Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Η κατάρρευση του πέσο, προπομπός ανατροπών και αναταραχών

Αργεντινή: Η κατάρρευση του πέσο, προπομπός ανατροπών και αναταραχών
Σε αντίθεση με την υπερπληθωριστική περίπτωση της Βενεζουέλας, η Αργεντινή είναι μια σημαντική οικονομία 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τώρα δοκιμάζεται και μένει να αποδειχθεί πόση πίεση μπορεί να υπομείνει
«Όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά για την Αργεντινή», όπου η αξία του εθνικού νομίσματος του πέσο (37 πέσος/δολ), μειώθηκε κατά 20% μόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου του 2018.
Η νέα νομισματική κρίση επηρεάζει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και όσους πραγματοποιούν συναλλαγές στο εθνικό νόμισμα.
Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, που αγοράζουν εξοπλισμό σε ξένο νόμισμα και πωλούν σε πέσος, κάνουν λόγο για την πρόκληση χάους με απρόβλεπτες συνέπειες.   
Σε αντίθεση με την υπερπληθωριστική περίπτωση της Βενεζουέλας, η Αργεντινή είναι μια σημαντική οικονομία 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τώρα δοκιμάζεται και μένει να αποδειχθεί πόση πίεση μπορεί να υπομείνει.
Η πτώση του πέσο θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόδρομο στοιχείο για πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές, καθώς οι πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου Mauricio Macri υποθετικά μειώνονται, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστός ως ηγέτης που θα ήταν φιλικός στις αγορές κατά τη διάρκεια της θητείας του.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/thrashed_0.jpg?itok=oDPdpvpt

Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αναταραχής, καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο πέσο της Αργεντινής.
Η Αργεντινή και η Κεντρική της Τράπεζα έχουν αυξήσει τα επιτόκια κατά 60%, προκειμένου να περιορίσουν τον διψήφιο πληθωρισμό.
Η Αργεντινή σύναψε με το ΔΝΤ συμφωνία για δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων-το μεγαλύτερο ποτέ στην ιστορία του Ταμείου – μία κατάσταση που προσομοιάζει με την κρίση του 2001 και τη χρεοκοπία της χώρας.
Έκτοτε, η χώρα πέρασε μια «δεκαετία κυβερνητικής αριστερής διακυβέρνησης και απομόνωσης από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, σημειώνει το Bloomberg.
Οι κάτοικοι της Αργεντινής που ψήφισαν υπέρ του προέδρου Macri δηλώνουν τώρα, πως δεν θα το επαναλάβουν.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής προβλέπει τώρα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% το 2018, παρά τις προβλέψεις για ανάπτυξη  3% στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια σοβαρή ύφεση ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 30% και επιταχύνεται.
Το σχέδιο του Macri ήταν αρχικά να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα της χώρας.
Ο στόχος ήταν να μειωθεί από το 6,5% του ΑΕΠ το 2017 στο 3,8% του ΑΕΠ το 2019.
Τώρα, είναι πιθανό η κυβέρνηση να εκπονήσει σχέδιο για ακόμη χαμηλότερο στόχο για το 2019.
Το πρόβλημα είναι ότι, όπως έδειξε η Ελλάδα, τέτοια «αυστηρά» μέτρα συνήθως καταλήγουν σε έναν κύκλο διαρκούς ύφεσης.
Την ίδια ώρα, αναμένονται απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς οι συζητήσεις εργοδοτών – συνδικάτων τελματώνουν λόγω της αβεβαιότητας σχετικά  με την αξία του νομίσματος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης