Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Σκωτσέζικο ντους» με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Ισχυρή προειδοποίηση από τις επενδύσεις

«Σκωτσέζικο ντους» με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Ισχυρή προειδοποίηση από τις επενδύσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσουν να καλύψουν με φορολογικά κίνητρα το τεράστιο επενδυτικό «κενό» που έχει δημιουργηθεί
Θα μπορούσε και καλύτερα…
Για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας ο λόγος, που παρά τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη που είχαν καλλιεργηθεί το ΑΕΠ «φρέναρε» τελικά στο 1,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2018.
Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή  (ΕΛΣΤΑΤ) αν μη τι άλλο «μούδιασαν» την κυβέρνηση, η οποία περίμενε κάτι πολύ καλύτερο για να μπορέσει να «κλειδώσει» την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το σύνολο του έτους.
Μάλιστα αν δεν υπήρχε η επί τω βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο 2018 στο 2,5% από 2,3% που είχε αρχικά ανακοινωθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα απουσίαζαν εντελώς τα χαμόγελα…
Γεγονός, είναι πάντως ότι η ρηχή ανάπτυξη της οικονομίας πάνω στην οποία σκόπευε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να αναπτύξει την επιχειρηματολογία για την σταδιακή περικοπή των συντάξεων (σε 4 δόσεις) και να βγει από την χάρτη η εφάπαξ μείωση ώστε να μην πληγεί η κατανάλωση, δεν ευνοεί τα ελληνικά σχέδια.
Παρά ταύτα η προσπάθεια από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου δεν θα εγκαταλειφθεί.
Έτσι αν όχι στην επίσημη συνάντηση τουλάχιστον στο περιθώριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συζητήσει το θέμα της περικοπής των συντάξεων στο άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7  Σεπτεμβρίου στη Βιέννη.
Από το κλίμα που θα επικρατήσει στις τάξεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η κυβέρνηση θα κινηθεί ανάλογα και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την επόμενη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Το πιο σημαντικό βέβαια από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο είναι η μεγάλη στασιμότητα που καταδεικνύεται στις επενδύσεις.
Σύμφωνα με αυτά ο ακαθάριστος σχηματισμός  παγίου κεφαλαίου στη χώρα μας το  συγκεκριμένο διάστημα δεν ξεπέρασε τα 5,216 δισ. ευρώ. Ωστόσο στο β΄ τρίμηνο πέρυσι έφτασε στα 5,509 δισ. ευρώ.
Οι επενδύσεις φέτος κινήθηκαν  χαμηλότερα και από το β ΄τρίμηνο του 2016 (5,416 δισ. ευρώ) και ουσιαστικά επέστρεψαν στα επίπεδα που ήταν το 2014, ήτοι 5,215 δισ. ευρώ.  
Στο υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσουν να καλύψουν με φορολογικά κίνητρα το τεράστιο επενδυτικό «κενό» που έχει δημιουργηθεί και το οποίο είναι αποτέλεσμα των μνημονίων και της υπερφορολόγησης εισοδημάτων – επιχειρηματικών κερδών.
Σε απόλυτα νούμερα το ΑΕΠ έφτασε τα 45,340 δισ. ευρώ από 45,181 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται στις ταχύτητες που θα αναπτύξει η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα, οπότε θα φανεί αν ξεπεραστεί  η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2018. Για το 2019 ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 2,3%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και είναι πολύ πιθανό να παραμείνει έτσι και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης