Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, οι πιέσεις στον χρυσό θα συνεχιστούν – Πόσο θα υποχωρήσει έως το τέλος 2018;

Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, οι πιέσεις στον χρυσό θα συνεχιστούν – Πόσο θα υποχωρήσει έως το τέλος 2018;
Εδώ και αρκετά χρόνια ο χρυσός χαρακτηρίζεται ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί φέτος
Κατά την ολοκλήρωση της περασμένης εβδομάδας ο χρυσός έκλεισε τον Αύγουστο σημειώνοντας μηνιαίες απώλειες της τάξεως του 2,2%, γεγονός που αποτέλεσε τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο το πολύτιμο μέταλλο καταγράφει απώλειες.
Το παραπάνω σερί των πέντε συνεχόμενων μηνιαίων πτώσεων είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από το 2013, και αντικατοπτρίζει την γενικότερη τάση που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του έτους.
Μάλιστα, στα μέσα Αυγούστου, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεων Δεκεμβρίου βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαεννέα μηνών, πλησιάζοντας κοντά στα 1.180 δολάρια ανά ουγγιά.
Αρκετοί επενδυτές εκτιμούν ότι ο χρυσός ενδέχεται να υποχωρήσει περαιτέρω κατά το 2018, καθώς ο σχετικός δείκτης που αφορά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Επιτροπής Εμπορευμάτων υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2001.
«Οι αυξημένες εμπορικές εντάσεις, η επιβράδυνση στη δραστηριότητα της Κίνας και η συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου αποτελούν τους κύριους παράγοντες που οδηγούν το απότομο sell-off στα πολύτιμα μέταλλα μέχρι στιγμής», ανέφεραν πρόσφατα οι αναλυτές της JP Morgan σε σημείωμά τους.
Εδώ και αρκετά χρόνια ο χρυσός χαρακτηρίζεται ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές, κατά τη διάρκεια περιόδων όπου υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα, υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές και υψηλός πληθωρισμός.
Από το 2008, όταν και είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση, μέχρι και σήμερα, οι επενδυτές στρέφονταν όλο και περισσότερο προς τον χρυσό, καθιστώντας τον μία από τις πιο αξιόπιστες αγορές της περασμένης δεκαετίας.
Ωστόσο, το 2018 έχει αποτελέσει ένα δυσμενές έτος για το μέταλλο, καθώς παρά τις αναταραχές σε διάφορες αναδυόμενες οικονομίες και τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, το «ασφαλές καταφύγιο» δεν έχει προσελκύσει το πλήθος των επενδυτών που θα περίμενες κανείς.
Η σημαντική ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου οδήγησε την τιμή του χρυσού κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 1.200 δολαρίων ανά ουγγιά μετά από αρκετούς μήνες, ενώ η συνολική πτώση κατά το τρέχον έτος άγγιξε ακόμα και το 10% μέσα στον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της Bleakley Financial Group, Peter Boockvar, το κόστος εξόρυξης θα αποτρέψει μία «βουτιά» του χρυσού κάτω από τη ζώνη των 1.100 δολαρίων ανά ουγγιά, με τον ίδιο ωστόσο να διευκρινίζει ότι το μέταλλο επηρεάζεται άμεσα τόσο από τις κινήσεις του δολαρίου, όσο και από τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.
Επίσης, αρκετές από τις εκτιμήσεις για την πορεία του χρυσού βραχυπρόθεσμα εξαρτώνται και από το εάν η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν το πολύτιμο μέταλλο λιγότερο ελκυστικό.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής των αγορών στη βρετανική Think Markets, Naeem Aslam, τονίζει ότι εάν η Federal Reserve συνεχίζει να εμφανίζεται αισιόδοξη σε ό,τι αφορά την οικονομίας των ΗΠΑ, η αγορά θα εκλαμβάνει κάτι τέτοιο ως μήνυμα ότι θα υπάρξουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά το 2018, και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο είναι «κακά νέα για τον χρυσό».
Η νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στα τέλη του 2016 οδήγησε σε πτώση της τιμής του χρυσού, καθώς ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι οι πολιτικές του νέου προέδρου θα οδηγήσουν σε πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια, ισχυρότερο δολάριο και καλύτερες αποδόσεις από άλλες επενδύσεις.
Ο χρυσός συνήθως επωφελείται κατά τις περιόδους των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, καθώς προσφέρεται ως καλύτερη εναλλακτική σε σχέση με τα ομόλογα, ενώ οι αγορές συναλλάγματος αποτελούν έναν ακόμα παράγοντα που επηρεάζει τις τιμές του μετάλλου.
Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρυσός δεν αγοράζεται μόνο στα πλαίσια μίας επένδυσης, αλλά ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς, όπως η δημιουργία κοσμημάτων, γεγονός που σημαίνει ότι η ζήτηση για τα κοσμήματα θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης έναν παράγοντα που επηρεάζει την τιμή του.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του μετάλλου κατά τους επόμενους μήνες, πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το Reuters, και η οποία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε αναλυτές και εμπόρους, έδειξε ότι η τιμή του χρυσού θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 1.301 δολάρια ανά ουγγιά το 2018, ενώ η αντίστοιχη τιμή για το 2019 θα ανέλθει στα 1.325 δολάρια ανά ουγγιά.
Οι παραπάνω προβλέψεις αποτελούν επί τα χείρω αναθεωρήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα που είχε δημοσιευθεί τρεις μήνες νωρίτερα και η οποία προέβλεπε ότι η τιμή του χρυσού θα διαμορφωθεί στα 1.334 και 1.352 δολάρια ανά ουγγιά το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή στο Asbury Research, John Kosar, δεν αναμένεται να υπάρξει άμεσα ένα τέλος στην πτωτική πορεία των τιμών του χρυσού, καθώς οι απώλειές του κατά τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν πως θα υπάρξει σύντομα κάποια ανάκαμψη.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν περιθώρια για διόρθωση στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου, η ανοδική πορεία του δολαρίου και οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις ενδέχεται να αποτελέσουν δύο σημαντικούς παράγοντες για τους οποίους ο χρυσός θα παραμείνει υπό πίεση.

Μενέλαος Μπέλλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης