Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institutional Risk Analyst: H αύξηση των επιτοκίων θα είναι επικίνδυνη για τα έσοδα των τραπεζών

Institutional Risk Analyst: H αύξηση των επιτοκίων θα είναι επικίνδυνη για τα έσοδα των τραπεζών
Η αύξηση των επιτοκίων πλήττει τα έσοδα των τραπεζών υποστηρίζει το Institutional Risk Analyst
Ορισμένες φορές η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι πάντα καλή για τις τράπεζες αναφέρει το The Institutional Risk Analyst
Πολλές φορές πολλοί υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι θετικές για τις τράπεζες όσον αφορά την αύξηση των κερδών. Αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτως αλήθεια.
Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες κερδίζουν χρήματα με τη διεύρυνση των επιτοκίων και των πιστωτικών περιθωρίων και συγκεκριμένα των διαφορών μεταξύ του κόστους χρήματος και της απόδοσης των δανείων και των επενδύσεων.
Αυξάνοντας τα επιτόκια μπορεί το αποτέλεσμα να είναι ανάμεικτο.
Στη δεκαετία του 1980, τα σημαντικά υψηλά επιτόκια κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου της Federal Reserve, Paul Volcker, κατέστρεψαν ουσιαστικά τον τομέα της χρηματοδότησης κατοικιών στις ΗΠΑ.
Τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου και οι αυξανόμενες δαπάνες για τόκους οδήγησαν σε εκτεταμένες χρεοκοπίες και NPLs – προβληματικά δάνεια -  οι οποίες επιβάρυναν τους Αμερικανούς φορολογούμενους με εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε απώλειες.
Σήμερα, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στις ΗΠΑ είναι εξίσου έντονη, αλλά σε μεγάλο βαθμό δεν αναγνωρίζεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους φορείς χάραξης πολιτικής όπως η FED.
Από την οικονομική κρίση του 2008, η Fed, η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσαν το κόστος των κεφαλαίων, παρέχοντας τεράστια στήριξη μέσω της ρευστότητας στις τράπεζες εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και μικροομολογιούχων.
Το 2015, για παράδειγμα, το κόστος των κεφαλαίων για τα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια των αμερικανικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων μειώθηκε σε μόλις 11 δισεκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο.
Πριν από το 2008, ο αριθμός των τριμηνιαίων εξόδων σε τόκους ήταν κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος παρουσίασε καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 161 δισ. σολ. έναντι κόστους χρηματοδότησης cost of funds περίπου 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα έξοδα εκ τόκων σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 12 μήνες.
Με την αυστηρότερη πολιτική της Fed, τόσο με την αύξηση του στόχου για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια όσο και με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της, οι τράπεζες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την προοπτική αύξησης των εξόδων από τόκων και συρρίκνωσης των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων.
Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2018, οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες είδαν το κόστος των κεφαλαίων τους να αυξάνεται κατά περισσότερο από 55% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη από τόκους αυξάνονταν κατά περίπου 10% σε σχέση με την αύξηση του κόστους του χρήματος.

Μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2018, το έξοδο εκ τόκων θα είναι περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο και θα αυξηθεί ταχύτερα σε όρους δολαρίων από ότι τα κέρδη από τόκους για όλες τις αμερικανικές τράπεζες.
Με βάση τις προβλέψεις της Whalen Global Advisors, τα καθαρά έσοδα από τόκους για όλες τις αμερικανικές τράπεζες θα σταματήσουν να αυξάνονται μέχρι το τέλος του 2018 και θα μειωθούν αισθητά το α 'τρίμηνο του 2019.
Στην περίπτωση αυτή, το αφηγηματικό της Wall Street κινδυνεύει από τα αυξανόμενα επιτόκια ενώ όσοι επενδυτές έχουν μεγάλη μόχλευση θα αποδειχθεί ανοησία.
Τα κέρδη των τραπεζών από το 2008 στηρίζονται στην φθηνή χρηματοδότηση, όχι σε ισχυρές αποδόσεις περιουσιακών στοιχείων, μια κατάσταση που αλλάζει ταχύτατα.
Πράγματι, ένας λόγος που η ΕΚΤ διστάζει να ακολουθήσει το παράδειγμα της FED στις ΗΠΑ δηλαδή να αυξήσει τα επιτόκια είναι επειδή οι τράπεζες της ΕΕ δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντέξουν μια τέτοια αλλαγή στο κόστος χρηματοδότησης.
Όπως είπε ένα στέλεχος της ΕΚΤ «σκοπεύουμε να επανεπενδύουμε τα έσοδα από την ποσοτική χαλάρωση επ’ αόριστον».
Η απόφαση του κινέζικου ομίλου HNA να αποχωρήσει από το μετοχικό της κεφάλαιο στην Deutsche Bank τώρα θέτει το ερώτημα σε σχέση με το ευρύτερο ζήτημα της προληπτικής εποπτείας στην Ευρώπη.
Είναι γεγονός ότι τα τρισεκατομμύρια δολάρια αξίας χρεογράφων που αγοράστηκαν από την Fed, την ΕΚΤ, την BOJ και άλλες κεντρικές τράπεζες από το 2008 έως σήμερα έχουν περιορίσει τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε ελεύθερη κυκλοφορία.
Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια στο παρελθόν οδήγησε την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων των αμερικανικών τραπεζών στο 0,70%.
Το ακαθάριστο spread, πριν από το κόστος χρηματοδότησης, των κορυφαίων 100 αμερικανικών τραπεζών είναι μόλις 4%.
Τα περιθώρια για δάνεια είναι υπερβολικά περιορισμένα.
Καθώς τα έξοδα τόκων για τις τράπεζες αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό, οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων κινδυνεύουν ελάχιστα, όπως φαίνεται από την υποτονική αντίδραση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς στις κινήσεις του Fed. Για τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, οι μικτές αποδόσεις των δανειακών τους χαρτοφυλακίων είναι κάτω από το 3%, γεγονός που αντικατοπτρίζει τα ακόμη στενά πιστωτικά περιθώρια που είναι ορατά στις αγορές ομολόγων.
Εφόσον η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ διατηρούν τα περίπου 9 τρισεκατομμύρια δολάρια που είναι το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης σε τίτλους, η αποτελεσματική απόδοση των δανείων και των χρεογράφων θα παραμείνει χαμηλή.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν αντισταθμίζουν τις θέσεις τους επομένως δεν υπάρχει πίεση για πωλήσεις.
Υπό την Janet Yellen η FED αγόρασε μακροπρόθεσμα χρεόγραφα και πώλησε χρεόγραφα μικρότερης διάρκειας για να συγκρατήσει τις αποδόσεις.
Αλλά τώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτε η FED.
Η περίεργη ασυμμετρία στην πολιτική επιτοκίων της Fed απειλεί την ευρωστία του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου και, μαζί του, τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας
Με απλά λόγια, οι τράπεζες στις ΗΠΑ πρόκειται να δεχθούν ισχυρή πίεση στα έσοδα τους.
Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η καταστροφή, η Fed πρέπει να ξεκινήσει τις πωλήσεις των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων, το αντίθετο από ότι έκανε στο παρελθόν.  
Ακόμα και οι πωλήσεις μακροπρόθεσμων συμβάσεων ανταλλαγής νομισμάτων και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης θα ήταν χρήσιμες μέθοδοι για τη διαχείριση της μετάβασης στην "φυσιολογική κατάσταση" που ο επικεφαλής της FED Powell δήλωσε ότι είναι ο στόχος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με το νόμο, η Fed είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των επιτοκίων και της επίδρασης που έχουν στις αγορές ομολόγων και μετοχών.
Στην περίπτωση που η Fed συνεχίσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, τότε είναι πιθανό να παρατηρηθούν μεγάλες αλλαγές στην καμπύλη αποδόσεων και να πληγούν οι  παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές που θα οδηγήσουν σε μείωση των κερδών στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ στις αρχές του 2019.
Αυτά τα ενδεχόμενα μπορεί να διασφαλίσουν ότι το 2019 θα είναι έτος ύφεσης για τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης