Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τσίπρας: Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης - Ross (Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ): Στόχος μας να στηρίξουμε πλήρως την ελληνική οικονομία

Τσίπρας: Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης - Ross (Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ): Στόχος μας να στηρίξουμε πλήρως την ελληνική οικονομία
Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να διεισδύσει στην πολιτική ατζέντα της ΝΔ ανακοινώνοντας μείωση φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 29% σε 21% με ορίζοντα αρχές του 2020
(upd) Τη στήριξη των ΗΠΑ προς την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Wilbur Ross, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στις δηλώσεις τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες πριν από τη συνάντησή τους, τόνισαν την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας σε όλους τους τομείς και κυρίως στον οικονομικό.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα υπογραμμίζει τη μεγάλη σπουδαιότητα και τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές και σε επίπεδο οικονομικής συνεργασίας και ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για την Ελλάδα.
Είστε στην Ελλάδα σε μία περίοδο που αφήνει πίσω της την κρίση.
Έρχεστε σε μία περίοδο που η Ελλάδα ανακάμπτει.
Σε μία περίοδο που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και μετατρέπεται σε έναν πυλώνα σταθερότητας και στην οικονομία».
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, υπενθύμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι και στο παρελθόν επισκέπτονταν συχνά την Ελλάδα και θα συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον.
Προσέθεσε ακόμη «είναι μεγάλη μου χαρά που η οικονομία της Ελλάδας βελτιώνεται.
Είναι ένα πολύ καλό momentum για την Ελλάδα.
Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τόσο τη ΔΕΘ όσο και την ελληνική οικονομία».



Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι ο κ. Ross, ως «απλός» επενδυτής και επικεφαλής της εταιρείας WL Ross & Co., είχε κατακεραυνώσει πολλάκις τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015.

Η συνάντηση του κ.Τσίπρα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.15 μμ το απόγευμα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη,  με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, και του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.
Πάντως ο ίδιος ο Ross, κατά την επενδυτική του καριέρα ειδικεύτηκε στις επενδύσεις distressed assets, θεωρώντας πολλές φορές την Ελλάδα ευκαιρία.
Στην πορεία διαψεύστηκε βέβαια, αλλά ανέκαθεν εξεδήλωνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα στις επενδύσεις.
Μάλιστα, κατά το δημοψήφισμα του 2015, ο ίδιος είχε στραφεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας το "ΝΑΙ".
Τη στάση αυτή θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο Τσίπρας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί σε δύο μέτωπα για να μειώσει την ψαλίδα από την ΝΔ που προηγείται σταθερά και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα εξαγγείλει ο Τσίπρας

Από την μια θα πραγματοποιήσει μια λαϊκίστικου τύπου παροχολογία ώστε να ικανοποιήσει το εκλογικό του κοινό μέσω του κοινωνικού πακέτου και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.
Από την άλλη θα προσπαθήσει να διεισδύσει στην πολιτική ατζέντα της ΝΔ ανακοινώνοντας μείωση φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 29% σε 21% με ορίζοντα αρχές του 2020.
Η μείωση του εταιρικού φόρου κατά 8% από 29% σε 215 είτε θα ξεκινήσει να ισχύει εφάπαξ αρχές 2020 ή θα τμηματοποιηθεί.
Ωστόσο αυτό που με πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να αποτιμηθεί είναι ότι όλες αυτές οι ανακοινώσεις - εξαγγελίες, εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου...τι βαρύτητα έχουν;
Μπορούν να υλοποιηθούν;
Ποια κυβέρνηση θα τα υλοποιήσει;
Θα τα εγκρίνουν οι δανειστές;

Το επιτελείο του Τσίπρα φαίνεται ότι έχει κατανοήσει ότι η παροχολογία λαϊκίστικου τύπου τον φέρνει αντιμέτωπο με τις αγορές και πολιτικά δεν θα κερδίσει όταν οι διεθνείς επενδυτές βάλλουν κατά της Ελλάδος.
Η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις είναι αναπτυξιακό μέτρο και πρόταση της ΝΔ διαχρονικά, οπότε ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να κερδίσει και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Βέβαια το γεγονός ότι ο ορίζοντας του μέτρου είναι αρχές 2020…η μείωση φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων θα ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα αλλά θα εφαρμοστεί από την ΝΔ που θα βρίσκεται τότε στην εξουσία.
Να σημειωθεί ότι εφόσον ανακοινωθεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις θα πρόκειται για ένα μέτρο έκπληξη που θα έχει θετική επίδραση στις αγορές.
Υπάρχει δηλαδή μεγάλη πιθανότητα η παροχολογία Τσίπρα να κρύβει θετικές εκπλήξεις και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα έχει θετική επίδραση στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα.
Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει την απώλεια εσόδων από την μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι ότι διαθέτει σε ετήσια βάση ρευστότητα 40 δισεκ.
Η ρευστότητα αυτή προέρχεται
-24,1 δισεκ. από το cash buffer που χορήγησαν οι ευρωπαίοι
-10 δισεκ. ρευστότητα από repos
-6 δισεκ. που ήδη διαθέτει στα ταμεία του το ελληνικό δημόσιο
-6,5 δισεκ. από το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία θα κατευθύνονται στους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ταυτόχρονα η παρουσία του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ του Wilbur Ross – παλαιότερα μέτοχος στην Eurobank, ενώ η επενδυτική θέση που διαθέτει σχεδόν έχει εκμηδενιστεί – θα είναι απόδειξη ότι ο αμερικανικός παράγοντας στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση Τσίπρα.
Μάλιστα θα ανακοινωθούν αναπτυξιακές δράσεις από την αμερικανική κυβέρνηση που θα είναι απόδειξη ότι οι αμερικανοί θέλουν να στηρίξουν ενεργά την ελληνική οικονομία.

Συμπέρασμα

Εφόσον ανακοινωθεί σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις με ορίζοντα αρχές 2020 – αν και δεν θα εφαρμοστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι απλά είναι μια ανέξοδη υποσχετική καθώς η ΝΔ θα εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο…θα είναι θετικό μήνυμα για τις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης