Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αμύνεται - Εκτοξεύει στο 60% το βασικό επιτόκιο από 45%

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αμύνεται - Εκτοξεύει στο 60% το βασικό επιτόκιο από 45%
Για να αποτρέψει την περαιτέρω κατάρρευση του pesos η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αυξάνει σε επίπεδα ρεκόρ τα επιτόκια
Σε πρωτοφανή αύξηση του βασικού επιτοκίου προχώρησε σήμερα (30 Αυγούστου 2018) η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την κατάρρευση του τοπικού pesos.
Πλέον, το επιτόκιο (repo) της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 60%, έναντι 45% μέχρι πρότινος (είχε προηγηθεί αύξηση από το 40%).
Στον απόηχο της απόφασης, ωστόσο, το πέσο δεν πήρα την ανιούσα, καταγράφοντας πτώση άνω του 11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου (στις 16:45), σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο:



Όπως παραδέχθηκε εχθές ο Πρόεδρος της Αργεντινής Macri, η χώρα ζήτησε από το ΔΝΤ να επιταχύνει τις πληρωμές των δόσεων από το πρόγραμμα διάσωσης των 50 δισ. δολαρίων.
Η Αργεντινή έλαβε τα πρώτα 15 δισ. δολάρια του προγράμματος τον Ιούνιο του 2018, ενώ αναμένεται να λάβει επιπλέον 3 δισ. δολάρια το Σεπτέμβριο.
Οι οικονομολόγοι και τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αργεντινή αυτή την εβδομάδα σε συναντήσεις με κυβερνητικά μέλη για να αναθεωρήσουν τμήματα της συμφωνίας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται...

Η πρόσφατη αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές έχει παραλύσει τις προοπτικές και αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο η Αργεντινή θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης ύψους 82 δισ. δολαρίων για το 2018 και 2019, ενώ κατευθύνει μια επικείμενη ύφεση και αυξανόμενες τιμές καταναλωτή πριν από τις προεδρικές εκλογές 2019.
Ενώ οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι η συνέχιση της πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για την εξομάλυνση της οικονομίας, οι αναδυόμενες αγορές που δημιουργούν αναταράξεις προσθέτουν επιπλέον εμπόδια σε μια ήδη ύπουλη εμπόδιο, σύμφωνα με τον John Baur, διευθυντή χαρτοφυλακίου στο Eaton Vance.
"Με το εξωτερικό περιβάλλον και την αβεβαιότητα σχετικά με το πού πρόκειται να καταλήξει το pesos Αργεντινής, είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν μπορούν να επιτύχουν τους στόχους του ΔΝΤ", ανέφερε.
Και κρίνοντας από τα σχόλια του Macri σήμερα, είναι χειρότερο από το αναμενόμενο.

Moody's: Επιστροφή στην ύφεση για την Αργεντινή το 2018, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 3%

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Αργεντινής (Β2, σταθερό outlook) κατά 1% αναμένει για το σύνολο του τρέχοντος έτους η Moody's Investors Service, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για οικονομική ανάπτυξη της τάξεως τoυ 3%.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 32% τον Δεκέμβριο 2018, για να υποχωρήσει στο –επίσης υψηλό ποσοστό– 22% το επόμενο έτος.
Η Moody's επικαλείται τη σημαντική υποτίμηση του τοπικού πέσο, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, τα αυξημένα επιτόκια που «θα αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία» και την επικείμενη πολιτική αβεβαιότητα.
Επισημαίνεται πως το ΑΕΠ της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά 6,7% -σε ετήσια σύγκριση- τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, όπως γνωστοποίησε η κυβέρνηση του Προέδρου Mauricio Macri.
Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,2% και 0,6% τον Μάιο και τον Απρίλιο 2018, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Indec, τον Ιούνιο, η παραγωγή στον αγροτικό τομέα κατέρρευσε, κατά 31%, καθώς οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από την άνευ προηγουμένου ξηρασία, ενώ η μεταποίηση συρρικνώθηκε κατά 7,5%.
Σε ό,τι αφορά στο λιανικό εμπόριο, η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 8,4%, με τον κατασκευαστικό κλάδο να παρουσιάζει ελαφρά μόνο συρρίκνωση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει ύφεση για την οικονομία της Αργεντινής το σύνολο του 2018.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής (BCRA) αύξησε πρόσφατα το βασικό επιτόκιό της από το 40% στο 45%, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την πτώση του νομίσματος της χώρας.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πλάνο για μείωση του αποθέματος των βραχυπρόθεσμων ομολόγων (LEBACs), με τις ευλογίες του Διεθνές Νομισματικό Ταμείου.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την πώληση δολαρίων προσωρινά, ενώ από την πλευρά της, η BCRA ανέφερε ότι θα διαθέσει 500 εκατ. δολάρια από το αποθεματικό της για να καλυφθεί η ζήτηση και να σταθεροποιηθεί το πέσο.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 30% τους τελευταίους 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης