Τελευταία Νέα
Διεθνή

Loser (πρώην στέλεχος ΔΝΤ): Η Lagarde χρειάζεται απεγνωσμένα μία ιστορία επιτυχίας στην Αργεντινή

Loser (πρώην στέλεχος ΔΝΤ): Η Lagarde χρειάζεται απεγνωσμένα μία ιστορία επιτυχίας στην Αργεντινή
«Η Lagarde έχει εμπλακεί πολύ και διακυβεύεται το κύρος της στην υπόθεση αυτή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ
Επώδυνες αναμνήσεις τόσο για την Αργεντινή, όσο και για το ίδιο το ΔΝΤ αναβιώνουν με την επανάληψη της εμπλοκής του οικονομικού οργανισμού στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στη λατινοαμερικανική αυτή χώρα.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, την Τρίτη (4/9/2018) θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής και όπως παρατηρούν οι Financial Times και οι δύο πλευρές θα αισθάνονται άβολα.
Οι αναμνήσεις σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στην Αργεντινή κατά την οικονομική κατάρρευση του 2001 είναι πικρή και βαθιά στη χώρα, καθιστώντας την τρέχουσα συμμετοχή του ΔΝΤ υπό την ηγεσία της γενικής του διευθύντριας εξαιρετικά ευαίσθητη.
Μέλη της αντιπολίτευσης φαντασιώνονται τον πρόεδρο Mauricio Macri να φεύγει από το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο, όπως έπραξε ο προκάτοχός του την τελευταία φορά και το αποτυχημένο πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Αργεντινή πριν από την κρίση του 2001.
Ο  Macri γνωρίζει ότι η πολιτική επιβίωσή του είναι σε τεντωμένο σχοινί καθώς το νόμισμα πέφτει και τα επιτόκια αυξάνονται.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ πρέπει να βαδίσει στο «μονοπάτι» της αποφυγής επιβολής σκληρών μέτρων που θα μπορούσαν να αντιστραφούν, προστατεύοντας παράλληλα την αξιοπιστία του, υπόθεση που δεν είναι καθόλου εύκολη.
«Το ΔΝΤ χρειάζεται πραγματικά μια ιστορία επιτυχίας.
Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό.
Είναι σαφές ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους», λέει στη βρετανική εφημερίδα ο Claudio Loser, πρώην επικεφαλής του τμήματος του δυτικού ημισφαιρίου του ΔΝΤ κατά το χρόνια της κρίσης στην Αργεντινή.
«Η Lagarde έχει εμπλακεί πολύ και διακυβεύεται το κύρος της στην υπόθεση αυτή», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν θα είναι εύκολη.
Όταν ο Macri μεταδίδει ένα  μήνυμα 100 δευτερολέπτων στο YouTube την Τετάρτη το πρωί (29/8/2018) για να ανακοινώσει ότι το ΔΝΤ θα επιταχύνει τις πληρωμές του πακέτου διάσωσης ύψους 50 δισ. δολαρίων, χρειάστηκε σχεδόν εννέα ώρες για να αποσαφηνίσει τα λεγόμενά του.
Την ίδια ώρα το πέσο έπεφτε κατά σχεδόν 8%, καθώς οι αγορές πληροφορούνταν την απροσδόκητη δήλωση του Macri, την οποία αργότερα παραδέχθηκαν οι τοπικοί αξιωματούχοι.
Την Παρασκευή (31/8/2018), το πέσο κατέρρευσε σημειώνοντας πτώση 12% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, παρά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες στο 60%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης