Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 0,3% για τον χρυσό, στα 1.200,40 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαίες απώλειες 0,5%

tags :
Πτώση 0,3% για τον χρυσό, στα 1.200,40 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαίες απώλειες 0,5%
Με πτώση 0,3% έκλεισε ο χρυσός, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε απώλειες 0,5%
Με πτώση έκλεισε σήμερα (7/9/2018) ο χρυσός, παραμένοντας, ωστόσο, πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 1.200 δολαρίων ανά ουγγιά.
Πιέσεις στον χρυσό άσκησε το ισχυρό δολάριο, καθώς η μεγάλη αύξηση των μισθών που έδειξε έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενέτεινε τις προσδοκίες για μια «επιθετικότερη» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ σημείωσε τον Αύγουστο ετήσια αύξηση 2,9% -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2009- έναντι των προβλέψεων για μια αύξηση κατά 2,7%.
Σε μηνιαία βάση, ο μέσος ωρομίσθιος μισθός αυξήθηκε κατά 10 σεντς ή 0,4% στα 27,16 δολ. την ώρα.
Παράλληλα, η έκθεση του υπουργείου έδειξε ότι τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 201.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 3,9%, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 191.000 και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 3,8%.
Τα στοιχεία ενέτειναν τις εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προβεί σε μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της αργότερα μες στον Σεπτέμβριο, ενώ η αγορά τοποθετεί την πιθανότητα για άλλη μια αύξηση τον Δεκέμβριο στο 72,1%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Eric Rosengren, δήλωσε στο «CNBC» ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.
«Αν τα πράγματα λειτουργούν καλά για την οικονομία, και αυτό είναι κάτι που περιμένω και ελπίζω, τότε θα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να έχουμε μια κάπως περιοριστική πολιτική με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο Rosengren.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε ότι η ισχυρή έκθεση για την απασχόληση έδειξε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
«Πιστεύω ότι υπό το πρίσμα των οικονομικών επιδόσεων θα πρέπει να προχωρήσουμε προς ένα ουδέτερο επίπεδο... κάτι που μου λέει ότι μέσα στους επόμενους εννέα έως δώδεκα μήνες θα πρέπει να αυξήσουμε το βασικό επιτόκιο ενδεχομένως τουλάχιστον τρεις ακόμη φορές, ίσως τρεις ή και τέσσερις φορές», δήλωσε ο Kaplan σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Fox Business Network».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, η οποία τόνισε ότι η «αρκετά ισχυρή» έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ υποστηρίζει τη «διαδρομή» των σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με πτώση 3,90 δολ. ή 0,3% στα 1.200,40 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,156 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,4% στις 95,4 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός σημείωσε απώλειες 0,5%.
Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο Trump δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς επιπλέον 267 δισ. δολ. -πέραν των 200 δισ. που έχουν ήδη ανακοινωθεί - στην Κίνα.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, μιλώντας ενώ βρίσκονταν στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One), o Trump υποστήριξε ότι όλες οι ενέργειες προκειμένου να επιβληθούν αυτοί οι επιπλέον δασμοί έχουν γίνει και η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει «όποτε το θελήσω».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης