Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Νέα χαλάρωση των capital controls πολύ σύντομα - Για μείωση συντάξεων: Θέμα πειθούς, όχι επιβολής

Τσακαλώτος: Νέα χαλάρωση των capital controls πολύ σύντομα - Για μείωση συντάξεων: Θέμα πειθούς, όχι επιβολής
Το 2019 θα υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 10% για τον ΕΝΦΙΑ, με το ισχύον σύστημα και σε πολλές περιπτώσεις θα φτάνει και το 30%, αναφέρει ο Ευ. Τσακαλώτος
Νέα χαλάρωση των capital controls «πολύ σύντομα», ανακοινώνοντας ότι θα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος «πυλώνας» που προβλέπει την πλήρη άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, αλλά και στο άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».
Όπως σημειώνει, «με τη νέα χαλάρωση θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών και θα βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση για την πλήρη άρση των capital controls, δηλαδή στον 3ο και τελευταίο πυλώνα του οδικού χάρτη που αφορά τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό».
Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος, κρατά χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά το θέμα της ακύρωσης των μειώσεων στις συντάξεις, καθώς «αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη», ενώ για την πιθανή στάση της Γερμανίας στο ζήτημα των συντάξεων, αφού αναφέρει ότι σε όλα τα ζητήματα της Ευρώπης η Γερμανία έχει ένα ειδικό βάρος, υπογραμμίζει ότι «πλέον είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο και από μία επιτήρηση τόσο των στόχων όσο και των μέσων επίτευξής τους περνάμε σταδιακά σε μια φάση επιτήρησης μόνο των στόχων.
Κάτι το οποίο συμβαίνει με όλες τις χώρες.
Έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε τον στόχο του 3,5% και παράλληλα να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη ξεκινήσει», προσθέτοντας πως «αυτό το διαφορετικό πλαίσιο ισχύει και για το ζήτημα των συντάξεων.
Εν συντομία, είναι ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή».
Σε ερώτηση για τον τρόπο χρηματοδότησης της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, χωρίς κατάργηση του συνόλου των προγραμματισμένων για το 2019 αντιμέτρων, ανέφερε ότι «όπως είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όχι μόνο έχουμε φθάσει στο 3,5%, αλλά έχουμε και δημοσιονομικό χώρο να υλοποιήσουμε μεγάλο κομμάτι των αντίμετρων, τόσο με στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις, όσο και φιλοαναπτυξιακά μέτρα, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις.
Και αυτή η συζήτηση είναι εν εξελίξει».
Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι «προφανώς βγαίνουν τα νούμερα» της ποσοτικοποίησης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, εξηγώντας ότι«βγαίνουν ακριβώς επειδή έχουμε πάρει ως βάση υπολογισμού τον δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει με τους θεσμούς και έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο» και προσθέτει «εάν μετά τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις αυτός ο χώρος διευρυνθεί - που δεν αποκλείω - τόσο το καλύτερο».
Περαιτέρω, ο υπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο «δημοσιονομικός χώρος» του 2019 να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ τονίζει ότι το 2019 θα υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 10% για τον ΕΝΦΙΑ, με το ισχύον σύστημα και σε πολλές περιπτώσεις θα φτάνει και το 30%.
Συμπληρώνει ότι το 2020 θα γίνει μια επιπλέον μείωση σε συνδυασμό με μια αλλαγή του συστήματος και έτσι  τα νοικοκυριά με χαμηλή περιουσία θα δουν τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με φέτος, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι της τάξης του 30%. «Σε κάθε περίπτωση κανένας πολίτης δεν θα δει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ τα επόμενα χρόνια, ενώ η πλειοψηφία θα δει σημαντική μείωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες αλλαγές στον νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, λέγοντας μάλιστα ότι «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που θεσπίσαμε είναι σε μια διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης και αναπροσαρμογής, ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα».
Ο υπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των επενδύσεων και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «τώρα οι επενδυτές με τη συμφωνία για το χρέος έχουν πλέον καθαρό διάδρομο για να πάρουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους», ενώ για το μέτωπο της ανεργίας σημειώνει ότι "τα τελευταία 3,5 χρόνια πετύχαμε μια πρωτοφανή μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες και αυτό παρά το ότι ήμασταν σε πρόγραμμα.
Τώρα που έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και η οικονομία λειτουργεί σε ένα κλίμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης είναι πιστεύω δυνατή η ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας".
Ακόμη, ο υπουργός ασκεί κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,  Γ. Στουρνάρα,  για τη θέση του όσον αφορά την προληπτική γραμμή πίστωσης, αναφέροντας ότι «οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία θα με ανησυχούσαν πολύ περισσότερο αν είχαμε ακούσει τον κύριο Στουρνάρα και είχαμε πάρει την προληπτική γραμμή πίστωσης».
Τέλος, καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει πώς θα χρηματοδοτήσει τις «γενναιότερες» εξαγγελίες για περικοπές φόρων και εισφορών σε σχέση με αυτές που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η εποχή των εκλογικών κύκλων έχει κλείσει και αυτό είναι κάτι που δεν μας στενοχωρεί.
Μέρος του προβλήματος που οδήγησε στην κρίση ήταν και οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού πριν από το 2010 όπου κάθε κυβέρνηση υποσχόταν, κάθε αντιπολίτευση υποσχόταν περισσότερα και στο τέλος η κατάσταση ξέφευγε τελείως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης