Ενέργεια

Η Σ. Αραβία στηρίζει τον Trump μέσω του φθηνού πετρελαίου που «στέλνει» στις ΗΠΑ

Η Σ. Αραβία στηρίζει τον Trump μέσω του φθηνού πετρελαίου που «στέλνει» στις ΗΠΑ
Στόχος του Ριάντ να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το μερίδιό του στην αμερικανική αγορά
Για μερικούς μήνες, ο ΟΠΕΚ ενισχύει την παραγωγή του για να μειώσει τις ανησυχίες για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου εν μέσω αναμενόμενων απωλειών από τη Βενεζουέλα και το Ιράν.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας του καρτέλ, η Σαουδική Αραβία, στοχεύει ειδικά στην αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου στις  Ηνωμένες Πολιτείες, μία από τις πιο «διαφανής» αγορές, με δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα ανακοινώνονται τόσο οι εισαγωγές πετρελαίου όσο και τα αποθέματα.
Από τη μία πλευρά, οι Σαουδάραβες ψάχνουν να ξανακερδίσουν την αμερικανική αγορά αφού «είδαν» τις εξαγωγές τους να υποχωρούν σε χαμηλό 30 ετών στα τέλη του 2017 και από την άλλη πλευρά ανταποκρίνονται με… υπακοή στην προτροπή του Donald Trump προς τον ΟΠΕΚ: «Μειώστε τώρα τις τιμές!».
Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου 2018, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.
Τον περασμένο χρόνο, η Σαουδική Αραβία άρχισε να μειώνει τις εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου 2017, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων των εισαγωγών των ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία ήταν μόλις 506.000 βαρέλια ημερησίως δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1987.
Την άνοιξη του τρέχοντος έτους, έγινε φανερό ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του πέτυχαν την αποστολή τους να οδηγήσουν τα παγκόσμια αποθέματα κάτω από τον πενταετή μέσο όρο.
Η αγορά πετρελαίου έγινε πιο αυστηρή, αλλά ο η Σ. Αραβία εξακολουθούσε να δεσμεύεται να συνεχίσει το σύμφωνο περικοπής παραγωγής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή, εκ νέου, κυρώσεων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, η παραγωγή της Βενεζουέλας συνέχισε να μειώνεται κατά περίπου 40.000 - 50.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα, οι διακοπές στη Λιβύη και τη Νιγηρία συνεχίστηκαν, ενώ οι τιμές του Brent έφθασαν τον Μάιο του 2018 τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Οι καταναλωτές και τα μεγάλα έθνη που εισήγαγαν πετρέλαιο άρχισαν να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και οι αναλυτές άρχισαν να αμφισβητούν εάν το πετρέλαιο αξίας 80 δολαρίων ήταν η αρχή της καταστροφής της ζήτησης.
Ο Trump εισήλθε στη συζήτηση με πολλά μηνύματα που είχαν ως στόχο τον ΟΠΕΚ και τις πολιτικές καθορισμού των τιμών.
Αφού ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αποφάσισαν τον Ιούνιο ότι θα διευκόλυναν τα ποσοστά συμμόρφωσης, δηλαδή την τόνωση της παραγωγής, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία άρχισαν να αυξάνονται και πάλι.
Αυτό έχει συμβεί σε βάρος ενός άλλου προμηθευτή πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, του Ιράκ, του οποίου οι εξαγωγές αργού πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνονται από τα υψηλότερα επίπεδα των 800.000 βαρελιών ημερησίως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σε λιγότερο από 400.000 βαρέλια ημερησίως (μέση τιμή τεσσάρων εβδομάδων της 31ης Αυγούστου).
Το μεγαλύτερο διυλιστήριο των ΗΠΑ, το Motiva στο Port Arthur του Τέξας, που ελέγχεται από τη Saudi Aramco, άρχισε να ενισχύει ξανά τις εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία.
Πέρυσι, μείωσε την πρόσληψη πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και σε κάποιο σημείο εισήγαγε περισσότερο ιρακινό πετρέλαιο.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, το Motiva επανέλαβε την αγορά περισσότερου πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Bloomberg.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τον και αυτόν τον μήνα αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Συνολικά, 41,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τη Σ. Αραβία αναμένεται να φτάσουν από τις ακτές του Περσικού Κόλπου στη δυτική ακτή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Η Σαουδική Αραβία επαναλαμβάνει τις υψηλότερες εξαγωγές αργού πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτύχει δύο στόχους: να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς και να κρατήσει το όριο στις τιμές του πετρελαίου και στις τιμές αερίου των ΗΠΑ, τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης