Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Moody’s αναβαθμίζει μετά από καιρό το outlook των τραπεζών της Ν. Αφρικής, σε σταθερό

Η Moody’s αναβαθμίζει μετά από καιρό το outlook των τραπεζών της Ν. Αφρικής, σε σταθερό
Moody’s: Σε σταθερό αναβαθμίζεται το outlook των τραπεζών της Ν. Αφρικής
Σε σταθερές, από αρνητικές μέχρι πρότινος, αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) επαναξιολόγησης (12-18 μηνών) των τραπεζών της Νοτίου Αφρικής, η Moody's Investors Service, κόντρα στην αποδυνάμωση τόσο της εγχώριας οικονομίας, όσο και των μεγεθών για τις ίδιες τις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι μετά το 2015 δεν έχει καταγραφεί αναβάθμιση αξιολογήσεων ή προοπτικών για τις τράπεζες της χώρας των «BRICS».
«Αν και η αναιμική οικονομική ανάπτυξη θα συγκρατήσει τις επιχειρήσεις και τα έσοδα των τραπεζών της Νοτίου Αφρικής, το προφίλ πιστωτικού κινδύνου και τα προβληματικά δάνεια θα παραμείνουν γενικά σταθερά, μέχρι τα τέλη του 2019.
Οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας θα είναι σταθερές, ενώ οι μετρήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα παραμείνουν σταθερές.
Η κερδοφορία θα επιβαρυνθεί από την αναιμική ανάπτυξη των επιχειρήσεων και το υψηλότερο κόστος», αναφέρεται.
Η υποτονική ανάπτυξη της Νότιας Αφρικής θα συνεχιστεί και εφέτος, με περιορισμένες επενδύσεις και χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη που περιορίζουν τις δαπάνες των νοικοκυριών και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Η πρόσφατη παγκόσμια κρίση στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο τοπικό νόμισμα, επισημαίνεται.
Η Moody's αναμένει τη μεγέθυνση του πραγματικού ΑΕΠ σε 0,7% -1% το 2018 και 1,5% το 2019, από 1,3% πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως τα κεφαλαιακά αποθέματα θα παραμείνουν ισχυρά και η ρευστότητα επαρκής.
Τον περασμένο Μάρτιο, λίγες εβδομάδες μετά την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα, η Moody's αναβάθμισε σε σταθερό το outlook για τη Νότια Αφρική, ενώ οι αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας παρέμειναν αμετάβλητες σε «Baa3» και «Α3», αντίστοιχα.
Η Moody's εκτιμά ότι η μέχρι πρότινος αποδυνάμωση των θεσμών θα αντιστραφεί σταδιακά, σε ένα πιο διαφανές και προβλέψιμο πλαίσιο πολιτικής.
Η ανάκαμψη των θεσμών της χώρας θα στηρίξει, σταδιακά, την οικονομική ανάκαμψη, εκτιμάται.
Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν μια ισορροπία των κινδύνων.
Βέβαια, ο οίκος επισημαίνει πως η Νότια Αφρική διατηρεί ισχυρά πλεονεκτήματα, όπως οι «βαθιές» εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές, ο ικανοποιητικά κεφαλαιοποιημένος τραπεζικός τομέας, το καλά αναπτυγμένο μακροοικονομικό πλαίσιο και το χαμηλό χρέος σε ξένο νόμισμα.
Η Moody's υπολογίζει σε 55% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος την περίοδο 2018-2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης