Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρώτα Λονδίνο στο road show του χρηματιστηρίου στις 19/9 και μετά Ασία 7-8/10 με Rothschild ο Τσακαλώτος αναζητώντας κεφάλαια

Πρώτα Λονδίνο στο road show του χρηματιστηρίου στις 19/9 και μετά Ασία 7-8/10 με Rothschild ο Τσακαλώτος αναζητώντας κεφάλαια
Το ταξίδι Τσακαλώτου στην Ασια έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης
Ασιατικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και τις λήξεις χρέους ύψους 11 δισ. ευρώ που έχει η χώρα το 2019 και 11,9 δισ. ευρώ τη διετία 2020-2021 θα αναζητήσει το οικονομικό επιτελείο σε ταξίδι του στη μακρινή Ανατολή, που θα πραγματοποιήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου συγκεκριμένα 7 με 8 Οκτωβρίου 2018.
Το ταξίδι έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης, και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος των συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι (Βοστόνη, Νέα Υόρκη) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης με διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds, με σκοπό τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.
Μετά το Λονδίνο -όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόκειται να παραστεί στο 13ο ετήσιο ελληνικό Roadshow, το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών αύριο Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, και την επομένη θα μιλήσει σε κοινό επενδυτών πραγματοποιώντας παράλληλα συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων- σειρά έχουν οι μεγάλες αγορές της Ασίας να ενημερωθούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να στηρίξουν την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγου που θα επιχειρήσει το ελληνικό Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του υπό έκδοση αξιόχρεου, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται σε έναν τίτλο διάρκειας όχι μικρότερης των 7 ετών, που για τις αγορές θεωρείται σημείο αναφοράς.
Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και εναλλακτικό σχέδιο μέσω του οποίου προτείνεται να ξανανοίξει κάποια από τις προηγούμενες εκδόσεις (re-opening).
Το θετικό είναι ότι η χώρα έχει την πολυτέλεια να βγει όποτε αυτή κρίνει στις αγορές, από τη στιγμή που έχει στη διάθεσή της ένα τεράστιο αποθεματικό κεφαλαίων, ένα μαξιλάρι ρευστότητας που φτάνει τα 30 δισ. και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της καλύπτει τις δανειακές ανάγκες για τα επόμενα 2,5 χρόνια.
Τα 30 δισ. ευρώ είναι πόροι οι οποίοι προέρχονται από τα λεφτά που μας δάνεισε ο ESM από το 3ο πρόγραμμα και φτάνουν τα 24,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ είναι έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και υπερπλεόνασμα (μέσω του οποίου η χώρα αποπληρώνει τόκους και χρεολύσια).
H επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ΑNFA’ s και SMP’s, τα οποία αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον «κουμπαρά».
Ας σημειωθεί ότι αυτά τα κέρδη φτάνουν στην τετραετία τα 4,8 δισ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και η εκταμίευσή τους θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, Ιούνιο και Δεκέμβριο.
Για το 2018 εκτιμάται πως θα υπάρξει εκταμίευση ύψους 600 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup και εφόσον η χώρα δεν παρεκκλίνει των δεσμεύσεών της.
Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι η ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις δεν προκαλεί πρόβλημα με την επιστροφή της πρώτης δόσης από τα ANFA’s.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης