Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βερναρδάκης: Πακέτο άμεσων εξαγγελιών και μέτρων στη ΔΕΘ - Θα παρουσιαστεί πρόγραμμα 4ετίας

Βερναρδάκης: Πακέτο άμεσων εξαγγελιών και μέτρων στη ΔΕΘ - Θα παρουσιαστεί πρόγραμμα 4ετίας
Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, περιέγραψε τη δέσμη μέτρων που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας
Στη δέσμη μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και την επόμενη μέρα ευρύτερα, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.
«Δεν τίθεται θέμα έγκρισης, με την έννοια της εποπτείας που υπήρχε» πριν από τους θεσμούς, δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
«Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών ορίων και ενός προγραμματισμού, θα πρέπει προφανώς να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στο κομμάτι των εξαγγελιών, για να έχουμε έναν "καθαρό διάδρομο" στα δημοσιονομικά», διευκρίνισε εξάλλου.
Η δουλειά που γίνεται από το κυβερνητικό επιτελεί «στοχεύει στο να δώσει, πράγματι, άμεσα μέτρα.
Θα υπάρχει πακέτο άμεσων εξαγγελιών και μέτρων», συνέχισε, ενώ «θα υπάρχει πρόγραμμα τετραετίας, το οποίο θα εκτυλιχθεί από τα πολύ άμεσα μέτρα, από το 2019, μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα και θα ισχύσουν το 2020».
Ως παράδειγμα ανέφερε «το σενάριο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα έχει άμεση εφαρμογή κατά ένα ποσοστό. Θα έχει δεύτερο ποσοστό το 2020.
Αυτήν τη στιγμή "κλειδώνει" μία σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Αλλά δεν είναι μόνο η ποσοστιαία μείωση, είναι και η αλλαγή όλης της φιλοσοφίας.
Αυτό θα εξαγγείλει ο Αλ. Τσίπρας στην ΔΕΘ, την αλλαγή της φορολόγησης στην ακίνητη περιουσία, που πρέπει να αποκτήσει πολύ δικαιότερα χαρακτηριστικά, άλλες δομές, να είναι ένας φόρος που θα συμμετέχει πολύ λιγότερο από ό,τι σήμερα στα δημοσιονομικά.
Προβλέπεται μία μείωση, που όμως πρέπει να εξειδικευτεί σε περισσότερες κοινωνικές κατηγορίες», αποκάλυψε ο κ. Βερναρδάκης.
Αναφέρθηκε όμως και στη φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων, των ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων κ.α. -«όλα αυτά θα είναι ένα συνεκτικό σχέδιο.
Θα έχουμε τις πολύ άμεσες εφαρμογές του, από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά θα έχουμε και το δημοσιονομικό χώρο που προβλέπουμε για την επόμενη τριετία-τετραετία.
Θα νομοθετηθούν από τώρα».
«Είναι επίσης σαφές ότι θα έχουμε φέτος, τον Δεκέμβριο, την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, κατά κάποιο τρόπο για τρίτη χρονιά, τείνει να μονιμοποιηθεί», είπε ακόμη ο κ. Βερναρδάκης.
«Για το θέμα των συντάξεων» στην ΔΕΘ «θα υπάρξει μία τοποθέτηση, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι προφανής, έχει εκδηλωθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Και αυτό θα γίνει, απλώς θέλει λίγο το χρόνο του.
Θα είμαστε έτοιμοι για πολύ συγκεκριμένες, δεσμευτικές τοποθετήσεις, με την κατάθεση του καινούργιου προϋπολογισμού, μετά τις 15 Οκτωβρίου», εν τέλει «δεν υπάρχει θέμα, η κυβέρνηση το έχει εξαγγείλει με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Έχουμε μία εικόνα των δημοσιονομικών ορίων, έχουμε τις επικοινωνίες με την Ε.Ε. για το θέμα.
Θα έχουμε νέα σε αυτό το ζήτημα, αλλά τις πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα τις περιμένουμε λίγο».
Όσον αφορά το μέτωπο των επενδύσεων και της ανάπτυξης, θα υπάρξουν επίσης ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, «η ΔΕΘ κινείται συνολικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό είναι και το πεδίο των διμερών επαφών που γίνονται με την Αμερική αυτή την στιγμή, ως τιμώμενη χώρα φέτος.
Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μία ένεση στο επενδυτικό ενδιαφέρον».

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης