Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BCA Research: Πλησιάζει η εποχή των παγετώνων σκάει φούσκα 400 τρισ. δολ. - Διαφωνεί ο Buffett

tags :
BCA Research: Πλησιάζει η εποχή των παγετώνων σκάει φούσκα 400 τρισ. δολ. - Διαφωνεί ο Buffett
Με βάση την αμερικανική BCA Research οι αυξήσεις των επιτοκίων από την FED θα προκαλέσουν και θα φέρουν γρηγορότερα το market event, το πιστωτικό γεγονός.
Μια φούσκα 400 τρισεκ. δολαρίων απειλεί μετοχές και ομόλογα διεθνώς προειδοποιεί η BCA Research, εκτιμώντας ότι η εποχή των παγετών πλησιάζει για τις διεθνείς αγορές είναι θέμα λίγων μηνών. 
Με βάση την αμερικανική BCA Research, οι αυξήσεις των επιτοκίων από την FED θα προκαλέσουν και θα φέρουν γρηγορότερα το market event, το πιστωτικό γεγονός.
Με βάση αναλύσεις η Fed εάν αυξήσει ακόμη δύο φορές τα επιτόκια θα έθετε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο του δολαρίου πάνω από την ουδέτερη ζώνη ή ουδέτερο επιτόκιο.


Ως ουδέτερο επιτόκιο λογίζεται αυτό που ούτε υπερθερμαίνει ούτε αποθερμαίνει την οικονομία.
Η μακροπρόθεσμη προβολή του δείκτη πολιτικής επιτοκίων της Fed αυξήθηκε από 2,8% στο τέλος του 2017 σε 2,9% τον Ιούνιο 2018.
Ωστόσο κάθε φορά που συμβαίνει αυτό με βάση την διεθνή εμπειρία ακολουθεί μια bear market.
Πρόσφατα και η Deutsche Bank και η Bank of America, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας κύκλος σύσφιγξης της Fed καταλήγει σε κρίση κάποιας μορφής.


Η BCA Research προειδοποιεί ότι τελικά η τύχη των περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου εξαρτάται από το σχετικό μέγεθος της πληθωριστικής ώθησης που γεννήθηκε από την Fed εναντίον της αποπληθωριστικής τάσης από τις νομισματικές πολιτικές κατά την τελευταία δεκαετία.
Με βάση την BCA Research η απόδοση των ομολόγων - και των μετοχών - σε μια οικονομία με πληθωρισμό θα εξαρτηθεί από το σχετικό μέγεθος της πληθωριστικής ώθησης σε σύγκριση με την αποπληθωριστική ώθηση που προέκυψε από τις έντονα χαμηλότερες τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Τονίζουν ότι εάν οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούσαν περισσότερο για τον πληθωρισμό όπως η Fed τότε θα συνεχίσουν την νομισματική σύσφιξη.
Στην περίπτωση αυτή, οι αποδόσεις των ομολόγων θα απελευθερώνονταν από το τεχνικό περιβάλλον που βρίσκονται και θα διαμορφώνονταν υψηλότερα παγκοσμίως.
Αντίθετα, αν οι μεγαλύτερες ανησυχίες διεθνώς ήταν επικεντρωμένες στον αποπληθωριστικό που μάλλον συμβαίνει, οι κεντρικές τράπεζες θα αντιστρέψουν γρήγορα την πορεία και οι αποδόσεις των ομολόγων θα επιστρέψουν στα χαμηλά επίπεδα.
Η BCA Research σημειώνει ότι η τρέχουσα κατάσταση αυξημένων αποτιμήσεων κινδύνου - περιουσιακών στοιχείων δεν είναι πρωτοφανής, αλλά σήμερα υπάρχει μια σημαντική διαφορά με προηγούμενες εμπειρίες.
Στο παρελθόν η σχέση αποτιμήσεις – κίνδυνος είχε φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα είτε γεωγραφικά είτε σε τομείς:
Το 1990 επικεντρώθηκε στην Ιαπωνία.
Το 2000 επικεντρώθηκε στους τομείς που σχετίζονται με το dot-com.
Το 2008 επικεντρώθηκε στις αγορές ενυπόθηκων των ΗΠΑ ενώ είχε προηγηθεί η έκρηξη της πιστωτικής επέκτασης της αγοράς.
Το παγκόσμιο πείραμα μετά το 2008 που ήταν η ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών και οι πολιτικές μηδενικού και αρνητικού επιτοκίου έχουν ενισχύσει τις αποτιμήσεις όλων των στοιχείων ενεργητικού σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με έμφαση στις μετοχές.
Έχει δημιουργηθεί μια φούσκα παντού.
Αυτή η ευρύτερη εκτίμηση κάνει τα πράγματα «πολύ πιο επικίνδυνα» για τους επενδυτές, όπως εκτιμά η BCA Research.
Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου όπως μετοχές και ομόλογα ανέρχεται σε 400 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν περίπου στο πενταπλάσιο του μεγέθους της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα υπονομεύσουν τις αποτιμήσεις.
Όταν η αξία των assets διεθνώς μετοχών και ομολόγων φθάνει στα 400 τρισεκ. δολάρια 5 φορές το ΑΕΠ του πλανήτη τότε τα ερωτηματικά που γεννώνται είναι πολλά.
Με βάση την BCA Research όσο υψηλότερες είναι οι αποδόσεις, τόσο χαμηλότερα θα υποχωρήσουν όταν ξεκινήσει η κατάρρευση, προκαλώντας την εποχή των παγετώνων.
Και η εποχή των παγετώνων δεν είναι μακριά.



Ο Warren Buffett στέλνει ένα χαλαρό μήνυμα: Δεν υπάρχει καμία φούσκα στις διεθνείς αγορές
 
Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών και επενδυτικών οίκων ο Warren Buffett εκ των πλουσιότερων funds managers των ΗΠΑ τονίζει ότι «δεν υπάρχει φούσκα στις αγορές»
Συνήθως όπως ο ίδιος εξηγεί όταν οι άνθρωποι βλέπουν τους γείτονες τους να πλουτίζουν τους αντιμετωπίζουν με καχυποψία και όταν δεν μπορούν να τους φθάσουν εφευρίσκουν κρίσεις….
Κάποια στιγμή αναφέρει ο Buffett θα υπάρξει νέα κρίση αλλά αυτή η κάποια στιγμή δεν είναι τώρα.
«Οι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται όταν η αγορά ενισχύεται  όχι επειδή το καταλαβαίνουν ή οτιδήποτε άλλο.
Όμως αυτός που θα αποδειχθεί πιο περίεργος και θα ρισκάρει στο τέλος γίνεται πλουσιότερος.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, όπως οι σύζυγοι μας αναφέρει ο Buffett.
Αυτή η τελευταία παράγραφος εξηγεί απόλυτα το Bitcoin.
Οι περισσότεροι από αυτούς που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργούν ή τι αγοράζουν.
Ο Buffett υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει φούσκα των εταιρικών ομολόγων, δεν υπάρχει φούσκα των μετοχών δεν υπάρχει φούσκα στα κρυπτονομίσματα.  
Όμως υπάρχει πιθανότητα ο Buffett να συγχέει ένα σύμπτωμα (αχαλίνωτη εικασία) με την αληθινή αιτία
Οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν τα επιτόκια πολύ χαμηλά, υπερβολικά χαμηλά.
Οι ηθικοί κίνδυνοι, όπως η κατάρρευση των τραπεζών έχουν περιοριστεί.
Οι κακές δημοσιονομικές πολιτικές και το τεράστιο δημόσιο χρέος είναι προβλήματα αλλά ακόμη είναι διαχειρίσιμα.
Κατά τον Buffett δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά σε τίποτα και συνεπώς δεν υπάρχει έγκυρη τιμολόγηση κινδύνου.
Πάντα θα υπήρχε κερδοσκοπία.
Τις φούσκες δεν τις προκαλούν οι κερδοσκόποι αλλά οι κεντρικές τράπεζες σημείωσε ο Buffett.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης