Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Βαριά χαρτιά σε επίπεδα περιόδου «κρίσης χρέους» όταν υπήρχε ο φόβος αδυναμίας αναδιάρθρωσης δανείων

Βαριά χαρτιά σε επίπεδα περιόδου «κρίσης χρέους» όταν υπήρχε ο φόβος αδυναμίας αναδιάρθρωσης δανείων
ΔΕΗ και Ιντραλότ δέχονται μεγάλες πιέσεις από τους επενδυτές με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε επίπεδα 2012
Σε επίπεδα κοντά ή και χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχαν βρεθεί στην κρίση χρέους του 2012, τότε δηλαδή που υπήρχε ανησυχία ότι οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια και οι εταιρείες θα καταρρεύσουν, βρίσκονται σήμερα μετοχές που κάποτε αποτελούσαν κόσμημα της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Τα χαμηλά έξι και πλέον ετών δείχνουν πως οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες εταιρείες έστω και αν αυτές μέσα στα χρόνια που πέρασαν κατάφεραν να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια και με καλύτερα επιτόκια.
Η Ιντραλότ ξεκίνησε εκ νέου να βάλλεται την εβδομάδα που πέρασε με αποτέλεσμα να βρεθεί στα 0,57 ευρώ με υψηλούς όγκους συναλλαγών.
Μάλιστα κατέγραψε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,55 ευρώ που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ για τον τίτλο.
Στην κρίση χρέους η μετοχή είχε βρεθεί κοντά στα 0,60 ευρώ.
Η αδυναμία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εκείνη την περίοδο είχε αναγκάσει την εισηγμένη να εκδώσει το 2013 ομολογιακό δάνειο με επιτόκιο 9,75% το οποίο αναχρηματοδότησε πριν το 2016 με επιτόκιο 3% χαμηλότερο.
Την εβδομάδα που πέρασε η Moody’s και S&P υποβάθμισαν τη μετοχή με την εταιρεία να σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως ήταν αναμενόμενη η υποβάθμιση και πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στην Τουρκία.
Τα αποτελέσματα πάντως του πρώτου εξαμήνου 2018 έδειξαν συνολικές υποχρεώσεις 925 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 39,6 εκατ. ευρώ.
Στο ταμείο υπήρχαν 195 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική γραμμή έδειξε ζημιές 3 εκατ. ευρώ για τους μετόχους.
Η μετοχή έχει πλέον αποτίμηση 89,4 εκατ. ευρώ και σίγουρα αυτή η αποτίμηση την θέτει εκτός της κατηγορίας των «blue chips».
Η ΔΕΗ επίσης διαπραγματεύεται κοντά σε επίπεδα Ιουνίου 2012, με τις ανησυχίες τότε των επενδυτών να έχουν να κάνουν με τον υψηλό δανεισμό και την ανάγκη αναχρηματοδότησης δανείων.
Σήμερα η ΔΕΗ έχει ενήμερα τα δάνειά της, ωστόσο οι επενδυτές ανησυχούν γιατί δεν γνωρίζουν το πλάνο και τι θα γίνει με τη «συρρίκνωση», τις πωλήσεις μονάδων κ.α.
Η μετοχή έγραψε χαμηλό 1,4290 ευρώ την εβδομάδα που πέρασε με το χαμηλό της το 2012 να είναι στα 1,20 ευρώ.
Σημειώνεται επίσης πως η Lansdowne διατηρεί short θέση στη μετοχή 1,40%.
Υπενθυμίζεται πως το 2012 πολλές μετοχές είχαν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της κρίσης χρέους και τις ανησυχίες των επενδυτών για τα δάνεια.
Μεταξύ αυτών ήταν και ο ΟΤΕ, αλλά η Deutsche Telekom είχε αναφέρει πως θα στηρίξει αν χρειαστεί με κεφάλαια, αλλά και η Folli Follie, η οποία εξελίχθηκε σε μεγάλο σκάνδαλο του ελληνικού χρηματιστηρίου και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα πραγματικά της μεγέθη.

Γιώργος Κατικάς 

george.katikas@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης