Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό μίας εβδομάδας ο χρυσός - Πτώση 0,5% στα 1.205 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε χαμηλό μίας εβδομάδας ο χρυσός - Πτώση 0,5% στα 1.205 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό μίας εβδομάδας
Με απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε σήμερα (30/8/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό μίας εβδομάδας,
στον απόηχο ισχυρών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, που ώθησαν υψηλότερα το δολάριο και αύξησαν τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης επίσης 0,4% του Ιουνίου, ενώ και οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των δαπανών κατά 0,4%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) - που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη τιμών της Fed - αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,1% του Ιουνίου, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 2,3% -το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012- από 2,2% τον Ιούνιο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός PCE αυξήθηκε στο 2% -για πρώτη φορά από τον Μάρτιο και μόλις δεύτερη φορά από το 2012- από 1,9% τον Ιούνιο.
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις προσδοκίες για μία νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, προσφέροντας ώθηση στο δολάριο.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με πτώση 6,50 δολ. ή 0,5% στα 1.205 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Αυγούστου 2018, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,16 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,2% στις 94,8 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, εν τω μεταξύ, και στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Καναδά.
Χθες, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, όσο και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι μια συμφωνία μπορεί να επέλθει έως το τέλος της εβδομάδας, την ώρα που ο χρόνος πιέζει προκειμένου να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης