Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετικό το market test για τον Μητσοτάκη, πιο φιλικός για επιχειρήσεις, αγορά - Η ΝΔ στηρίζει μεσαία τάξη, ο ΣΥΡΙΖΑ δημόσιο και κατώτερη τάξη

Θετικό το market test για τον Μητσοτάκη, πιο φιλικός για επιχειρήσεις, αγορά - Η ΝΔ στηρίζει μεσαία τάξη, ο ΣΥΡΙΖΑ δημόσιο και κατώτερη τάξη
Η πρόταση της ΝΔ είναι πιο φιλική στις επιχειρήσεις και στις αγορές
(upd5)Πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και στις αγορές εμφανίζεται η πρόταση - εξαγγελίες - παροχές του Κυριάκου Μητσοτάκη του αρχηγού της ΝΔ στις 15 Σεπεμβρίου 2018, έναντι της παροχολογίας - εξαγγελιών Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού και αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.
Το βασικό συμπέρασμα - με ταξικούς όρους - είναι ότι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ θέλουν να νεκραναστήσουν την μεσαία τάξη την πιο παραγωγική και δυναμική τάξη που καταστράφηκε από τα μνημόνια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στους δημοσίους υπαλλήλους και στις χαμηλότερες κοινωνικά ομάδες.
Ωστόσο όπως έχει αποδείξει η παρελθούσα εμπειρία η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεσαία τάξη και χαμηλότερη φορολογία.
Διαθέτει λίγους πλούσιους και υπερβολικά πολλούς φτωχούς, η μεσαία τάξη έχει καταστραφεί και πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου.
Με όρους αγοράς, τραπεζίτες και διεθνείς επενδυτές, ανέφεραν ότι το μήνυμα Μητσοτάκη προς τις αγορές ήταν πιο καθαρό, πιο πειστικό, πιο σαφές.
Ο Τσίπρας ωστόσο φαίνεται ότι στηρίζεται ενεργά από τον αμερικανικό παράγοντα (και λόγω της συμφωνίας για την FYROM) και η παράμετρος αυτή δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Με όρους πολιτικούς τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Τσίπρας οριοθέτησαν το πολιτικό τους στίγμα.
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα είναι πιο δελεαστική για τις επιχειρήσεις και τις αγορές, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι θετικό το market test για τον Μητσοτάκη.
Αναφέρθηκε στην ιδιωτική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στις αγορές έδωσε σημασία σε αυτό που ονομάζεται υπό μια έννοια κεφαλαιαγορά.
Μάλιστα η προειδοποίηση Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο επειδή δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές δείχνει ότι δίνει σημασία στην στάση των διεθνών επενδυτών προς την Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι τα μέτρα Μητσοτάκη κοστολογούνται 3,5 δισεκ και τα οποία θα αντληθούν από την μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ.
Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης ρίχνουν στο πολιτικό παιχνίδι τις προτάσεις τους που είναι προφανώς πιο δελεαστικές από του Τσίπρα.
O Μητσοτάκης στην ΔΕΘ ανακοίνωσε τα εξής μέτρα
- Πλήρη κατάργηση των capital controls
- Μείωση στο 9% του εισαγωγικού φορολογικό συντελεστή από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ
- Δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων
- Αναστολή του ΦΠΑ  στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα επόμενα δύο χρόνια
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες στο 10%
- Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα στο 24%, από 40% σήμερα
- Σταδιακή κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος έως το 2021

Μέτρα

Τσίπρας

Μητσοτάκης

Μείωση φόρου επιχειρήσεων ισχύον καθεστώς 29%

25%

20%

Φόρος υπεραξίας μερισμάτων ισχύον καθεστώς 15%

Διατηρείται το 15%

5%

Ασφαλιστικές εισφορές

Στο 30%

Στο 15%

Τέλος επιτηδεύματος

-

Καταργείται έως το 2021

ΕΝΦΙΑ

Μείωση 30%

Μείωση 30%

Μείωση ΦΠΑ

-

11% από 24% στην εστίαση


Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τσίπρας είχε παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων που κοστολογείται στα 3,5 δισεκ. ευρώ αλλά περιλάμβανε και 1 δισεκ. να καταβληθούν σε δικαστικούς και ένοπλες δυνάμεις.
Ο Μητσοτάκης στις εξαγγελίες του δίνει προφανώς μεγάλη βαρύτητα στον επιχειρηματικό κόσμο μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και κινήτρων.
Η μείωση του φόρου υπεραξίας μερισμάτων επίσης είναι σημαντικό μέτρο γιατί μέχρι τώρα οι μέτοχοι όταν διανέμεται μέρισμα πληρώνουν 15% φόρο μέτρο που είναι ακραίο και απαράδεκτο καθώς τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν ήδη φορολογηθεί με 29%.
Να ληφθεί υπόψη ότι σήμερα μια επιχείρηση με 100 ευρώ κέρδη πληρώνει 29 ευρώ φόρο +100% προκαταβολή άλλα 29 ευρώ και στο αποτέλεσμα που απομένει επιβάλλεται φόρος 15% επί των μερισμάτων.
Η όλη διαδικασία είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, λειτουργεί κατά του επιχειρείν και δεν δίνει κανένα κίνητρο στους επιχειρηματίες που προσφέρουν τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης