Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό άνω των 10 ημερών ο χρυσός - Πτώση 0,6% στα 1.199,10 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε χαμηλό άνω των 10 ημερών ο χρυσός - Πτώση 0,6% στα 1.199,10 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες 0,6% έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας κάτω του «ψυχολογικού» ορίου των 1.200 δολ. ανά ουγγιά για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (4/9/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας κάτω του «ψυχολογικού» ορίου των 1.200 δολ. ανά ουγγιά για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας.
Ισχυρά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ προσέφεραν ώθηση στο δολάριο και ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ασκώντας πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο.
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι τον Σεπτέμβριο θα προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων, την τρίτη για το 2018.
Ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ισχυρότερο ρυθμό τον Αύγουστο 2018, έπειτα από στασιμότητα τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο PMI (Purchase Managers Index) της Markit διαμορφώθηκε στις 54,7 μονάδες, από 54,5 τον Ιούλιο 2018, ενώ ο δείκτης της ISM εκτοξεύθηκε εκ νέου πάνω από τις 60 μονάδες, στις 61,3, από 58,1 τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Την ίδια ώρα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ σημείωσαν οριακή αύξηση 0,1% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο.
Οι δαπάνες σε ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα μειώθηκαν κατά 0,1%, ενώ σε δημόσια έργα σημείωσαν αύξηση 0,7%.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω ώθηση στο δολάριο προσφέρει η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει τουλάχιστον το 40% της αξίας της από την αρχή του 2018, εν μέσω ανησυχιών για τις πολιτικές του τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, και την οικονομία της χώρας.
Επιπλέον, οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά και την Αργεντινή, που σήμερα ξεκίνησε συζητήσεις με το ΔΝΤ για μια συμφωνία εξπρές, με στόχο την άμεση εκταμίευση των 50 δισ. δολ.
Χθες, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Mauricio Macri, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει την κατάργηση υπουργείων και τη φορολόγηση εξαγωγών.
Στόχος του προγράμματος είναι η περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και σταθεροποίηση της οικονομίας.
Το αργεντίνικο πέσο κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του -3% μετά τη σχετική ανακοίνωση.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με πτώση 7,60 δολ. ή 0,6% στα 1.199,10 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Αυγούστου 2018, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,157 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,4% στις 95,5 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης