Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραβίας (Eurobank): Αισιοδοξία για μείωση των NPEs στα 15,3 δισ. ευρώ - Περιθώριο πτώσης στις αποδόσεις των ομολόγων

tags :
Καραβίας (Eurobank): Αισιοδοξία για μείωση των NPEs στα 15,3 δισ. ευρώ - Περιθώριο πτώσης στις αποδόσεις των ομολόγων
H επιτυχής μείωση των NPEs αποτελεί το κρισιμότερο στοίχημα για την Eurobank, σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας
Την αισιοδοξία του για την ικανότητα της Eurobank να πετύχει τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, o Φ. Καραβίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η τράπεζα θα επιτύχει τον στόχο που έχει συμφωνηθεί με την τον SSM.
Το πλάνο της Eurobank προβλέπει περαιτέρω βελτίωση έως το 2021, όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας.
«Δεν χωράει αμφιβολία ότι η επιτυχής διαχείριση των NPEs αποτελεί το σημαντικότερο τεστ  για την τράπεζα», τόνισε ο Φ. Καραβίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, ως ποσοστό του συνόλου του χαρτοφυλακίου τους, ανήλθε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου στα 88,6 δις ευρώ ή στο 47,6%, σχολιάζει το Reuters.
Οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται υπό πίεση από τις εποπτικές αρχές της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσουν το θέμα των επισφαλών δανείων, που περιορίζει τις δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης και κατ' επέκταση ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure είπε νωρίτερα στο μήνα ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα στην πολιτική των τραπεζών.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση της πρόκλησης, αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα αφήνουν περιθώριο λογικής αισιοδοξίας», πρόσθεσε.
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, υπάρχει ένα αυστηρό και συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχει συμφωνηθεί με την εποπτική αρχή της ΕΚΤ, τους στόχους του οποίου η Eurobank κατάφερε να ξεπεράσει το 2017.
Ο κ. Καραβίας εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων θα επαναληφθεί και για το 2018.
O στόχος προβλέπει μείωση των NPEs στα 15,6 δισ. ευρώ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο να εκτιμά ότι η Eurobank θα καταφέρει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα 15,3 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο για τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων 2 δισ. ευρώ

Η Eurobank σχεδιάζει επίσης να τιτλοποιήσει ενυπόθηκα δάνεια 2 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019.
Αυτή η συναλλαγή σε συνδυασμό με τη ρύθμιση δανείων και τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων θα βοηθήσει τον όμιλο να πετύχει τους στόχους του 2019 και να μειώσει τα NPEs κατά επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ.
Η τιτλοποίηση έχει τρεις σειρές - junior, mezzanine και senior-, με τα δύο πρώτα να έχουν το περισσότερο ρίσκο.
«Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε τα junior και τα mezzanine και να διατηρήσουμε τα senior στον ισολογισμός μας», είπε ο κ. Καραβίας.
«Αυτή η συναλλαγή εκφράζει την εμπιστοσύνη μας ότι θα ξαναπιάσουμε τον στόχο μας για το 2019».
Κοιτώντας στο μέλλον, η Eurobank θα παρουσιάσει σύντομα τα σχέδιά της για μείωση του ποσοστού των NPE σε μικρό διψήφιο νούμερο το 2021 σε "mid-teens level" (γύρω στο 15%), αρκετά χαμηλότερο από το 45% στα τέλη του 2016.
«Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο», σημείωσε ο Φ. Καραβίας, «Λαμβάνοντας υπόψιν την ανθεκτικότητα της Eurobank στα προ προβλέψεων έσοδα, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς επίπτωση στην κεφαλαιακή μας βάση».

Περιθώριο βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα

Όσον αφορά την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο να υποχωρήσουν οι αποδόσεις.
«Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης, καθώς οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν ότι στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις συνυπογράφουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των διεθνών πιστωτών της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης