Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Macquarie: Τουρκία και Αργεντινή θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ capital controls και βαθιάς ύφεσης

Macquarie: Τουρκία και Αργεντινή θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ capital controls και βαθιάς ύφεσης
Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Αργεντινής έρχονται αντιμέτωπες με πολύ δυσάρεστη πολιτική επιλογή
Αργεντινή και Τουρκία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κατάρρευσης των αναδυόμενων αγορών καθώς έχουν έρθει αντιμέτωπες μνε οικονομικές καταστροφές.
Μέχρι τον Ιούλιο, ο ρυθμός πληθωρισμού της Αργεντινής είναι πάνω από 30% σε ετήσια βάση.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής προσπάθησε να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το overnight επιτόκιο αυξήθηκε στο 60%, το υψηλότερο στον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, η τουρκική λίρα σημείωσε ρεκόρ έναντι του δολαρίου τον Αύγουστο, αφού ο Trump διπλασίασε τους δασμούς για τις εισαγωγές χαλκού και αλουμινίου από την Τουρκία.
Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει τουλάχιστον το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan έχει πιέσει την κεντρική τράπεζα της χώρας να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια.
Η κεντρική τράπεζα, ωστόσο, δεσμεύθηκε να περιορίσει τον πληθωριστικό πληθωρισμό της χώρας.
«Η πρόκληση στην περίπτωση της Τουρκία και της Αργεντινής δεν είναι μόνο ότι οι δύο αυτές οικονομίες έχουν μη βιώσιμα ελλείμματα και υποφέρουν από μαζικά αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και ότι οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων τους είτε ήταν αργές είτε αρνητικές προς τις αγορές», γράφει ο Shvets του Macquarie.
«Στην πραγματικότητα και οι δύο αντιμετωπίζουν μια πολύ άσχημη πολιτική επιλογή είτε της βαθιάς ύφεσης είτε κάποιου είδους capital controls και επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους» προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης