Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζει σε «θετικό» το outlook της Πορτογαλίας - Στο ΒΒΒ- παραμένει η αξιολόγηση

S&P: Αναβαθμίζει σε «θετικό» το outlook της Πορτογαλίας -  Στο ΒΒΒ- παραμένει η αξιολόγηση
Το «θετικό» outlook υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει συνολική αναβάθμιση για την Πορτογαλία εντός των επόμενων μηνών
Σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της πορτογαλικής οικονομίας σε «θετικές» από «σταθερές» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση της στο ΒΒΒ-.
Σύμφωνα με τον οίκο η πορτογαλική οικονομία μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% σε ετήσια βάση έως το 2021, με το έλλειμμα να βελτιώνεται στο 0,4% του ΑΕΠ το 2020 από 0,7% του ΑΕΠ που αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος.
Η αναβάθμιση του outlook υποδεικνύει ότι ο οίκος μπορεί να προχωρήσει σε συνολική αναβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας εντός των επόμενων μηνών.



Παράλληλα στην έκθεση τονίζεται ότι ένας από τους παράγοντες για τους οποίους ο οίκος είναι συγκρατημένος και δεν προχωρά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι το υψηλό επίπεδο Μη εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) που υπάρχουν στους ισολογισμούς των πορτογαλικών τραπεζών.



Επιπρόσθετα ο ρυθμός ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο 2,3%, από 2,7% που ήταν το 2017.
Οι εισροές ξένων κεφαλαίων έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση 12% τις τιμές ακινήτων στη χώρα το 2017, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσαν και μοχλό αύξησης των επενδύσεων στην πορτογαλική οικονομία.
Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η πορτογαλική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει σφιχτή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στο σύνολο της οικονομίας αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επίσης η εξαγωγική δραστηριότητα θα διατηρηθεί ισχυρή για το χρονικό διάστημα 2018 – 2020, εκτός εάν υπάρξει κάποιο έξωθεν σοκ, με τις εξαγωγές να φθάνουν στο 45% του ΑΕΠ για φέτος από 30% που ήταν το 2007, ενώ θα φθάσουν στο 50% έως το 2021.
Το χρέος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 107% του ΑΕΠ έως το 2021 από 113% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2018.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης