Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αρώνης ή Φιλάρετος στην Alpha bank; - Η οικογένεια Κωστόπουλου θα έχει συνέχεια ή θα υπάρξει ιστορική ανατροπή;

Αρώνης ή Φιλάρετος στην Alpha bank; - Η οικογένεια Κωστόπουλου θα έχει συνέχεια ή θα υπάρξει ιστορική ανατροπή;
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος που θα προέρχεται από το εσωτερικό του ομίλου θα είναι ή όχι συγγενής της οικογένειας Κωστόπουλου;
Όταν η οικογένεια Κωστόπουλου κατείχε το 12,5% και εν συνεχεία το 9% της Alpha bank όλοι θεωρούσαν ότι ως βασικοί μέτοχοι πρέπει να έχουν και το management.
Ο Γιάννης Κωστόπουλος μια ιστορική τραπεζική φυσιογνωμία δικαιούταν να διοικεί όχι γιατί η οικογένεια του δημιούργησε την τράπεζα αλλά γιατί η Alpha bank διοικείτο συνετά.
Τα χρόνια πέρασαν και αυτό που συνέβη σε όλες τις τράπεζες συμβαίνει και στην Alpha bank μετά την απόφαση του επίσης επιτυχημένου Δημήτρη Μαντζούνη του CEO που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί.
Πριν χρόνια η οικογένεια Κωστόπουλου ήλεγχε το 9% έως 12,5% και μαζί με τους φίλα προσκείμενους μετόχους έφθανε να ελέγχει το 30% των μετοχών της Alpha bank.
Σήμερα Σεπτέμβριος 2018 η οικογένεια Κωστόπουλου κατέχει ποσοστό κάτω από 0,6% στην Alpha bank.
Το ΤΧΣ κατέχει 10,959% και 205 μέτοχοι ελέγχουν το 85% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Συνολικά υπάρχουν 117.000 μέτοχοι στην Alpha bank αλλά οι βασικοί είναι οι 205 που ελέγχουν το 85% των μετοχών της τράπεζας.  
Από τους ξένους επενδυτές οι 3 βασικότεροι είναι ο Paulson με 7,23%, η Blackrock με ποσοστό πέριξ του 5% και περίπου 1,3% το Paramount από το Qatar.
Έχει υπάρξει τέτοιας κλίμακας μετοχική αναδιάρθρωση όπου πλειάδα funds να ελέγχουν ποσοστό υψηλότερο της οικογένειας Κωστόπουλου.
Η 8ετής καταστροφή των τραπεζών ήταν η βασική αιτία της πλήρους αναμόρφωσης της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας.  
Στις επόμενες δύο εβδομάδες λογικά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διευθύνοντος συμβούλου στην Alpha bank και το βασικό ερώτημα που θα απαντηθεί είναι το εξής.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος που θα προέρχεται από το εσωτερικό του ομίλου θα είναι ή όχι συγγενής της οικογένειας Κωστόπουλου;
Πρωτίστως στην Alpha bank δεν κάνουν αυτό που έγινε στην Εθνική μια διαδικασία εξωστρεφής για να καταλήξει σε μια εσωτερική λύση.
Στην Alpha bank επιλέγουν απευθείας την εσωτερική λύση και επιλέγουν σωστά.
Θα μπορούσε να λεχθεί ότι στο εσωτερικό της Alpha bank έχουν δημιουργηθεί δύο δίπολα διεκδικητών.
Από την μια Φιλάρετος αναπληρωτής CEO της Alpha bank και συγγενής με τον Δ. Μαντζούνη και τον Γιάννη Κωστόπουλο και από την άλλη ο Γιώργος Αρώνης επίσης αναπληρωτής CEO που δεν έχει κανένα δεσμό συγγενείας με την οικογένεια Κωστόπουλου, έγινε γρήγορα αποδεκτός και ενσωματώθηκε εδώ και πολλά χρόνια στην διοικητική ομάδα.
Από την άλλη πλευρά Θεοδωρίδης επίσης αναπληρωτής CEO με δεσμούς με την οικογένεια Κωστόπουλου και από την άλλη ο Ψάλτης ο CFO του ομίλου Alpha – προερχόμενος από την Emporiki - και αγαπημένος του Paulson που ελέγχει το 7,23% της τράπεζας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και τα 4 στελέχη είναι ικανά και αυτό αποτελεί μια επιτυχία της Alpha bank ότι διαθέτει ικανά στελέχη.
Για την ιστορία της τράπεζας, την φιλοσοφία της και για να πρωτοτυπήσει θα ήταν ιδανικό οι δυνητικοί υποψήφιοι για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου 3 ή 4 να συμφωνήσουν και ουσιαστικά αυτοί να εκλέξουν το νέο διευθύνοντα σύμβουλο ώστε να τύχει καθολικής αποδοχής.
Μεταξύ των δύο πόλων που διεκδικούν την θέση του CEO της Alpha bank ο ισχυρότερος είναι Φιλάρετος και Αρώνης.
Γιατί συγκεντρώνουν τα περισσότερα στοιχεία που χρειάζεται η νέα διοίκηση της Alpha bank.
Ο Φιλάρετος ένα στέλεχος καθολικής αποδοχής υποστηρίζεται από τον Μαντζούνη με τον οποίο είναι συγγενής έχει ένα πλεονέκτημα πέραν των ικανοτήτων του…έχει χάσει όλη του την περιουσία που τον κατατάσσει και στους έντιμους.
Όμως….μέχρι πρόσφατα δεν ενδιαφερόταν.
Μπορεί να ειπωθεί ότι για την θέση του CEO να πάει ο Φιλάρετος περισσότερο ενδιαφέρεται ο Μαντζούνης παρά ο ίδιος ο Φιλάρετος.
Ο Μαντζούνης επειδή έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στρατηγική (μας είχε αναφέρει έμπειρος τραπεζίτης) σκέφτεται την μεθεπόμενη ημέρα όταν οι άλλοι σκέφτονται την επόμενη.
Ο Μαντζούνης μετά από πολλά χρόνια θα ήθελε να δει ακόμη και τον γιό του CEO στην Alpha bank στην οποία εργάζεται και τα πηγαίνει και καλά παρά την ιδιαιτερότητα του πόστου που έχει αναλάβει ως Γενικός Διευθυντής.
Από την άλλη ο Γιώργος Αρώνης είναι αλήθεια έφερε μια σημαντική αλλαγή στην Alpha bank.
Κάποτε ο Δήμος Μαντζούνης μας είχε αναφέρει «ευτυχώς που έχουμε τον Αρώνη γιατί εμείς εδώ στην Alpha bank δεν είμαστε πολύ ανοικτοί στην επικοινωνία».
Ο Αρώνης είναι ένας ικανός τραπεζίτης και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς θα ήθελε ο Αρώνης να αναλάβει CEO.
Διαθέτει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου χωρίς καμία αμφιβολία και είναι ιδιαίτερα αποδεκτός από την ελληνική αγορά.
Τα βασικά ερωτήματα στην Alpha bank είναι δύο
1)Οι 3 ή 4 υποψήφιοι θα συμφωνήσουν στο ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής;
2)Τελικά ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα είναι συγγενής ή όχι της οικογένειας Κωστόπουλου;
Η απάντηση σε 2 εβδομάδες.

Υποσημείωση

Η Alpha bank έχει ένα σπάνιο πλεονέκτημα, η επόμενη ημέρα θα βρει την τράπεζα πιο θωρακισμένη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα κυριαρχήσει η ομοψυχία.

Υποσημείωση 2

Για την ώρα μια πολύ σημαντική απορία έχουμε.
Ποια θα είναι η εμπλοκή Paulson στην εκλογή CEO στην Alpha bank.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα σχέδια Paulson να συγχωνευτούν Πειραιώς και Alpha bank θα είναι μια απελπιστικά λάθος κίνηση....που αναλύουμε σε άλλο ρεπορτάζ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης