Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας των εκλογών– Χωρούν οι Σουηδοί Δημοκράτες σε κυβερνητικό σχήμα;

Σουηδία: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας των εκλογών– Χωρούν οι Σουηδοί Δημοκράτες σε κυβερνητικό σχήμα;
Ανοιχτό ακόμα το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, αναμένεται η ψήφος των Σουηδών του εξωτερικού
Φουντώνουν τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία δεδομένου ότι ούτε η Κεντροαριστερή συμμαχία ούτε η κεντροδεξιά μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Δεδομένου ότι οι εθνικιστές, ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες ανήλθαν σε τρίτη πολιτική δύναμη με 17,6% έχοντας ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά τους κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, μπαίνει στο τραπέζι το ερώτημα εάν υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση της Σουηδίας.
«Αυτό που είναι πιο σημαντικό από την άνοδο των Σουηδών Δημοκρατών, είναι ότι στέρησαν από την κεντροαριστερά και κεντροδεξιά συμμαχία τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Αυτό από μόνο του ρίχνει το βάρος σε αυτές τις συμμαχίες να προσπαθήσουν να βρουν μια σταθερή κυβερνητική λύση, που μπορεί ενδεχομένως να εμπλέξει ακόμα και τους Σουηδούς Δημοκράτες στην κυβέρνηση, αν και αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο» υποστηρίζει μιλώντας στο σουηδικό ειδησεογραφικό δίκτυο The Local ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Södertörn Nicholas Aylott
Σύμφωνα με τον Aylott, «είναι αδιανόητο το αριστερό μπλοκ να δεχθεί ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες θα το στηρίξουν, και άρα να κυβερνήσουν με τη στήριξη τους».
Αλλά με την Κεντροδεξιά συμμαχία τι γίνεται, ιδιαίτερα από τη στιγμή που προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό;
«Είναι ένα τεράστιο δίλημμα για τα τέσσερα κόμματα της κεντροδεξιάς, το εάν θα μπορούσαν να έχουν μια ασαφή και σιωπηρή συμπόρευση με τους Σουηδούς Δημοκράτες.
Το πρόβλημα για την Κεντροδεξιά είναι ότι δύο κόμματα – μέλη της – οι Κεντρώοι και οι Φιλελεύθεροι – έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μαζί τους υπό οιεσδήποτε συνθήκες.
Άρα αυτά τα δύο κόμματα είναι αντιμέτωπα με το εξής δίλημμα: Θα υπαναχωρήσουν όσων είπαν προεκλογικά για τη συμμαχία τους με τους Σουηδούς Δημοκράτες ή θα υπαναχωρήσουν από τη δέσμευση τους να κάνουν ότι είναι δυνατό για να απομακρύνουν τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό;» διερωτάται ο Aylott, εκτιμώντας πως στην περίπτωση που η Κεντροαριστερά διατηρήσει βάσει των σημερινών εκλογικών αποτελεσμάτων το προβάδισμα της μιας ή δύο εδρών από την Κεντροδεξιά, τότε οι Κεντρώοι και οι Φιλελεύθεροι θα αναγκαστούν να δεχθούν έναν Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, μια και τα υπόλοιπα σενάρια φαντάζουν αρκετά δύσκολο να υλοποιηθούν.
Στην επισήμανση ότι αν οι Σουηδοί Δημοκράτες έμπαιναν στο συντηρητικό μπλοκ, θα υπήρχε μια ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία, ο Aylott επισημαίνει το πολιτικό υπόβαθρο του εθνικιστικού κόμμαοτς.
«Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι ένα πολύ διαφορετικό κόμμα με ένα πολύ διαφορετικό background σε σχέση για παράδειγμα με το Κόμμα της Προόδου στη Νορβηγία και ακόμα το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας.
Δεν είναι ένα παλιό κόμμα, σχηματίστηκαν μόλις στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έχουν ρίζες σε ξεκάθαρα ρατσιστικές, νέο-ναζιστικές οργανώσεις.
Αυτή η ιστορία σημαίνει κάτι, ανεξάρτητα από το πόσο το κόμμα υποστηρίζει ότι έχει αλλάξει, και ενδεχομένως να έχει αλλάξει
Αλλά το background παραμένει και είναι πολύ δύσκολο για τα mainstream κόμματα να το αντιμετωπίσουν ως ένα κανονικό κόμμα» υποστήριξε ο Aylott.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημανθεί ότι οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Σουηδία δεν υπάρχει ακόμα.
Η διαφορά της Κεντροαριστεράς συμμαχίας από την Κεντροδεξιά είναι περίπου 30.000 ψήφοι, την ώρα που υπολείπονται και μένει να συνυπολογιστούν οι περίπου 200.000 ψήφοι των Σουηδών του εξωτερικού, κάτι που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 12/9.
Και τότε θα ξεκαθαρίσει απόλυτα το πολιτικό σκηνικό στη Σουηδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης