Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλάζει το σκηνικό της μεταμνημονιακής αξιολόγησης - Οι δανειστές θα προσέρχονται στα υπουργεία όχι στο Hilton

Αλλάζει το σκηνικό της μεταμνημονιακής αξιολόγησης - Οι δανειστές θα προσέρχονται στα υπουργεία όχι στο Hilton
Από τις ακριβές αίθουσες των ξενοδοχείων στις αίθουσες των Υπουργείων οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης δανειστών στην μεταμνημονιακή εποχή
Στις αίθουσες των Υπουργείων αντί του Χίλτον, τις οποίες το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε πανάκριβα από τον Αύγουστο του 2015 που μπήκε σε εφαρμογή το 3ο Μνημόνιο, επανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες οι συναντήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους δανειστές στην μεταμνημονιακή εποχή.
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εξετάζουν οι δύο πλευρές και κυρίως η ελληνική, η οποία με αφορμή την έξοδο της χώρας από τα «σκληρά» προγράμματα προσαρμογής, θέλει να υποβαθμίσει τις επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών δίνοντας έμφαση στον βαθμό ελευθερίας που αποκτά.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί η άποψη ότι οι «συζητήσεις σε ένα νέο τερέν με τους θεσμούς δίνει την αίσθηση ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, χαράσσοντας η ίδια πλέον την φορολογική και οικονομική πολιτική της».
Αυτό βέβαια ως  ένα βαθμό χωρίς να θίγονται οι κόκκινες γραμμές που ατύπως έχουν βάλει οι δανειστές μέσω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή. Άλλωστε ένα λάθος σήμα, για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα δυσκόλευε την έξοδο στις αγορές και θα καθιστούσε απαγορευτικό το κόστος δανεισμού, για την κάλυψη των αναγκών μετά το τέλος του 2019.
Η χώρα πάντως πέρα από την Οδύσσεια των μνημονίων και τα οδυνηρά μέτρα προσαρμογής πλήρωνε πανάκριβα τις αίθουσες των ξενοδοχείων στις οποίες «σφυρηλατούνταν»  αυτές οι αποφάσεις.
Εάν υπολογίσει κανείς ότι μία αίθουσα συνεδριάσεων κόστιζε σε ημερήσια βάση πάνω από 1.500 – 1600 ευρώ μαζί με τους καφέδες τότε στις πέντε ημέρες που οι θεσμοί «στρατοπέδευαν» στην Αθήνα τότε το κόστος ξεπερνούσε τα 7.500 ευρώ - 8.000 ευρώ.
Ο ελληνικός  προϋπολογισμός δεν πλήρωνε μόνο τις αίθουσες των διαπραγματεύσεων με του επικεφαλής αλλά και αυτές που λάμβαναν χώρο οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. 
Τα οποία αφικνούνταν νωρίτερα στην Ελλάδα για να προετοιμάσουν το έδαφος και τις συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο.
Υπό το κόστος αυτό εξετάζεται οι διαπραγματεύσεις στη μεταμνημονιακή εποχή να επιστρέψουν στις αίθουσες των υπουργείων απ΄ όπου οι δανειστές θα ενημερώνονται για την πρόοδος της ελληνικής οικονομίας.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πρόκειται να αφιχθούν στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει και η προγραμματισμένη κάθοδος των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα ελέγξουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την μεταμνημονιακή εποχή.
Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων, θα βρεθούν: η περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, η αύξηση ή μη του κατώτατου μισθού και η πορεία υλοποίησης μιας σειράς εκκρεμών μνημονιακών υποχρεώσεων όπως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επίσκεψη των θεσμών στην χώρα μας, μπορεί να μην οδηγήσει σε επίσημη έκθεση για την Ελλάδα.
Αυτό σχεδιάζεται να συμβεί στη δεύτερη αποστολή του 2018 η οποία - προς το παρόν - σχεδιάζεται για το Δεκέμβριο.
Σε αυτή θα γίνει ο πρώτος μεγάλος απολογισμός, μαζί με την αποτίμηση του αν πρέπει η Ελλάδα να λάβει τις παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα. Με βάση αυτή, αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου να ενεργοποιηθούν  οι παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με επιστροφές των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης