Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η αγορά πετρελαίου παραμένει εύθραυστη λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων - Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα

Ρωσία: Η αγορά πετρελαίου παραμένει εύθραυστη λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων - Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα
Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Alexander Novak, προειδοποίησε για τον αντίκτυπο που θα έχουν στις αγορές οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος οτυ Ιράν
Στο γεγονός ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου παραμένουν «εύθραυστες» λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της πτώσης της παραγωγής σε όρισμένες περιοχές αναφέρθηκε σήμερα (12/9) ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα του θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή εάν χρειαστεί.
Ειδικότερα, ο ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση «είναι αρκετά εύθραυστη και σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει όλες οι χώρες να αποκαταστήσουν την αγορά και την παραγωγή τους», διευκρινίζοντας εν συνεχεία ότι «παρατηρούμε μία τέτοια κατάσταση στο Μεξικό, όπου η μείωση ήταν μεγαλύτερη κατά το ήμισυ σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2018».
Σε ότι αφορά την περίπτωση της Βενεζουέλας, ο ίδιος δήλωσε ότι «η παραγωγή υποχωρεί αρκετά έντονα, κατά 50 χιλ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά δεν είναι ακόμα ισορροπημένη σε μακροπρόθεσμη προοπτική».
Παράλληλα, ο Alexander Novak προειδοποίησε για τον αντίκτυπο που θα έχουν στις αγορές οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
«Αυτή είναι μία τεράστια αβεβαιότητα για την αγορά, το πώς θα ενεργήσουν οι χώρες οι οποίες αγοράζουν σχεδόν δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το Ιράν», ανέφερε ο ρώσος υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτές οι χώρες είναι στην Ευρώη και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς και ότι «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις».
Μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει πιέσεις προς τις άλλες χώρες ώστε να διακόψουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, με ορισμένες εταιρείες πετρελαίου να έχουν ξεκινήσει ήδη να περιορίζουν τις αγορές τους εν αναμονή των κυρώσεων.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της παραγωγής, ο ίδιος τόνισε ότι σε περίπτωση υπερθέρμανσης της αγοράς και ανόδου των τιμών, υπάρχει δυνατότητα για ορισμένες χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της κατά 300.000 χιλ. βαρέλια ημερησίως, σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2016.
Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στη συνάντηση μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ αργότερα εντός του μήνα, δηλώνοντας ότι θα συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψην τις εκτιμήσεις για την προσφορά και τη ζήτηση κατά τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης