Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Τα χειρότερα έρχονται - Από δείγμα 28 αγορών η Τουρκία βρίσκεται στην πιο δυσμενή θέση

Morgan Stanley: Τα χειρότερα έρχονται - Από δείγμα 28 αγορών η Τουρκία βρίσκεται στην πιο δυσμενή θέση
Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι ο πόνος στις αναδυόμενες αγορές είναι μπροστά
Η Τουρκία μεταξύ ενός δείγματος 28 χωρών βρίσκεται στην χειρότερη θέση αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley και προβλέπει ότι ο πόνος για τις αναδυόμενες αγορές είναι εμπρός.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι ενώ οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών καταρρέουν το αμερικανικό δολάριο, η wall street ενισχύονται ενώ οι αμερικανικές εταιρίες διαθέτουν τα μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα στην ιστορία τους.
Η στρατηγική του αμερικανού προέδρου Trump - πολιτική εις βάρος των άλλων πλην ΗΠΑ - αποδίδει.

Για χρόνια, ήταν ένας ευπρόσδεκτος προορισμός για αμερικανούς επενδυτές που αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις.
Μετά την κρίση του 2015 στην Κίνα και στο σοκ που είχε δεχθεί το γουάν είχε καταγραφεί μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αμερικανικού δολαρίου και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Η μόλυνση στις αναδυόμενες αγορές εξαπλώνεται επειδή σχετίζονται με το δολάριο.
Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι ο πραγματικός πόνος μπορεί να βρίσκεται μπροστά.
Παρά την πτώση διεθνώς οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (όπως αποτυπώνεται στο emerging market ETF) έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να καλύψουν το χάσμα με τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών όπως προκύπτει από το Templeton EM Bond Fund.

Ταυτόχρονα το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η σταθερή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στην σταθερή εισροή ξένου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να απαιτείται σημαντική εξωτερική χρηματοδότηση για συνεχή ανάπτυξη, ειδικά για την Τουρκία.
Αλλά τι συμβαίνει εάν η εξωτερική εισροή κεφαλαίων σταματήσει ή ακόμη χειρότερα, εάν αντιστραφεί σε εκροές;
Τότε τα πράγματα γίνονται δυσάρεστα.
Η Morgan Stanley δημιούργησε ένα μοντέλο που υπολογίζει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης αναδυόμενων αγορών και τον ονομάζει ως "δείκτη εξωτερικής κάλυψης".
Ο δείκτης αυτός λαμβάνει υπόψη τα αποθεματικά μιας χώρας, τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης των τελευταίων 12 μηνών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι το άθροισμα
 i) του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών,
ii) του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους και
 iii) των αποσβέσεων σε διάστημα 12 μηνών από το μακροπρόθεσμο εξωτερικό χρέος Με βάση αυτό τον νέο δείκτη της Morgan Stanley αυτό που μετράται είναι πότε μια αναδυόμενη αγορά ξεμένει από μετρητά.
Όσοι είναι επενδυτές στην Τουρκία, την Ουκρανία, την Αργεντινή ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος στην αριστερή πλευρά του πίνακα θα πρέπει να ανησυχούν πολύ.
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/EM%20external%20funding%20need.jpg?itok=HxscRuEo

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης