Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Ρωσική εκστρατεία επιρροής» στην ΠΓΔΜ - Zaev: Δεν έχουμε στοιχεία παρέμβασης της Μόσχας στο δημοψήφισμα

ΗΠΑ: «Ρωσική εκστρατεία επιρροής» στην ΠΓΔΜ - Zaev: Δεν έχουμε στοιχεία παρέμβασης της Μόσχας στο δημοψήφισμα
Προβληματισμοί ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ανάμειξης της Ρωσίας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου
Τα περί ρωσικής παρέμβασης στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 απέρριψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, κινούμενος σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «φίλη της Μακεδονίας», ο Zaev δεν φάνηκε να συμμερίζεται τις αμερικανικές και νατοϊκές καταγγελίες περί ρωσικής ανάμειξης στη διαδικασία του δημοψηφίσματος.
«Δεν έχω κανένα στοιχείο για ρωσική ανάμειξη (σσ: στο δημοψήφισμα).
Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της "Μακεδονίας" και δεν έχει κάτι εναντίον της ενσωμάτωσής μας στην ΕΕ, είναι ωστόσο αντίθετη στη είσοδο μας στο ΝΑΤΟ.
Και το λένε πολύ ανοιχτά.
Εμείς προσπαθούμε να (τους) εξηγήσουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη εισδοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλες τις χώρες όπως και με την Ρωσία», ανέφερε ο Zaev απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, James Mattis, o οποίος βρίσκεται στα Σκόπια για να στηρίξει το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματα της πΓΔΜ, είχε κάνει λόγο για «ρωσική εκστρατεία επιρροής».
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.
«Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός και πρόσθεσε «δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με την Lora Cooper, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις.
«Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της πΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Cooper απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.
Ο Mattis είναι ένας ακόμη Δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στο κόκκινο οι ελληνορωσικές σχέσεις

Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιες καταγγελίες είχε προχωρήσει πριν λίγους μήνες και η Αθήνα, απελαύνοντας Ρώσους διπλωμάτες και απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα ακόμα δύο Ρώσων πολιτών.
Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι μέσω χρηματισμού, επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιον Όρος, ενώ τόνισαν ότι κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία απέτυχε.
Παράλληλα, καταγγέλλεται η προσπάθεια παρέμβασης της Μόσχας σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, βρίσκεται στον αέρα, με το Κρεμλίνο να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για επικείμενη επίσκεψη του Τσίπρα στη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους», ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει από το βήμα της ΔΕΘ ότι «έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα, μέσα στο 2018 και να συναντηθώ με τον πρόεδρο Putin».

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Στην ΠΓΔΜ θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα 17/9 ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, ο οποίος θα έχει μεταξύ άλλων συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev.

Ο Mattis είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια, έχοντας ως κύριο στόχο να συνδράμει τον Zaev υπέρ της εκστρατείας του «Ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση τους Zaev και Mattis θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις, κατά τις οποίες ο Αμερικάνος υπουργός θα εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Επιπλέον, ο Mattis αναμένεται να μεταφέρει στο Σκοπιανό πρωθυπουργό και την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ανάμειξης της Ρωσίας στο δημοψήφισμα της 30ης Αυγούστου, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν περάσει στο έδαφος της ΠΓΔΜ τις τελευταίες ημέρες.
Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το «Ναι» προηγείται με μεγάλη διαφορά, αν και το κρίσιμο για την κυβέρνηση Zaev είναι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα να ξεπεράσει το 50% προκειμένου αφενός να είναι έγκυρο και αφετέρου να έχει όλη τη δέουσα αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες.
Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Zaev υποστήριξε πως οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αποδεχθούν τη Συμφωνία και την αλλαγή του ονόματος ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απομόνωση και με την αστάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης