιχείρηση Olive Branch έχει δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο πώς μπορεί να διεξαχθεί μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση χωρίς να βλάψει τους πολίτες και την πολιτική υποδομή», ανέφερε η τουρκική κυβέρνηση.
Ωστόσο, η έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαίωσε αρκετές τουρκικές αεροπορικές επιδρομές που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια αμάχων.
Η έκθεση επεσήμανε πως η Τουρκία, στις 22 Φεβρουαρίου, στόχευσε εκατοντάδες διαδηλωτές, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας 12.
Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές ήταν «τρομοκράτες, με όπλα και πυρομαχικά». Κάτι που οι ερευνητές του ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνουν.
Ο Οργανισμός κατέληξε, μετά την επανεξέταση ενός σημαντικού αριθμού αποδεικτικών στοιχείων, ότι η σύνθεση της συγκέντρωσης «περιλάμβανε ακτιβιστές, νοσηλευτές και γιατρό, καθώς και διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, μια αεροπορική επιδρομή στις 16 Μαρτίου στη γειτονιά Al-Mahmoudiyah του Αφρίν σκότωσε τουλάχιστον 20 πολίτες που περίμεναν να φύγουν από την πόλη.
Η έκθεση επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία έπληξε το νοσοκομείο του Αφρίν στις 16 Μαρτίου, αν και ο τουρκικός στρατός τότε το αρνήθηκε .
Η έκθεση του ΟΗΕ σημείωσε ότι η επίθεση σκότωσε τουλάχιστον εννέα πολίτες, συμπεριλαμβανομένων τριών γυναικών, και τραυμάτισε άλλα 20 άτομα.
Δεν υπήρχαν προειδοποιήσεις πριν από τις επιθέσεις.
Σύμφωνα με μάρτυρες, δεν υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός ή κοντά στο νοσοκομείο», αναφέρει η έκθεση.
Εκτός από τη στόχευση πολιτών από τον τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η έκθεση καταγράφει επίσης εγκλήματα πολέμου από τις ένοπλες ομάδες που κατέλαβαν το Αφρίν μετά τις 18 Μαρτίου.
«Μέλη διάφορων ένοπλων ομάδων διαπράττουν επανειλημμένα εγκλήματα πολέμου στην Αφρίν», αναφέρεται στην έκθεση.
Επιπλέον, υπήρξαν λεηλασίες νοσοκομείων και εκκλησιών.
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν οι ομάδες ενεργούσαν υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού, «οι παραβιάσεις που διαπράχθηκαν πρέπει να αποδοθούν σε Τούρκους στρατιωτικούς διοικητές που ήξεραν ή έπρεπε να γνωρίζουν τις παραβιάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης