Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Χρυσοφόρο δουλεμπόριο η «βοήθεια» των ΜΚΟ σε πρόσφυγες στην Ελλάδα

Gatestone Institute: Χρυσοφόρο δουλεμπόριο η «βοήθεια» των ΜΚΟ σε πρόσφυγες στην Ελλάδα
Οι συλλήψεις δεκάδων μελών μίας ελληνικής ΜΚΟ αποκάλυψε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο, που  πλούτιζε από το δουλεμπόριο
Η ελληνική ΜΚΟ Emergency Response Centre International  (ERCI) περιγράφει τον εαυτό της ως μη κερδοσκοπική οργάνωση, που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε περιόδους κρίσης αλλά είχε στήσει ένα μεγάλο και χρυσοφόρο δίκτυο παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανάλυσή του το Gatestone Insitute.
Φέρει την ευθύνη για την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα 70.000 μεταναστών από το 2015, παρέχοντας το «μη κερδοσκοπικό της έργο», κερδίζοντας μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Η ERCI λάμβανε 2.000 ευρώ από κάθε παράνομο μετανάστη που βοήθησε να εισέλθει στην Ελλάδα.
Επιπλέον, τα μέλη της δημιούργησαν μια επιχείρηση για την «ένταξη των προσφύγων» στην ελληνική κοινωνία, αντλώντας 5000 ευρώ ανά μετανάστη ανά έτος από διάφορα κυβερνητικά προγράμματα (στην εκπαίδευση, τη στέγαση και τη διατροφή).
Ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική για την κυβέρνηση της Ελλάδας που φαινόταν, να αποτυγχάνει στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, η αποκάλυψη ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ, αντί να παρέχει ανθρωπιστική συνδρομή, πλούτιζε από το δουλεμπόριο.   
Στις 28 Αυγούστου του 2018, συνελήφθησαν 30 μέλη της ελληνικής ΜΚΟ, για τη συμμετοχή τους σε δίκτυο δουλεμπορίου που λειτουργεί στη Λέσβο από το 2015.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν εκείνα που οδήγησαν στις συλλήψεις.
«Οι δραστηριότητες ενός οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που συστηματικά διευκόλυνε την παράνομη είσοδο αλλοδαπών είχαν πλήρως αποκαλυφθεί», ανέφερε.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων που αποκαλύφθηκαν ήταν η πλαστογραφία, η κατασκοπεία και η παράνομη παρακολούθηση τόσο της ελληνικής ακτοφυλακής όσο και της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ της Frontex, με σκοπό την απόκτηση εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με τις τουρκικές ροές προσφύγων.
Η έρευνα οδήγησε επίσης στην ανακάλυψη επιπλέον έξι Ελλήνων και 24 αλλοδαπών που εμπλέκονται στην εν λόγω υπόθεση.
Παρά το μη κερδοσκοπικό της προφίλ, η ECRI - σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, έχει κερδίσει σημαντικά χρηματικά ποσά από την υπηρεσία της ως αγωγός για παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ERCI ενεθάρρυνε την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα 70.000 μεταναστών από το 2015, παρέχοντας το «μη κερδοσκοπικό» με μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Η αποκάλυψη αυτή, ωστόσο, δεν μπορεί να καλύπτει την έκταση των παράνομων δραστηριοτήτων που περιβάλλουν την είσοδο των μεταναστών στην Ελλάδα.
Το 2017, για παράδειγμα, οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν 1.399 δουλεμπόρους, μερικοί υπό την κάλυψη «ανθρωπιστικών» επιχειρήσεων. και κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018, οι αρχές συνέλαβαν 25.594 παράνομους μετανάστες.
Ωστόσο πιο ανησυχητική ακόμη και από το δουλεμπόριο είναι η εικόνα της εγκληματικότητας, που δοκιμάζει τις αρχές και την κοινωνία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις στατιστικές της ελληνικής αστυνομίας, το 2017 σημειώθηκαν 75.707 ληστείες και διαρρήξεις.
Από αυτές τις περιπτώσεις μόνο 15.048 εξιχνιάστηκαν και 4.207 διαπράχθηκαν από αλλοδαπούς.
Επιπλέον, η αστυνομία εκτιμά ότι περισσότερο από το 40% των σοβαρών εγκλημάτων διαπράχθηκαν από παράνομους μετανάστες.
(Οι νόμιμοι και οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα αποτελούν το 10-15% του συνολικού πληθυσμού), σημειώνει το Gatestone Institute.
Το 2016 στις ελληνικές φυλακές βρίσκονταν 4.246 Έλληνες και 5.221 αλλοδαποί που καταδικάστηκαν για σοβαρά εγκλήματα: 336 για ανθρωποκτονία, 101 για απόπειρα ανθρωποκτονίας, 77 για βιασμό και 635 για ληστεία. Επιπλέον, χιλιάδες υποθέσεις εκκρεμούν ακόμη.
Στις 15 Αυγούστου, ένας 25χρονος φοιτητής  δολοφονήθηκε από τρεις παράνομους μετανάστες στην Αθήνα, ενώ βρισκόταν στην Ακρόπολη με τη φίλη του από την Πορτογαλία.
 Σε μια οργισμένη επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, η μητέρα του θύματος τον κατηγόρησε για «εγκληματική αμέλεια» και «συνενοχή» στη δολοφονία του γιου της.
Στις 29 Αυγούστου του 2018, δύο εβδομάδες μετά από αυτή τη δολοφονία, έξι μετανάστες στη βόρεια Ελλάδα επιτέθηκαν λεκτικά σε έναν 52χρονο άνδρα στο δρόμο, προφανώς για ασήμαντη αφορμή.
Όταν τους αγνόησε και συνέχισε να περπατά, ένας από αυτούς τον μαχαίρωσε στον ώμο με μαχαίρι.
Δύο μέρες νωρίτερα, στις 27 Αυγούστου, περίπου 100 μετανάστες, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδό τους στη Μαλακάσα, απέκλεισαν την εθνική οδό για περισσότερες από τρεις ώρες.
Οι οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί στο δρόμο δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές χτύπησαν αυτοκίνητα με καδρόνια.
Για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, η αστυνομία δεν παρενέβη για την απομάκρυνση των διαδηλωτών με σχετική απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  
Η κυβέρνηση της Ελλάδας, που βάλλεται για τη στάση της στο προσφυγικό ζήτημα, ανακάλυψε απογοητευμένη, πως η κυριότερη ΜΚΟ, το έργο της οποίας ήταν  να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες, κερδίζει αντ 'αυτού από το δουλεμπόριο .
Η πρόσφατη σύλληψη των μελών της ΜΚΟ υπογραμμίζει την ανάγκη να εξεταστούν όλες αυτές οι οργανώσεις, τονίζει το Gatestone Institute.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης