Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Το clean exit δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τον έλεγχο σύντομα - Ποια η βασική πρόκληση

tags :
ING: Το clean exit δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τον έλεγχο σύντομα - Ποια η βασική πρόκληση
Στην 5σέλιδη ανάλυση της για την Ελλάδα, η ING επισημαίνει ότι οι πληγές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των τριών μνημονίων εξακολουθούν να είναι ορατές
Τη ζωή στην Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια περιγράφει η ING τονίζοντας ότι το clean exit δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει σύντομα τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της.
Μάλιστα, στην 5σέλιδη ανάλυση της με τίτλο «Ελλάδα: Η ζωή μετά το πρόγραμμα διάσωσης» (Greece: Thinking about life after the bailout programme), η ING επισημαίνει ότι η βασική πρόκληση στο εξής είναι η αποκατάσταση βιώσιμης υψηλότερης ανάπτυξης, καθώς οι πληγές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των τριών προγραμμάτων προσαρμογής παραμένουν ορατές καθώς η συνολική απασχόληση είναι ακόμα 17% κάτω από τα προ κρίσης υψηλά.


Η ασταθής οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται

Η ελληνική οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό, με ένα ασταθές ρυθμό ανάπτυξης.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ παρουσίασε μέτρια άνοδο στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση (1,8% σε ετήσια βάση(, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 0,9% του πρώτο τριμήνου του 2018.
Η ανάπτυξη βασίστηκε στην άνοδο των εξαγωγών, ενώ η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 1,5% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 20% για πρώτη φορά μετά το τρίτο τρίμηνο του 2011.
Για την ακρίβεια, η μείωση του ποσοστού ανεργίας, αν και αδιαμφισβήτητα θετική, πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο, όπως συνέβη κατά την απότομη συρρίκνωση του ελληνικού εργατικού δυναμικού.
Η παρατεταμένη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών εμφανίζεται τελικά σε δεδομένα σχετικά με τη σκληρή κατανάλωση, τα οποία παρουσίασαν δύο αυξήσεις 0,5% QoQ στη σειρά κατά το 1ο και το 2ο τρίμηνο.
Οι πληγές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τρία προγράμματα προσαρμογής εξακολουθούν να είναι ορατά, καθώς η συνολική απασχόληση εξακολουθεί να είναι 17% χαμηλότερη από τα υψηλά επίπεδα πριν από την κρίση.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, το ποσοστό της ανεργίας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταδεικνύουν ότι οι πληγές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τα τρία προγράμματα προσαρμογής είναι ακόμα ορατά καθώς η συνολική απασχόληση είναι ακόμα 17% κάτω από τα προ κρίσης υψηλά.

Το clean exit της Ελλάδας

Μετά την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Ελλάδα φαίνεται να είναι σε θέση να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σύμφωνα όμως με την ίδια ανάλυση, η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί ακομα και μετά το τέλος του μνημονίου.
«Όπως ήθελε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα αποχώρησε από το πρόγραμμα με έναν "καθαρό" τρόπο, δηλαδή χωρίς να καταφύγει σε οποιαδήποτε μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής» επισημαίνουν οι αναλυτές της ING τονίζοντας ότι αυτό κατέστη εφικτό λόγω του μαξιλαριού 24 δισ. ευρώ.
Το buffer έχει ως στόχο την κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών για τουλάχιστον 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος ή και περισσότερο.

Μην μπερδεύετε το «καθαρό» με τον έλεγχο

Ωστόσο, η ING τονίζει ότι δεν θα πρέπει συγχέεται το «καθαρό» με τον έλεγχο.
Κι αυτό γιατί το clean exit δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει σύντομα τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της.
«Δεδομένης της μεγάλης έκθεσης της Ελλάδας στους δανειστές της, αποφασίστηκε ότι η χώρα θα υπόκειται σε "αυστηρή εποπτεία", κάτι που σημαίνει τριμηνιαίες αξιολογήσεις» επισημαίνεται στην ανάλυση.


Η πρόκληση

Πάντως, η αποκατάσταση βιώσιμων συνθηκών ανάκαμψης θα είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης θα πρέπει να βρεθεί με καλύτερη ισορροπία μεταξύ εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, και την αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί.
Έχοντας χάσει το 25% του ΑΕΠ της από την αρχή της κρίσης στα τέλη του 2009, η Ελλάδα χρειάζεται απελπισμένα μέτρα για την αποκατάσταση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Η εστίαση στις επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο είναι πιθανό να βοηθήσει να σταματήσει τo brain drain νέων Ελλήνων, οι οποίοι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τη χώρα σε μεγάλο αριθμό.
Αυτό θα βοηθήσει πιθανότατα την παραγωγικότητα, έναν βασικό καθοριστικό παράγοντα του δυνητικού ΑΕΠ.



Τεστ αξιοπιστίας, οι επόμενες εκλογές

Οι επερχόμενες εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019, θα είναι το πρώτο τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα.
Δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν ένα χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οι εκλογές βάζουν την κυβέρνηση σε πειρασμό να ακολουθήσει δημοφιλείς πολιτικές, όπως η κατάργηση της εργασιακής μεταρρύθμισης που επιβλήθηκε από τους δανειστές.
«Ενώ είναι πολιτικά αποτελεσματικό, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια επικίνδυνη άσκηση, καθώς θα μπορούσε θα επιδεινώσει την αξιοπιστία της Ελλάδας αλλά και την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδυτών» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης