Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yeltsin: Γιατί επέλεξα τον Putin για διάδοχο - Aπό το αρχείο του B. Clinton

tags :
Yeltsin: Γιατί επέλεξα τον Putin για διάδοχο - Aπό το αρχείο του B. Clinton
Yeltsin: Γιατί επέλεξα τον Putin για διάδοχο - Aπό το αρχείο του B. Clinton
Ο Boris Yeltsin σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Bill Clinton τον Σεπτέμβριο του 1999 , του ανέφερε τους λόγους που τον έκαναν να επιλέξει ως διάδοχο του τον V. Putin.
Τα στενογραφημένα πρακτικά της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Bill Clinton (https://www.clintonlibrary.gov/)
Από τα πρακτικά αυτά συμπεραίνεται ότι η συνομιλία μεταξύ Yeltsin και Κλίντον πραγματοποιήθηκε περίπου έναν μήνα μετά τις 9 Αυγούστου 1999, όταν ο Yeltsin σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό κατονόμασε τον V. Putin ως διάδοχο του.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Yeltsin ανέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο B. Clinton ότι σύντομα θα γνωρίσει τον Putin και σε σχέση με αυτό του ανάλυσε ποιος είναι ο διάδοχος του.
«Μου πήρε πολύ χρόνο για να σκεφθώ ποιος θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Ρωσίας το 2000» είχε δηλώσει ο τότε Ρώσος πρόεδρος στον συνομιλητή του και είχε προσθέσει: «Σε τελική ανάλυση τον συνάντησα (τον Putin-σ.σ), μελέτησα το βιογραφικό του, τα ενδιαφέροντα του, τον κύκλο του και τα λοιπά.
Κατέληξα στο ότι είναι ένας άνθρωπος με θέληση, ο οποίος είναι ενήμερος για καθετί που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του.
Δίνει επίσης μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες και είναι ισχυρός και πολύ επικοινωνιακός.
Μπορεί εύκολα να δημιουργήσει καλές σχέσεις και επαφές με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται.
Είμαι πεπεισμένος ότι θα δείτε ότι είναι ένας εταίρος με υψηλή κατάρτιση».
Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας διαβεβαίωσε μάλιστα τον τότε Αμερικανό πρόεδρο B. Clinton ότι ο Putin θα συνεχίσει στη γραμμή της Δημοκρατίας.
«Θα συνεχίσει τη γραμμή του Yeltsin στην κατεύθυνση της δημοκρατίας και την ανάπτυξη της οικονομίας και θα διευρύνει τις επαφές της Ρωσίας. Διαθέτει ενέργεια και μυαλό για να πετύχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Yeltsin.
Στην ίδια τηλεφωνική συνομιλία ο Yeltsin εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποψηφιότητα του Putin θα υποστηριχθεί στις εκλογές του 2000.
Στις 9 Αυγούστου του 1999 ο Yeltsin  σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανήγγειλε ότι αποφάσισε να οδηγήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση του S. Stepsin ζητώντας από την Κρατική Δούμα να εγκρίνει ως πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον V. Putin.
Παράλληλα ο Yeltsin επισήμανε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι βλέπει ως διάδοχο του τον Putin και πιστεύει ότι ο Putin θα καταφέρει «να συσπειρώσει την κοινωνία».

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Η Αμερικανική Βιβλιοθήκη B. Clinton δεν ήρθε σε συμφωνία με το Κρεμλίνο για την δημοσίευση των συνομιλιών του Αμερικανού πρώην προέδρου με τον πρώτο πρόεδρο της Ρωσίας Yeltsin  οι οποίες αφορούν τον V. Putin, δήλωσε σήμερα (31.8) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Pescov.
«Όχι, δεν είχαν συμφωνήσει, δεν υπήρξαν διαβουλεύσεις» δήλωσε ο Pescov απαντώντας σε σχετικό ερώτημα
Ο ίδιος προσέθεσε ότι υπάρχει μια πρακτική άρσης του απόρρητου χαρακτήρα παρόμοιων συνομιλιών.
«Δεν υπόκεινται πάντα στην άρση του απορρήτου, (οι συνομιλίες αυτές-σ.σ), κατά κανόνα, φυσικά, δεν αίρεται ο χαρακτήρας του απορρήτου εγγράφων τα οποία αφορούν εν ενεργεία πολιτικούς. Αυτή είναι μια διεθνής πρακτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Διαβάστε:Εμπλοκή των ΗΠΑ σε εκλογές άλλων χωρών - Το στυλ της Ουάσινγκτον και ο άγνωστος «Χ»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης