Θεσμοί: Δημοσιονομική πολιτική και NPLs στο επίκεντρο των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές - Καμία αναφορά σε συντάξεις

Θεσμοί: Δημοσιονομική πολιτική και NPLs στο επίκεντρο των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές - Καμία αναφορά σε συντάξεις
Δεν υπήρξε λήψη αποφάσεων, ξεκαθαρίζουν με ανακοίνωσή τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί
Μόνο συζητήσεις και εξέταση των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών «περιείχε» η επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, όπως αποδεικνύεται από τις ανακοινώσεις (σ.σ.: οι οποίες δεν διαφέρουν στο ελάχιστο) ΕΚΤ και ESM που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ταυτόχρονα οι τυπικές, ως προς τη φρασεολογία, ανακοινώσεις των δύο θεσμών επιβεβαιώνουν τη σημερινή (14/9) δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης των θεσμών έγιναν μόνο συζητήσεις και δεν λήφθηκε καμία απόφαση είτε αυτή αφορά τη μείωση των συντάξεων είτε άλλα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρας στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Στην ανακοίνωση των θεσμών τονίζεται ότι «στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.
Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης 14/09/2018
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.
Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων,  κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.
Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.».


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS