Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών ετοιμάζει η Τουρκία με αιχμή τα NPLs - Πιέσεις για την τουρκική λίρα στις 6,31/δολ.

Σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών ετοιμάζει η Τουρκία με αιχμή  τα NPLs - Πιέσεις για την τουρκική λίρα στις 6,31/δολ.
Η αύξηση των αναδιαρθρώσεων των δανείων απειλεί να προκαλέσει αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Τουρκία
Πιέσεις στις 6,3156 λίρες ανά δολάριο δέχεται η τουρκική λίρα, στον απόηχο της είδησης ότι η κυβέρνηση Erdogan ετοιμάζει σχέδιο στήριξης για τις τουρκικές τράπεζες, με αιχμή τα NPLs.
Η πτώση οφείλεται και στις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Erdogan έδωσε εντολή στις αρχές να εξετάσουν τα μέλη της αντιπολίτευσης που είναι μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Isbank, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriet.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας συμμετέχει στην τράπεζα με ποσοστό 28%, το οποίο έχει κληροδοτηθεί από τον Kemal Ataturk.
Οι πληροφορίες προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις 4% στη μετοχή της Isbank.



Η πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια της, αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των αιτημάτων των δανειοληπτών για αναδιάρθρωση των δανείων τους.
Αυτό εκτιμάται από τους αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ήδη η τουρκική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο στήριξης των τραπεζών προκειμένου να ελεγχθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αναδιαρθρώσεων απειλεί να προκαλέσει αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς η βουτιά της τουρκικής λίρας αυξάνει το κόστος των εταιρικών δανείων σε ξένο νόμισμα – το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 40% της οικονομικής παραγωγής.
Σε αυτό το κλίμα, η Τράπεζα της Τουρκίας έχει αναγγείλει από τον Αύγουστο πως θα παρέχει όλη την ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες και πως τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων.

Οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν 4,5 δισ δολ χρυσό για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους

Στην κορύφωση της τουρκικής νομισματικής κρίσης στα μέσα Αυγούστου 2018, πέρα από τις γενικές ανησυχίες για την κατάσταση της τοπικής οικονομίας, ένας τομέας χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά.
Οι τουρκικές τράπεζες, οι οποίες είδαν τα ομόλογα τους να βυθίζονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι κατάρρευση της τουρκικής λίρας δεν θα επιτρέψει τις εταιρίες να αποπληρώσουν τα χρέη ή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δολάρια.



Υπήρξε έντονη ανησυχία ότι οι τουρκικές τράπεζες θα προσπαθούσαν να βρουν το κεφάλαιο για την αποπληρωμή των ομολόγων 34,4 δισεκ. δολαρίων που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας που χαρακτηρίστηκε από ταχεία οικονομική ανάπτυξη και ιστορικά χαμηλό συνολικό κόστος δανεισμού.
Η βραχυπρόθεσμη πορεία είναι τρομακτική, καθώς οι τουρκικές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν δάνεια ύψους 7,6 δισ. δολ. μέχρι τα τέλη του 2019.
Έτσι, σε μια κίνηση πανικού για την ενίσχυση της ρευστότητας τους, οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν 4,5 δισεκ. δολάρια σε χρυσό με αντάλλαγμα "πιο ρευστά" περιουσιακά στοιχεία.
Υπενθυμίζουμε ότι για να αποφευχθεί η πτώση της λίρας, η τουρκική κεντρική τράπεζα, στις 13 Αυγούστου, μείωσε τις ελάχιστες αποθεματικές υποχρεώσεις για τις τράπεζες κατά 4% για τις υποχρεώσεις σε ξένο συνάλλαγμα κατά τη διάρκεια ενός, δύο και τριών ετών.
Αυτό, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, ισοδυναμεί με ρευστότητα χρυσού αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



Γιατί όμως οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν χρυσό;
Για έναν λόγο:
Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, στην Τουρκία οι εμπορικές τράπεζες επιτρέπεται να τηρήσουν τις απαιτήσεις με καταθέσεις χρυσού, γεγονός που εξηγεί επίσης γιατί η Τουρκία ήταν το κέντρο διακίνησης περίπου 200 τόνων χρυσού προς το Ιράν (ένα ξέπλυμα χρημάτων που περιλάμβανε και το σκάνδαλο (Halkbank) σε αντάλλαγμα  διάφορα προϊόντα από το Ιράν το 2013.



Επιπλέον, οι τουρκικές τράπεζες δανείζονται κυρίως στις διεθνείς αγορές σε δολάρια και άλλα σκληρά νομίσματα, ενώ αντισταθμίζουν τις υποχρεώσεις του δολαρίου χρησιμοποιώντας καταθέσεις χρυσού αντί για την τουρκική λίρα, ακόμη και όταν τα δάνεια τους εκφράζονται σε λίρα, καθιστώντας το χρυσό ως εγγύηση υπολογισμού των ισολογισμών των τραπεζών.
Όπως και στην Ινδία, ο χρυσός είναι ιδιαίτερα σεβαστός στην Τουρκία, που είναι μια από τις 20 μεγαλύτερες χώρες χρυσού διεθνώς ενώ βρίσκεται στην 5η θέση ως προς την κατανάλωση χρυσού διεθνώς.
Σχολιάζοντας την απότομη πτώση των αποθεμάτων χρυσού της Τουρκίας, η Capital Economics, ανέφερε  ότι «οι εμπορικές τράπεζες πιθανότατα αντάλλαξαν χρυσό με πιο ρευστά περιουσιακά στοιχεία, λόγω της κατάρρευσης της λίρας.
Υπήρξαν ανησυχίες στις εμπορικές τράπεζες για το εξωτερικό χρέος τους, το οποίο αντανακλάται στις αυξανόμενες αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων».
Βεβαίως, η πτώση των τουρκικών τραπεζικών ομολόγων έχει σταματήσει, καθώς οι περισσότερες τράπεζες, έσπευσαν να αυξήσουν τη ρευστότητα τους πουλώντας χρυσό και βελτιώνοντας τις προοπτικές τους.
Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 625 μονάδες βάσης στο 24%, από 17,5%.
Με την κίνηση αυτή η Κεντρική Τράπεζα ήθελε να αποθαρρύνει τους επενδυτές να ακολουθήσουν τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Η λίρα προσωρινά ανάκοψε την πτωτική της πορεία προσωρινά.
Νέοι φόβοι πλήττουν την τουρκική οικονομία καθώς γίνεται λόγος για ανώμαλη προσγείωση και οικονομική ύφεση.
Τελικά, το ερώτημα είναι εάν η κεντρική τράπεζα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών - και πόσο καιρό θα συνεχιστεί η κρίση των αναδυόμενων αγορών και οι εκροές κεφαλαίων;
«Η πιο δραματική πτώση σημειώθηκε τον Αύγουστο 2018, όταν η κρίση στην λίρα ήταν στο αποκορύφωμά της», δήλωσε σύμβουλος της Metals Focus.
Εάν οι αγορές συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αρνητικά την λίρα, θα πρέπει να αναμένεται πολύ μεγαλύτερες πωλήσεις χρυσού.
Η αδυναμία που έχει επιδείξει η τιμή του χρυσού εσχάτως σχετίζεται με τις πωλήσεις χρυσού από τις τουρκικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την ABN Amro, από τα 118 δισεκατομμύρια δολάρια βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, το 15% το οφείλουν  δημόσιες τράπεζες και 44% ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όμως το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί σε χρυσό οπότε, οι πωλήσεις συνεχίζονται.

Goldman Sachs: Μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ η έκθεση της Ελλάδας στη Τουρκία - Στο 5,5% της Ισπανίας

Μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ εκτιμάται η έκθεση της Ελλάδας στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Goldman Sachs, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΟΣΑ.
Τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία έχει η Ισπανία, με 5,5% του ΑΕΠ, ενώ και η έκθεση της Γαλλίας είναι στο 1,2%.
Βέβαια, σειρά μεγάλων και μικρότερων ελληνικών επιχειρήσεων έχουν έκθεση στην Τουρκία αν και όχι πάντοτε σημαντική.



Βέβαια, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία το 2017 σημείωσαν σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αγκυρα εντυπωσιακή αύξηση, τόσο στο σύνολο (+44,5%) όσο και στο σύνολο χωρίς καύσιμα (+20,7%) και ανήλθαν σε 1,9 δισ. και 879 εκατ. αντιστοίχως.
Ητοι, οι εμπορικές συναλλαγές υπερβαίνουν τα 2,77 δισ. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά είναι πολύ υψηλότερα της ποσοστιαίας αύξησης των τουρκικών εισαγωγών το 2017 (17,7%). Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές από Τουρκία, αυξήθηκαν κατά 2,6% στο σύνολο και 11,5% χωρίς καύσιμα και ανήλθαν σε 1,4 και 1,2 δισ. αντιστοίχως.
Το ισοζύγιο στο σύνολο των προϊόντων χωρίς καύσιμα είναι όμως ελλειμματικό για τα ελληνικά προϊόντα και συγκεκριμένα κατά 381 εκατ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης